Niujorke duodamas parodymus sukčiavimo byloje D. Trumpas susikirto su teisėju | KaunoDiena.lt

NIUJORKE DUODAMAS PARODYMUS SUKČIAVIMO BYLOJE D. TRUMPAS SUSIKIRTO SU TEISĖJU

  • 0

Niujorke pirmadienį civilinėje byloje dėl sukčiavimo, keliančioje grėsmę jo nekilnojamojo turto imperijai, kovingai nusiteikęs Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) davė parodymus, nesyk susiginčijo su teisėju, o teismo procesą pavadino gėdingu.

Likus metams iki rinkimų, kurie, kaip jis tikisi, sugrąžins jį į Baltuosius rūmus, 77 metų D. Trumpas tapo pirmuoju per daugiau nei šimtmetį buvusiu Jungtinių Valstijų prezidentu, davusiu parodymus teisme kaip kaltinamasis.

Per visą dieną trukusį pasirodymą Manhatano teismo salėje D. Trumpas įnirtingai ginčijosi su teisėju Arthuru Engoronu (Arturu Engoronu) ir Niujorko generalinės prokuratūros teisininkais, todėl vienu metu teisėjas jam pasakė: „Prašom tiesiog atsakyti į klausimus, jokių kalbų.“

„Tai nėra politinis mitingas“, – pabrėžė Niujorko Aukščiausiojo teismo teisėjas tikėtinam Respublikonų partijos kandidatui 2024 metų prezidento rinkimuose.

D. Trumpas apkaltino teisėją, kad šis yra labai priešiškas, o bylą prieš jį iškėlusią Niujorko generalinę prokurorę Letitią James (Letišą Džeims) pavadino politikiere.

„Manau, kad ši byla yra gėdinga, – teigė jis. – Tai kišimasis į rinkimus.“

Vienu metu akivaizdžiai supykęs A. Engoronas pasakė D. Trumpo advokatui Christopheriui Kise'ui (Kristoferiui Kaizui), kad šis suvaldytų savo klientą.

Prezidentu tapau dėl savo prekės ženklo.

Anksčiau teismo proceso metu A. Engoronas skyrė D. Trumpui 15 tūkst. dolerių (13,94 tūkst. eurų) baudą už tai, kad eksprezidentas pažeidė „riboto tylėjimo įsakymą“, įvestą po to, kai socialiniuose tinkluose jis įžeidė teisėjo padėjėją.

D. Trumpas, jo vyriausieji sūnūs Donaldas jaunesnysis ir Ericas (Erikas) bei kiti „Trump Organization“ vadovai kaltinami išpūtę savo nekilnojamojo turto vertę milijardais dolerių, kad gautų palankesnes banko paskolas ir draudimo sąlygas.

Tamsiai mėlynu kostiumu su JAV vėliava ant atlapo vilkėjęs D. Trumpas pasmerkė tai, ką pavadino beprotišku teismo procesu, kurį pradėjo demokratai, esą persekiojantys jį iš 15 skirtingų pusių.

Jis atmetė kaltinimus, kad jo įmonės finansinės ataskaitos buvo apgaulingos, ir pavadino jas labai konservatyviomis.

„Iš tikrųjų tai nebuvo dokumentai, į kuriuos bankai kreipė daug dėmesio, – sakė jis. – Bankams buvo sumokėta.“

Buvęs prezidentas taip pat teigė, kad vertinant jo turtą ne visada buvo atsižvelgiama į „Trumpo prekės ženklo“ vertę.

„Prezidentu tapau dėl savo prekės ženklo“, – sakė jis.

„Skaičiai nemeluoja“

Kalbėdamas su žurnalistais po liudijimo, D. Trumpas teigė, kad ši byla niekada neturėjo būti iškelta.

„Sukčiavo teismas, – pareiškė jis. – Teismas šiuo atveju buvo sukčius.“

Generalinė prokurorė L. James žurnalistams kalbėjo, kad buvęs prezidentas nuosekliai iškraipydavo ir išpūsdavo savo turto vertę, ir atmetė asmeninius D. Trumpo išpuolius prieš ją.

„Skaičiai nemeluoja, – sakė L. James. – Manęs neįbaugins. Manęs nepersekios. Ši byla bus tęsiama. Teisingumas nugalės.“

L. James teigė, kad prezidento dukra Ivanka Trump (Ivanka Tramp) liudys trečiadienį. Ji 2017 metais paliko „Trump Organization“ ir tapo Baltųjų rūmų patarėja, todėl šioje byloje nėra kaltinamoji.

D. Trumpas liudijo po savo sūnų Dono jaunesniojo ir Erico, kurie praėjusią savaitę davė parodymus ir kaltino buhalterius dėl netikslumų bendrovės finansinėse ataskaitose.

Anot laikraščio „The Washington Post“, praėjusį kartą viešai kaip kaltinamasis liudijo buvęs JAV prezidentas Theodore'as Rooseveltas (Teodoras Ruzveltas). Jis 1915 metais davė parodymus teisme dėl šmeižto.

D. Trumpui ir jo sūnums negresia kalėjimas, tačiau jiems gresia iki 250 mln. dolerių (233 mln. eurų) baudos ir galimas nušalinimas nuo šeimos įmonės valdymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS