Pentagonas: JAV rugsėjį pradės apmokyti ukrainiečių pilotus valdyti F-16 | KaunoDiena.lt

PENTAGONAS: JAV RUGSĖJĮ PRADĖS APMOKYTI UKRAINIEČIŲ PILOTUS VALDYTI F-16

  • 0

Pentagonas ketvirtadienį pranešė, kad nuo kito mėnesio Jungtinėse Valstijose pradės apmokyti ukrainiečių pilotus valdyti naikintuvus F-16.

Ukraina jau seniai siekė įsigyti šių pažangių orlaivių, kad galėtų geriau kovoti su Rusijos invazija, ir dabar vykdo ilgai lauktą kontrpuolimą, kuriuo siekiama susigrąžinti Rusijos pajėgų užimtas žemes.

JAV mokymuose dalyvaus keli pilotai ir dešimtys darbuotojų, prižiūrėsiančių naikintuvus, sakė Pentagono atstovas Patas Ryderis (Patas Raideris).

„Šie pilotai rugsėjį Laklando oro pajėgų bazėje San Antonijuje, Teksaso valstijoje, mokysis anglų kalbos, o paskui dalyvaus F-16 skraidymo mokymuose Arizonoje“, – sakė bei pridūrė, kad pastarieji mokymai vyks Moriso oro pajėgų nacionalinės gvardijos bazėje.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir jo kolega iš Ukrainos Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį kalbėjosi ir aptarė mokymo programą, pranešė Baltieji rūmai.

„Prezidentas J. Bidenas pakartojo JAV įsipareigojimą remti Ukrainos gynybą nuo Rusijos agresijos tiek, kiek reikės, ir reikalauti, kad Rusija atsakytų už savo veiksmus“, – sakoma pareiškime.

JAV programa pratęsia Europos sąjungininkių jau paskelbtus planus apmokyti ukrainiečių pilotus valdyti JAV pagamintus F-16.

Prezidentas J. Bidenas pakartojo JAV įsipareigojimą remti Ukrainos gynybą nuo Rusijos agresijos tiek, kiek reikės.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos pranešė Danijai ir Nyderlandams, kad jos gali perduoti savo F-16 naikintuvus Ukrainai, kai šios šalies pilotai bus apmokyti jais naudotis.

Ketvirtadienį Norvegija pareiškė, kad taip pat suteiks Ukrainai šių naikintuvų. Naujienų agentūra NTB pranešė, kad Norvegija planuoja Kyjivui perduoti nuo penkių iki dešimties kovinių lėktuvų.

P. Ryderis sakė, kad tokie mokymai paprastai trunka nuo penkių iki aštuonių mėnesių, priklausomai nuo jau turimų pilotų įgūdžių. Anot jo, labai svarbu, kad dalyviai iš pradžių atsakingai mokytųsi specializuotos anglų kalbos, kurios reikia norint valdyti šiuos orlaivius.

Savo mokymo programos JAV ėmėsi pripažindamos, kad Danija ir Nyderlandai negalėtų parengti visų Ukrainai reikalingų pajėgumų, pridūrė P. Ryderis.

„Mes žinome, kad danams ir olandams ruošiantis apmokyti šiuos pilotus tam tikru metu ateityje pajėgumai bus pasiekti“, – sakė jis.

Gairės: JAV, apmokys ukrainiečių pilotus, F-16, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS