R. T. Erdoganas: V. Putinas sutinka pratęsti grūdų eksporto susitarimą | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANAS: V. PUTINAS SUTINKA PRATĘSTI GRŪDŲ EKSPORTO SUSITARIMĄ

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutiko pratęsti Juodosios jūros grūdų susitarimą, penktadienį pareiškė Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

R. T. Erdoganas žurnalistams sakė, kad kalbėjosi su Rusijos vadovu apie itin svarbų susitarimą, pagal kurį leidžiama eksportuoti Ukrainos grūdus, kad būtų sušvelninta pasaulinė maisto krizė.

„Mes ruošiamės priimti Putiną rugpjūčio mėnesį ir susitariame dėl Juodosios jūros grūdų koridoriaus pratęsimo“, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) šią savaitę nusiuntė V. Putinui laišką dėl susitarimo pratęsimo.

Pasak A. Guterreso atstovo spaudai Stephane'o Dujarrico (Stefano Diužariko), Kremliui nusiųsto pasiūlymo tikslas yra pašalinti kliūtis, darančias poveikį finansinėms operacijoms per Rusijos žemės ūkio banką, dėl kurių Maskva reiškia didelį susirūpinimą, ir kartu sudaryti sąlygas tolesniam Ukrainos grūdų gabenimui per Juodąją jūrą.

Pasak naujienų agentūros „Reuters“ šaltinių, A. Guterresas pasiūlė V. Putinui pratęsti susitarimą, pagal kurį leidžiama saugiai eksportuoti grūdus iš Ukrainos į Juodąją jūrą mainais už tai, kad sankcionuoto Rusijos žemės ūkio banko „Rosselchozbank“ antrinė įmonė bus prijungta prie tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT.

R. T. Erdoganas sakė, kad tikisi, jog „šiuo laišku bendromis mūsų ir Rusijos pastangomis užtikrinsime grūdų koridoriaus pratęsimą“.

Maskvos skundai

Ketvirtadienį V. Putinas įspėjo, kad nebuvo įvykdyta nė viena Maskvos sąlyga, kad susitarimas veiktų.

„Noriu pabrėžti, kad nieko nebuvo padaryta, visiškai nieko. Viskas vienpusiška“, – sakė V. Putinas interviu per televiziją ir pridūrė: „Mes pagalvosime, ką daryti, turime dar kelias dienas.“

Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, kuria siekiama sušvelninti pasaulinę maisto krizę, galiojimas turėjo baigtis liepos 17 dieną

Rusija tvirtina, kad Maskvos ir JT susitarime numatytas rusiškų maisto produktų ir trąšų tiekimo pasaulio rinkoms normalizavimas toliau blogėja, ir kaltino dėl šios problemos antrinį Vakarų sankcijų poveikį laivybos ir draudimo bendrovėms bei bankams.

2022 metų vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, šios šalies Juodosios jūros uostai buvo užblokuoti karo laivų, kol pagal pernai liepą pasirašytą susitarimą buvo sudarytos sąlygos eksportuoti pasauliui itin svarbius grūdus.

Pernai su JT ir Turkija sudarytas pirminis 120 dienų susitarimas buvo pratęstas tris kartus: lapkritį, kovą ir gegužę.

Lygiagrečiai pasirašytu susitarimu siekiama palengvinti rusiškų maisto produktų ir trąšų, kuriems netaikomos Vakarų sankcijos, įvestos Maskvai dėl karo Ukrainoje, eksportą.

Ukraina buvo viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, o susitarimas padėjo sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Jungtinių Tautų duomenimis, iki šiol pagal šį susitarimą eksportuota apie 32,4 mln. tonų. Kiek daugiau nei pusę eksporto sudarė kukurūzai, o daugiau nei ketvirtadalį – kviečiai.

Gairės: karas Ukrainoje, grūdai, grūdų eksportas, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS