Rusija LGBTQ baro vadovus prieš teismo procesą paskelbė teroristais ir ekstremistais | KaunoDiena.lt

RUSIJA LGBTQ BARO VADOVUS PRIEŠ TEISMO PROCESĄ PASKELBĖ TERORISTAIS IR EKSTREMISTAIS

  • 23

Rusijos institucijos du LGBTQ baro vadovus po suėmimo paskelbė „teroristais ir ekstremistais“, nurodoma pranešime, su kuriuo šeštadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas lapkritį dėl neva ekstremizmo uždraudė vadinamąjį tarptautinį LGBT judėjimą ir šio mėnesio pradžioje pagal naujus teisės aktus, kuriais LGBTIQ bendruomenė laikoma nusikalstama, Orenburge pietvakarių Rusijoje buvo sulaikyti baro „Pose“ 28 metų administratorė Diana Kamilianova ir meno vadovas Aleksandras Klimovas, kuriam yra 21-eri.

Tai pirmoji tokio pobūdžio baudžiamoji byla po to, kai Rusija praėjusių metų lapkritį uždraudė „tarptautinį LGBT judėjimą“ ir ėmėsi dar griežtesnių priemonių prieš bendruomenę.

Sulaikytiesiems gresia iki 10 metų kalėjimo dėl kaltinimų „ekstremizmu“ ir „netradicinių lytinių santykių skatinimu tarp baro lankytojų“, o Orenburgo teismas nurodė, kad jie bus suimti iki gegužės 18-osios.

Kovo 9 dieną teisėsauga surengė reidą šiame bare, po kurio internete pasklido vaizdo įrašai, kuriuose matyti žeminantys kai kurių lankytojų sulaikymai.

Rusijoje lėtai, bet užtikrintai mažinamos LGBTIQ teisės. 2013 metais Kremlius priėmė pirmąjį LGBTIQ žmonių teises ribojantį teisės aktą, vadinamąjį „gėjų propagandos“ įstatymą, draudžiantį bet kokį nekritinį viešą „netradicinių lytinių santykių“ vaizdavimą nepilnamečiams.

2020 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prastūmė konstitucinę reformą, kad pratęstų savo valdymą dar dviem kadencijoms, kuria taip pat buvo uždraustos tos pačios lyties asmenų santuokos.

2022 metais, pasiuntęs karius į Ukrainą, Kremlius sustiprino retoriką apie „tradicinių vertybių“ apsaugą nuo, kaip jis vadino, „žeminančios“ Vakarų įtakos, o teisių gynėjai tai įvertino kaip bandymą legitimizuoti karinius veiksmus Ukrainoje.

Tais pačiais metais valdžios institucijos priėmė įstatymą, draudžiantį „netradicinių lytinių santykių propagandą“ suaugusiesiems, iš esmės uždraudžiant bet kokį viešą LGBTIQ žmonių palaikymą.

Kitu įstatymu buvo uždraustos lyties keitimo procedūros ir atitinkama priežiūra translyčiams asmenims. Įstatymas uždraudė bet kokias „medicinines intervencijas, kuriomis siekiama pakeisti asmens lytį“, taip pat lyties keitimą oficialiuose dokumentuose ir viešuosiuose registruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Anonimas

Rusija didelė valstybė,turinti svorį pasaulyje, iškrypelius reguliuoja įstatymiškai,o ką galvoja pasaulis apie tokią mažą Lietuvą,kurios seime sėdi iškrypėlių partija...Lietuva išstato save pajuokai?

Anonimas

Gražus pavadinimas Geiropa jau plinta po pasaulį. Puikiai apibūdina tą išsigimusią valstybę.

> Kapsai

Gali tik Savęs nekęsti nes gyveni GejRopoi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS