Rusijos žmonės mielai naudoja Georgijaus juostelę | KaunoDiena.lt

RUSIJOS ŽMONĖS MIELAI NAUDOJA GEORGIJAUS JUOSTELĘ

Rusijoje milijonai žmonių segėjo juodais ir oranžiniais dryžiais išmargintas juosteles, minėdamas Sovietų Sąjungos pergalę Antrajame pasauliniame kare, bet kritikai kaltina Kremlių susiejus šį karinės šlovės simbolį su savo dabartine politika.

Georgijaus juostelė laikoma Rusijos atsaku į aguonos žiedą, kuris dažnai naudojamas Britanijoje, prisimenant karius, žuvusius per abu pasaulinius karus ir vėlesnius konfliktus.

Šiemet, kai pergalės prieš nacistinę Vokietiją 70-osios metinės Rusijoje minimos su itin dideliu patriotiniu įkarščiu, Georgijaus juostelė naudojama beveik visur.

Jas įsisegė Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbantys trys Rusijos kosmonautai. Daugelis Rusijos pareigūnų, tarp jų Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas, užsirišo juodos ir oranžinės spalvos dryžuotus kaklaraiščius.

Tačiau ši juostelė kaip pergalės Antrajame pasauliniame kare simbolis imta plačiau naudoti tik maždaug prieš dešimtmetį.

Rusijos konfrontacija su Vakarų šalimis dėl Ukrainos krizės įkvėpė naujos gyvybės valstybės palaikomai šio simbolio populiarinimo kampanijai, nors kelerius pastaruosius metus Georgijaus juostelė nebuvo itin sureikšminama.

Dmitrijus Kiseliovas, vienas iš pagrindinių Rusijos propagandistų, vadovaujančių šiai kampanijai, tvirtina, kad Georgijaus juostelė simbolizuoja palaikymą prorusiškiems separatistams, kovojantiems su Kijevo vyriausybės pajėgomis Rytų Ukrainoje, kurie pasirinko tą simbolį savo skiriamuoju ženklu.

Kijevo šalininkai pašaipiai pravardžiuoja juos „koloradais“, turėdami omenyje juodais ir oranžiniais dryžiais išmargintus Kolorado vabalus.

„Ar jaučiame solidarumą su žmonėmis Rytų Ukrainoje, kurie šiandien priversti ginti šią juostelę ... su ginklu rankoje? – Taip, jaučiame“ – sakė D.Kiseliovas, vadovaujantis valstybinei naujienų agentūrai „Rossija segodnia“, pradėdamas šio simbolio populiarinimo kampaniją.

ATMINIMO ŽENKLAS

Atsakydamos į prieštaringai vertinamą politinį simbolį, Rusijos kaimynės Baltarusija ir Ukraina sukūrė alternatyvius ženklus.

Baltarusija pasirinko savo tautinių spalvų – raudonos ir žalios – juostelę, o Ukraina – aguonos žiedą.

Kai kurie kritikuoja Kremlių dėl šio simbolio iškreipto naudojimo.

„Jie nusavino juostelę, – sako politikos analitikas Sergejus Medvedevas. – Pergalės vardas naudojamas pateisinti agresijai, nors prieš tokią Rusija kovojo 1941 metais.“

Dienraštis „Nezavisimaja gazeta“ savo vedamajame pridūrė: „Oranžinės ir juodos spalvos kaspinas tampa privalomas mitinguose prieš „penktąją koloną“ ir liberalus. To anksčiau nebūdavo.“

Vis dėlto daugeliui šis kaspinas yra tiesiog atminimo ženklą.

Žmonės, kurie vieną rytą balandžio pabaigoje ėmė tas juosteles iš jas gatvėje dalijančių savanorių, sakė, kad didžiuojasi Rusija ir yra dėkingi tiems, kurie kovėsi Antrajame pasauliniame kare, tarp kurių buvo ir jų artimųjų.

60-metė Irina, universitete dėstanti elektronikos kursą, sakė, kad ketina užrišti Georgijaus juosteles ant savo ir dukros automobilių.

„Mums visa tai tebėra labai gyva“, – sakė ji, švytinčiomis akimis pasakodama, kaip jos senelė priėmė vieną sužeistą Raudonosios armijos vadą ir paslėpė jį nuo nacių.

„Yra daug šeimų, tokių kaip maniškė“, – pabrėžė Irina.

„Kai kurie žmonės prieina ir pareiškia: „Man nereikia juostelės – aš ne patriotas“, – sakė tuos kaspinus dalijęs studentas Semionas.

„Aš gerbiu žmones, kurie kovėsi už mus“, – pridūrė jis.

PATRIOTINIS PALAIKYMAS

Georgijaus juostelės populiarumas neabejotinas. Vairuotojai sustabdydavo automobilius ir net autobusus, kad galėtų jų pasiimti iš savanorių. Kaspinus taip pat paimdavo beveik visi praeiviai.

„Mūsų seneliai kovėsi. Aš tai prisimenu“, – sakė 21 metų studentas Marufas, vilkintis marškinėlius su prezidento Vladimiro Putino atvaizdu.

„Mes palaikome Rusiją – tai svarbiausias dalykas“, – pridūrė verslininkas Sergejus.

Kiekvieną dieną savanoriai toje vietoje, viename iš 20 tokių Maskvoje įkurtų punktų, išdalydavo apie 10 tūkst. Georgijaus juostelių, sakė organizatoriai.

Juostelės taip pat yra pardavinėjamos, nors organizatoriai sakė tam nepritariantys.

Georgijaus juostelė, kuri nėra prekinis ženklas, naudojama ant įvairiausių prekių – pradedant ledais, baigiant salotų pakuotėmis. Jos atvaizdas spausdinamas netgi ant sąskaitų už komunalines paslaugas.

Kai kurie apžvalgininkai skundžiasi, kad toks masinis naudojimas nuvertina Georgijaus juostelę ir pergalės sampratą.

„Pergalės „prekinis ženklas“ nupiginamas ir devalvuojamas tortų, cirko vaidinimų ... ir netgi dėl to lengvumo, kai bet kada gali jį užsirišti ant savo automobilio veidrodėlio arba rankinės“, – rašo dienraštis „Moskovskij komsomolec“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tam zemiau

maziau gerk samogono-protingesnis busi.Matyt rusai nesugebejo is taves zmogu padaryti,i sibira reikia tave istremti,ten zmogum tapsi.

xhjfxhj

Visus skeltanagius, kurie neturi musu pilietybes, deportuoti is Lietuvos per 24 valandas. Kur ziuri musu tarnybos? Matosi ir taip, kad i Lietuva yra privaziave daug neaiskiu asmenu su maskoliska snukio isvaizda. Idomu ka jie cia veikia?

mizantropas

juk ne visi Lietuvoje gyvenantys koloradininkai yra Lietuvos piliečiai. Kadangi vis labiau jie kenkia šaliai, tiražuoja putlerio propagandą kur tik įmanoma, būtina jiems pasiūlyti nykti iš Lietuvos.Ypač susirūpinti reikia Vilniui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS