Šaltiniai: S. Arabija planuoja leisti nemusulmonams diplomatams įsigyti alkoholio | KaunoDiena.lt

ŠALTINIAI: S. ARABIJA PLANUOJA LEISTI NEMUSULMONAMS DIPLOMATAMS ĮSIGYTI ALKOHOLIO

  • 1

Saudo Arabija planuoja leisti įsigyti alkoholio nemusulmonams diplomatams, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė du su šiuo planu susipažinę šaltiniai.

Vienas iš šaltinių nurodė, kad alkoholis „bus parduodamas nemusulmonams diplomatams“, kurie anksčiau alkoholį įsiveždavo naudodamiesi diplomatiniu paštu.

Alkoholio draudimas Saudo Arabijoje įsigaliojo 1952-aisiais, netrukus po to, kai vienas iš karaliaus Abdulazizo sūnų, būdamas apsvaigęs, nušovė britų diplomatą.

Jau daugelį metų sklandė gandai, kad pagal kurią nors iš virtinės socialinių reformų pagal programą „Vizija 2030“ Saudo Arabijoje bus galima įsigyti alkoholio. Jų ėmėsi karalystės sosto įpėdinis ir faktinis valdytojas princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas).

Trečiadienį paskelbtame Saudo Arabijos vyriausybės pareiškime teigiama, kad valdžios institucijos siekia įvesti „naują reguliavimo sistemą (...) kovai su neteisėta prekyba alkoholio prekėmis ir produktais, kuriuos gauna diplomatinės atstovybės“.

Pareiškime priduriama, kad „naujasis procesas bus orientuotas į konkrečių alkoholio prekių, įvežamų į Karalystę, kiekių paskirstymą, kad būtų nutrauktas ankstesnis nereguliuojamas procesas, dėl kurio tokių prekių mainai Karalystėje buvo nekontroliuojami.“

Visgi daugumai iš 32 mln. Saudo Arabijos gyventojų, kurie turi nedaug galimybių įsigyti alkoholio, tai nereikš didelių pokyčių.

Pagal Saudo Arabijos įstatymus už alkoholio vartojimą ar turėjimą gali būti skiriamos baudos, laisvės atėmimas, viešas nuplakimas, o užsieniečiams – deportacija.

Praėjusiais metais Saudo Arabijai buvo suteiktos „Expo 2030“ ir 2034 metų Pasaulio futbolo čempionato rengimo teisės, todėl dar garsiau imta kalbėti, kad alkoholio draudimas gali būti panaikintas arba bent jau susilpnintas, darant išlygas tokiose vietose kaip planuojamas futuristinis megapolis.

Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad alkoholis Islame yra draudžiamas, šis klausimas šalyje, kurioje yra švenčiausios šios religijos vietos Mekos ir Medinos miestuose, išlieka labai jautrus.

Saudo Arabijos pareigūnai pastaraisiais metais atmesdavo bet kokias prielaidas apie esminius politikos pokyčius.

„Trumpas atsakymas yra toks: mes ir toliau laikysimės dabartinių įstatymų“, – sakė turizmo ministro pavaduotoja princesė Haifa al Saud, kai buvo tiesiogiai paklausta apie tai 2022 metų Davoso pasaulio ekonomikos forume.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

patys mtomai /nekalta/ duma pucia i akis???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS