Slovėnijos vynai populiarėja Kinijoje | KaunoDiena.lt

SLOVĖNIJOS VYNAI POPULIARĖJA KINIJOJE

Slovėnija yra žinoma kaip vynų šalis. Bene žinomiausia vynų klėčių yra klėtis viename gražiausių Slovėnijos vynų regione – Goriška Brda. „Brda“ slovėniškai reiškia „kalvos“. Šiais metais klėtis „Brda“ didina savo vynų eksportą. Greičiausiai didėja eksportas į Kiniją, į kurią šių metų pirmąjį ketvirtį buvo išvežta vynų už 0,5 mln. eurų, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Slovėnijos verslo naujienas.

Daugiausia vynų ši klėtis eksportuoja į JAV, kur populiariausias vynas iš Brda klėties yra rebula. Vieno žinomiausių britų žurnalo „Decanter“ natūralių vynų vertinimų skalėje net trys vynai iš Slovėnijos pateko į geriausių natūralių vynų grupės dešimtuką.

Mažėja nedarbo lygis

Per pastaruosius keletą metu nedarbo lygis Slovėnijoje mažėja ir šiuo metu siekia 8,1 proc. Slovėnijos ministrė Anja Kopač Mrak teigia, kad darbo rinkoje situacija gerėja ir pamažu artėjama prie tokios ribos, kad darbdaviai gali pajusti, jog skaičius beieškančių darbo asmenų labai sumažėjo.

Ekspertai teigia, kad trumpalaikės perspektyvos darbo rinkoje yra optimistinės. Nemažai įmonių prekybos, industrijos bei statybų srityse planuoja įdarbinti naujų darbuotojų.

Tačiau taip pat pabrėžiama, kad vidutiniškas darbo užmokestis Slovėnijoje jau šešerius metus iš eilės išlieka beveik nepakitęs ir siekia apie 1000 Eur. Atkreipiamas dėmesys, kad net du trečdaliai visų dirbančių žmonių gauna mažesnį nei vidutinis darbo užmokestį.

Auga infliacija

Metinis infliacijos lygis didėja ir balandį siekė 1,8 proc. Metinį bendrojo kainų lygio didėjimą lėmė pakilusios degalų kainos: dyzelinio kuro kaina siekia 1,15 Eur, benzino kainos svyruoja nuo 1,27 iki 1,35 Eur.

Padidėjo ir kai kurių maisto produktų kainos: mėsos, kiaušinių, pieno, sūrio bei vaisių. Pavyzdžiui, 1 kg vištienos vidutiniškai kainuoja apie 4 Eur, 1 kg jautienos kaina siekia net 9 Eur. Litras pieno kainuoja iki 1 Eur, 1 kg obuolių – daugiau nei 1 Eur, 1 kg bananų – per 1 Eur. Bet naudotų automobilių, drabužių kainos truputėlį krito.

Tarptautinių reitingų agentūrų įvertinimai

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“ padidino ilgalaikį trijų Slovėnijos bankų reitingą vienu laipteliu – vienam bankui padidino nuo BB iki BB+, o kitiems dviem – nuo BB– iki BB.

Vienam Slovėnijos bankui buvo sumažintas reitingas vienu laipteliu. Prognozės šiems bankams išlieka stabilios. Savo įvertinimą tarptautinė agentūra parėmė tuo, kad makrolygmeniu situacija Slovėnijoje pagerėjo. Teigiama, kad bankų paskolų portfelio kokybė gerėja.

Padidėjo perkamoji privačių ūkių galia

Perkamoji privačių ūkių galia šiuo metu yra didžiausia nuo krizės periodo. Statistikos duomenimis, perkama vis daugiau automobilių, baltosios technikos, baldų, drabužių bei avalynės. Įmonės perka vis daugiau krovininių mašinų bei industrinių įrenginių.

Paskutiniame praėjusių metų ketvirtyje užfiksuota, kad investicijos į gyvenamąjį būstą padidėjo net 3 proc.

Slovėnijos namu ūkių išlaidos labai teigiamai veikia Slovėnijos ekonomikos augimą. Pernai ekonomikos augimas sieke 2,5 proc. ir buvo didesnis nei 2015 m. Slovėnijos ekspertai prognozuoja, kad šiemet ekonomikos augimas gali pasiekti net 3 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS