Strasbūre atidarytas naujas Europos Parlamento komplekso pastatas | KaunoDiena.lt

STRASBŪRE ATIDARYTAS NAUJAS EUROPOS PARLAMENTO KOMPLEKSO PASTATAS

  • 0

Strasbūre antradienį iškilmingai atidarytas pastatas, papildysiantis ten jau esančias Europos Parlamento patalpas, šiam rytiniam Prancūzijos miestui siekiant įtvirtinti Europos Sąjungos sostinės vardą.

Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne (Elizabet Born) palankiai įvertino tai, kad 15 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas stikliniu fasadu pavadintas Simone Veil (Simon Vel) garbei. Ji buvo pirmoji Europos Parlamento pirmininkė moteris ir, pasak premjerės, tapo Strasbūre įsišaknijusios ES simboliu.

Atidarymo ceremonijos metu taip pat pabrėžtas Strasbūro siekis išlikti EP būstine. Šis miestas buvo pasirinktas todėl, kad yra pasienyje su Vokietija ir simbolizuoja pokarinį susitaikymą, davusį pradžią ES.

Daugelis europarlamentarų dažnai skundžiasi dėl atstumo ir išlaidų, patiriamų beveik kiekvieną mėnesį vykstant iš Briuselio į Strasbūrą į plenarines sesijas. Tačiau EP būstinė yra įtvirtinta ES steigimo sutartyje, kurią pakeisti vargu ar būtų įmanoma.

Siekdama įtvirtinti EP vietą mieste, Prancūzija pasiūlė išnuomoti S. Veil vardu pavadintą, 2021-aisiais pastatytą biurų pastatą už mažesnę kainą, kai žlugo pirkimo sandoris. Metinė nuomos kaina – 700 tūkst. eurų.

Šį savo vizitą Strasbūre E. Borne taip pat išnaudojo susitikimams su Prancūzijos centristinės pakraipos EP nariais, siekdama pasiūlyti pagrindinį kandidatą prieš kitų metų birželį vyksiančius rinkimus, per kuriuos, kaip prognozuojama, Prancūzijoje didės parama kraštutiniams dešiniesiems.

Prancūzijos premjerė mano, kad prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) remiančios centristinės ir centro dešiniosios partijos yra atsvara kraštutinių dešiniųjų populizmui ir nacionalizmui.

„Mums reikia gana politinio profilio žmogaus, kuris nebūtų pernelyg technokratiškas, kuris kalbėtų apie pokyčius, kuriuos ES įneša į mūsų gyvenimą“, –teigė vienas Prancūzijos ministras, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tarp kandidatų, galinčių atstovauti centristų pusei, yra Stephane'as Sejourne (Stefanas Sežurnė), vadovaujantis Europos Parlamento centristų „Renew“ frakcijai, eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) ir Prancūzijos Europos reikalų ministrė Laurence Boone (Lorans Bun).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS