Už Ukrainą kovojančios rusų grupuotės: pasienio reidai tęsis | KaunoDiena.lt

UŽ UKRAINĄ KOVOJANČIOS RUSŲ GRUPUOTĖS: PASIENIO REIDAI TĘSIS

  • 0

Už Ukrainą kovojanti sukarintų rusų grupuočių koalicija ketvirtadienį pažadėjo tęsti pasienio reidus į Rusiją.

Prieš Kremlių nusiteikę kovotojai, ne kartą vykdę ginkluotus išpuolius Rusijos pasienio regionuose Belgorode ir Kurske, surengė spaudos konferenciją Kyjive.

Jie pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip gerai ginkluoti kovotojai tanku kerta sieną, apšaudo Rusijos kariuomenės transporto priemones ir karius bei sprogdina pastatus.

„Mūsų kova tęsiasi, – sakoma kovotojų pareiškime. – Netrukus keliausime į kitus miestus.“

„Turbūt neperdėsiu sakydamas, kad atvėrėme antrąjį frontą ir pradėjome plataus masto karinius veiksmus priešo teritorijoje“, – sakė Denisas Nikitinas, vienos iš dalyvaujančių grupuočių, „Russkij dobrovolčeskij korpus“ („Rusijos savanorių korpusas“, RDK), lyderis.

Prisiekęs nacionalistas, pravarde „Baltasis Reksas“, yra susijęs su kraštutiniais dešiniaisiais ir futbolo chuliganais.

RDK yra susivieniję su antikremlišku judėjimu „Legion „Svoboda Rossii“ („Legionas „Rusijos laisvė“), kuris teigia turintis nuosaikesnę konservatyvią darbotvarkę ir siekiantis pritraukti velionio opozicionieriaus Aleksejaus Navalno pasekėjų.

Jie taip pat kovoja kartu su neseniai sukurtu Sibiro batalionu, sudarytu iš regiono etninių mažumų atstovų ir radikalių kairiojo sparno aktyvistų.

D. Nikitinas ir jo sąjungininkai teigė, kad jų reidai privertė Rusiją atitraukti karius nuo fronto linijų, kad šie gintų pasienio regionus, ir sužlugdė planuotą puolimo operaciją, kuri turėjo sutapti su Rusijos prezidento rinkimais.

Ukrainos valdžios institucijos remia mūsų iniciatyvas.

„Taikus protestas neveikia“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po grupuočių reidų pažadėjo atkurti saugumą ir atsakė intensyvesniais smūgiais Ukrainos pasienio regionuose.

„Taikūs pasienio teritorijų gyventojai visada kenčia, deja, tai faktas“, – sakė Aleksejus Baranovskis, dronų operatorius ir „Legiono „Rusijos laisvė“ savanoris.

Rusijos kovotojai atsisakė pasakyti, kiek jų karių žuvo, kol operacija nesibaigė.

Jie teigė, kad opozicinė politika ir pilietinė visuomenė yra neveiksmingos, o vienintelis būdas pakeisti Rusiją – imtis ginklo.

„Taikus protestas neveikia“, – sakė Sibiro bataliono kovotojas šaukiniu „Kholod“ (Šaltis).

Praėjusią vasarą RDK ir „Legionas „Rusijos laisvė“ kartu įžengė į Briansko sritį Rusijoje.

Jie teigė, kad naujausia vykstanti operacija yra daug rimtesnė ir remiama Ukrainos, kuri teikia žvalgybinę paramą ir šaudmenis.

„Ukrainos valdžios institucijos remia mūsų iniciatyvas“, – sakė A. Baranovskis.

„Visa mūsų padalinio karinė infrastruktūra yra susieta su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir gynybos ministerijos struktūra“, – kalbėjo D. Nikitinas.

Rusija sustiprino sienos apsaugą nuo praėjusių metų, kai kovotojai pradėjo savo įsiveržimus, sakė D. Nikitinas, pripažindamas, kad jie nėra pakankamai stiprūs, jog galėtų užimti teritoriją ilgam laikui.

„Nesame tokiame etape, kad būtume pasirengę užgrobti vietovių centrus ir miestus bei juos išlaikyti“, – teigė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos grupuotė, pasienio reidai, kovos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS