Kelionės į Kanadą metu V. Zelenskis stiprina sąjungininkų paramą | KaunoDiena.lt

KELIONĖS Į KANADĄ METU V. ZELENSKIS STIPRINA SĄJUNGININKŲ PARAMĄ

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį susitiko su artimu sąjungininku Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo), kuris pažadėjo karo nuniokotai šaliai suteikti papildomą pagalbą.

Ketvirtadienį vakare Otavoje nusileidęs V. Zelenskis anksčiau šią savaitę kreipėsi į Jungtines Tautas, o Vašingtone susitiko su JAV kongresmenais ir prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), pažadėjusiu, kad netrukus į Ukrainą bus atgabenti amerikiečių tankai.

Kanadoje gyvena antra pagal dydį – apie 1,36 mln. žmonių – ukrainiečių diaspora pasaulyje, o V. Zelenskis, sakydamas kalbą Kanados parlamente, padėkojo šaliai už paramą Kyjivui po to, kai 2022-ųjų vasarį Rusijos kariai peržengė Ukrainos sienas.

„Kai kreipiamės į pasaulį prašydami mus paremti, kalbame ne tik apie eilinį konfliktą, bet ir apie milijonų žmonių gyvybių gelbėjimą – tiesiogine to žodžio prasme apie mūsų išgelbėjimą“, – kalbėjo jis.

Pasak ukrainiečių lyderio, Kanada „visada gynė teisingumą, todėl neabejojau, kad jūs pasirinksite laisvės ir teisingumo pusę, kai Rusija pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą“.

Savo kalbą V. Zelenskis baigė inuktituto kalbos žodžiu „ajuinata“, kuris maždaug reiškia: „Nepasiduokite, išlikite stiprūs, nepaisant jokių aplinkybių.“

Kai kreipiamės į pasaulį prašydami mus paremti, kalbame ne tik apie eilinį konfliktą, bet ir apie milijonų žmonių gyvybių gelbėjimą.

J. Trudeau savo ruožtu pažadėjo ir toliau tvirtai bei nedviprasmiškai remti provakarietišką šalį ir penktadienį pranešė, kad per trejus metus papildomai skirs jai 650 mln. Kanados dolerių (451 mln. eurų) vertės paramą.

Ji apims 50 šarvuočių ir naikintuvų F-16 pilotų mokymus, be to, papildys Otavos jau skirtų 8,9 mlrd. Kanados dolerių (6,18 mlrd. eurų) pagalbą.

„Istorija mus vertins pagal tai, kaip ginsime demokratines vertybes. O Ukraina yra šio didžiulio XXI amžiaus iššūkio smaigalyje, – sakė J. Trudeau. – Būsime su jumis ir visais šios drąsios kovos didvyriais tiek, kiek reikės.“

Vėliau V. Zelenskis kartu su J. Trudeau turėjo išskristi į Torontą susitikti su verslo lyderiais ir Kanados ukrainiečių bendruomenės nariais.

„Sąjungininkų stuburo sutvirtinimas“

Respublikonų partijai Vašingtone vis skeptiškiau vertinant paramą Ukrainai, o Europoje jaučiant nuovargio nuo karo nuotaikas, Kanados ministro pirmininko pavaduotoja Chrystia Freeland (Kristija Friland) sakė esanti susirūpinusi dėl to, kokia tvirta išlieka parama.

„Ar nerimauju dėl to, ar likęs pasaulis, likę mūsų sąjungininkai ir toliau bus ryžtingi? Žinoma. Reikia sunkiai dirbti, kad išlaikytum tą paramą, kad išlaikytum tą koaliciją“, – ketvirtadienį ji sakė visuomeniniam transliuotojui CBC.

Iki šiol Kanada suteikė Ukrainai daugiau kaip 1,3 mlrd. dolerių (1,2 mlrd. eurų) karinės pagalbos, įskaitant tankus „Leopard 2“, oro gynybos ir artilerijos sistemas, prieštankinius ginklus, dronus ir kitą įrangą. Šalis taip pat apmokė per 36 tūkst. ukrainiečių karių.

„Jei galime prisidėti prie kai kurių kitų mūsų draugų ir sąjungininkų stuburo sutvirtinimo, taip pat mielai tai padarysime“, – sakė C. Freeland.

Ketvirtadienį V. Zelenskis stojo akistaton su silpnėjančia politine parama Jungtinėse Valstijose jo šalies reikalavimams gauti daugiau ginklų.

„Mes esame su jumis ir liksime su jumis“, – Baltuosiuose rūmuose jį patikino J. Bidenas, o Ukrainos lyderis gyrė pažadą, kad bus gauta daugiau JAV ginkluotės, įskaitant oro gynybos sistemas ir greitai atgabentus tankus.

Tačiau už tvirtų rankų paspaudimų slypėjo faktas, kad antroji karo metu V. Zelenskio kelionė į Vašingtoną buvo daug sunkesnė nei pirmoji.

Gruodžio vizito metu jis buvo sutiktas kaip didvyris, tačiau šį kartą susitikimuose už uždarų durų Kongrese jis desperatiškai bandė įveikti skepticizmą.

Ko galima tikėtis iš galingos Rusijos? Manau, kad atsakymus mums pateikia istorija.

Griežtosios dešinės respublikonų įstatymų leidėjai stabdo Baltųjų rūmų prašymą, kad į bet kokį Kongreso priimtą biudžeto projektą būtų įtraukta dar 24 mlrd. dolerių (22,5 mlrd. eurų) karinė ir humanitarinė pagalba Kyjivui.

Iki šiol Kongresas jau patvirtino 100 mlrd. dolerių (93,7 mlrd. eurų) pagalbą, įskaitant 43 mlrd. dolerių (40,3 mlrd. eurų) ginkluotei.

Otavoje V. Zelenskis kalbėjo apie nuovargį ir sakė žurnalistams: „Jūs remiate arba Ukrainą, arba Rusiją. Šiame kare nėra tarpinio varianto.“

„Silpnėjanti parama Ukrainai stiprina Rusiją, – pridūrė jis. – Ko galima tikėtis iš galingos Rusijos? Manau, kad atsakymus mums pateikia istorija.“

Gairės: Justinas Trudeau, karas Ukrainoje, parama Ukrainai, Kanada
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS