Viena didžiausių Ukrainos problemų – nepasitikėjimas tarp valdžios ir opozicijos | KaunoDiena.lt

VIENA DIDŽIAUSIŲ UKRAINOS PROBLEMŲ – NEPASITIKĖJIMAS TARP VALDŽIOS IR OPOZICIJOS

  • 0

Nepasitikėjimas tarp Ukrainos valdžios ir opozicijos yra viena iš pagrindinių priežasčių, atvedusių į aklavietę Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) derybas dėl asociacijos sutarties, BNS trečiadienį sakė Europos Parlamento (EP) misijos Ukrainoje koordinatorius Arnoldas Pranckevičius.

"Mums kilo toks įspūdis, kad Ukrainoje šiandien viena didžiausių problemų yra chroniškas abipusio pasitikėjimo tarp valdžios ir opozicijos nebuvimas", - BNS telefonu iš Briuselio kalbėjo EP pirmininko patarėjas.

EP misiją, kurioje dirba buvęs EP pirmininkas Patas Coxas (Patas Koksas) ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasnievskis (Aleksandras Kvasnevskis), stebina, kad būtent Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasiūlytas įstatymas dėl ekspremjerės Julijos Tymošenko leidimo gydytis į užsienį nesulaukia jo paties partijos pritarimo, o Regionų partija kol kas nėra pateikusi savo įstatymo projekto.

"Mes fiksuojame faktus, kad yra pateikti jau septyni skirtingi įstatymų projektai - tiek nepriklausomų parlamentarų, tiek trys iš jų opozicijos vardu. Mes irgi fiksuojame faktą, kad Regionų partija nėra pateikusi nė vieno įstatymo projekto, tačiau kol kas yra atmetusi visus kitus", - sakė A.Pranckevičius.

Pasiūlymas, anot misijos koordinatoriaus, dėl tokio įstatymo buvo ne misijos, o paties Ukrainos prezidento idėja.

"Būtent prezidentas ir viešai, ir privačiai kalbėdamas su įvairiais ES valstybių vadovais išsakė, kad tai gali būti vienintelis kelias išspręsti J.Tymošenko bylą. Todėl darosi keista, kad būtent įstatymas, kuris yra prezidento pasiūlymas, kol kas visiškai neturi pritarimo jo paties Regionų partijos viduje, o pati Regionų partija kol kas nėra pateikusi savo pasiūlymo darbo grupei, kuriai vadovauja jos narys ir kurioje partija turi daugumą", - kalbėjo jis.

Pasak A.Pranckevičiaus, ES pasiuntiniai kviečia Ukrainos valdžios atstovus ir opoziciją išnaudoti paskutinę galimybę pasirašyti asociacijos sutartį su ES Vilniuje lapkričio pabaigoje ir per artimiausias dienas surasti kompromisą.

"Mes kviečiame ir raginame abi puses labai rimtai padirbėti ir pagaliau sutarti dėl bendro kompromisinio įstatymo dėl kalinių gydymo užsienyje ir pagaliau pasiekti, kad kitą antradienį, lapkričio 19 dieną, tas įstatymas būtų priimtas kartu su kitais dviem svarbiais Prokuratūros ir Rinkimų įstatymais. Tai išpildytų visus tris Europos Sąjungos keliamus reikalavimus ir atvertų kelią asociacijos sutarties pasirašymui Vilniuje" - sakė jis.

A.Pranckevičiaus teigimu, kaip rodo Ukrainos parlamento darbo praktika, laiko tam dar pakanka: "Ukrainos parlamento praktika ir įstatymų leidimo praktika mums sufleruoja, kad esant politinei valiai, įmanoma už įstatymą balsuoti ir pirmajame, ir antrajame skaityme tą pačią dieną. Tai jau yra įvykę ne vieną kartą. Šiandien problema - ne teisinės procedūros, o politinės valios stoka".

Trečiadienio vakarą EP pirmininkų konferencija, išklausiusi ką tik iš Kijevo grįžusios misijos ataskaitą, vieningai nutarė pratęsti misijos darbą iki pat Vilniaus susitikimo. Pirmadienį EP misija grįžta į Kijevą tolesnėms deryboms.

Ketvirtadienį naujienų agentūrai "Interfax" aukšto rango ES diplomatas pareiškė, kad lapkričio 18 dieną ES nepriims sprendimo dėl asociacijos sutarties pasirašymo su Ukraina, kaip buvo planuota.

ES užsienio reikalų ministrai kitą savaitę aptars pasirengimą Rytų partnerystės programos viršūnių susitikimui Vilniuje, bet sprendimas nebus priimtas. Tai turėtų įvykti kitu metu iki viršūnių susitikimo Vilniuje, kuris vyks lapkričio 28-29 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS