JT: 2023 metais Viduržemio jūroje žuvo arba dingo daugiau kaip 2,5 tūkst. migrantų | KaunoDiena.lt

JT: 2023 METAIS VIDURŽEMIO JŪROJE ŽUVO ARBA DINGO DAUGIAU KAIP 2,5 TŪKST. MIGRANTŲ

  • 1

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro pareigūnė ketvirtadienį pranešė, kad 2023 metais bandydami perplaukti Viduržemio jūrą ir pasiekti Europą, žuvo arba dingo daugiau kaip 2,5 tūkst. migrantų.

„Iki rugsėjo 24 dienos vien 2023 metais žuvo arba dingo daugiau kaip 2,5 tūkst. žmonių“, – Saugumo Tarybai sakė JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro Niujorke direktorė Ruvena Menikdiwela (Ruvena Menikdivela).

Šis skaičius yra gerokai didesnis, palyginti su 1 tūkst. 680 žuvusių ar dingusių migrantų per tą patį laikotarpį 2022 metais.

„Gyvybės taip pat prarandamos sausumoje, toli nuo visuomenės dėmesio“, – pridūrė ji.

Kelionė sausuma iš Užsachario Afrikos šalių, iš kurių atvyksta daugelis migrantų, į išvykimo taškus Tuniso ir Libijos pakrantėse tebėra viena pavojingiausių pasaulyje, sakė R. Menikdiwela. Jos teigimu, migrantams ir pabėgėliams kiekviename žingsnyje gresia mirtis ir šiurkštūs žmogaus teisių pažeidimai.

Iš viso nuo sausio iki rugsėjo 24-osios į Pietų Europą jūra atvyko apie 186 tūkst. migrantų. Jie išsilaipino Italijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Kipre ir Maltoje.

Daugiausiai jų, virš 130 tūkst., atvyko į Italiją, o tai 83 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2022 metais.

R. Menikdiwela nurodė, kad nuo šių metų sausio iki rugpjūčio daugiau kaip 102 tūkst. pabėgėlių ir migrantų bandė kirsti Viduržemio jūrą iš Tuniso ir 45 tūkst. – iš Libijos. Anot jos, apskaičiuota, kad 31 tūkst. žmonių buvo išgelbėti jūroje arba sulaikyti ir išlaipinti Tunise, o 10,6 tūkst. – Libijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Realistas

Nuostabą kelia pasaulio šalių valdančiųjų nesugebėjimas sustabdyti tokį migrantu anplūdį. Ar įmanoma kitur sutalpinti visus iš Afrikos norinčius ????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS