Kas yra teroro išpuolio Maskvoje tikrasis dirigentas? | KaunoDiena.lt

KAS YRA TERORO IŠPUOLIO MASKVOJE TIKRASIS DIRIGENTAS?

  • 90

Apie tai, kas yra teroro išpuolio Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“ tikrasis dirigentas ir kaip Kremlius šį išpuolį naudos toliau puolant Ukrainą, LNK žurnalistas kalbėjosi su karybos apžvalgininku Aurimu Naviu.

– Vašingtonas sako atvirai, kad jis Maskvą įspėjo dėl galimo teroro Rusijoje. Tai, kad ir pati rusų FSB neturi savų šaltinių Islamo Valstybės grupuotėje turbūt irgi naivu galvoti. Net patys rusų opozicionieriai viešai stebisi – sako, kad apsaugos tame centre kaip tyčia tą lemtingą vakarą kažkodėl nebuvo. Evakuacinės durys, pasak liudininkų, lyg iš anksto užrakintos, įtariamieji su tuo pačiu automobiliu, kuriuo atvyko, su tuo pačiu išvyko. Tokie keisti sutapimai, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo nemokšiški, bet ką jums sufleruoja? Koks iš tikrųjų čia buvo galimas scenarijus? Nes mes matome daug sunkiai paaiškinamų dalykų.

– Na, iš tiesų, yra dalykai, kuriuos čia minėjot, sunkiai paaiškinami. Tik aš norėčiau atkreipti dėmesį, kad galbūt mes nežinome tiksliai, kad jie tikrai buvo. Mes turim reikalų su teroristine Rusija ir tai, ką ji skelbia, visada reiktų vertinti kaip dezinformacija arba informacija, kuri skirta tam tikriems tikslams. Ir aš su jumis sutinku, kad šis išpuolis yra naudingas Kremliui. Tuo labiau mes girdėjome, kad palaukus kažkiek laiko ir išėjus Vladimirui Putinui ir pareiškus, kad už viso šito slepiasi Kyjivo fašistinis režimas, jo žodžiais tie teroristai bėgo į Ukrainą. Tai duoda suprasti, kad organizatoriai yra Kyjive. Taip pat yra dalykų, kurie skirti galbūt ne taip treniruotai akiai, bet matyti, kaip informacija yra pateikiama. O informaciją Kremlius pateikia labai greitai, kartais per greitai, siekiant įsiūbuoti visuomenės emocijas. Ir tos emocijos reikalingos ne tik tam, kad pateisinti visuotinę mobilizaciją, nes dabar ji ne tokia reikalinga, rusai savo noru eina į karo prievolės centrus. Ir, žinoma, vienas svarbiausių dalykų Vakaruose, kur siunčiama žinutė per jų įtakos agentus – štai, kaip žiauriai elgiasi neva teroristai, kurie yra siejami su ukrainiečiais. Ir jeigu Ukraina yra tokių teroristų rėmėja, tai suprantama, kad teroristams nereikia skirti ginkluotės, nereikia jų remti. Deja, bet tie balsai vis labiau girdimi Vakaruose.

– Dar yra tyrimo greitis. Įtariamųjų net vienuolika, keturi atvesti į teismą. Mes matėm vaizdus ir kad tie žmonės tikrai buvo kankinami. Tai tie žmonės po tokių kankinimų gali pasakyti jau bet ką. Bet ką daro toks perdėtas uolumas ir perdėtas greitis, kaip galima taip greitai surasti visus ir pristatyti į teismą?

Scanpix nuotr.

– Labai tikslus klausimas. Kaip apskritai gali įvykti toks įvykis, nepastebėtas Rusijos FSB? Jaunuolis koks nors savo socialiniam tinkle parašo kažką prieš Rusijos vykdomą karą ir tuoj pat pas jį pasibeldžia žmonės. Tai, taip, tas skubotas sulaikymas, ta vaizdo medžiaga, kuri buvo įdėta ir platinama Rusijos propagandos. Vienoje iš jų demonstruojama, kaip teroristas gyvam žmogui pjauna galvą. Ir tik paskui Rusijos propagandistai susiima, kad tai yra per daug, nes toks vaizdas kelia jau nebe baimę, nebe neapykantą, bet pasišlykštėjimą, o to nereikia. Daugelis tokių kadrų, kurie kanaluose viešinami, paprastai yra uždengiami – šiuo atveju nebuvo tuo pasirūpinta. Taip, greitis, taip, žmonės yra mušami. Visa tai daroma, kad įsiūbuoti emocijas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Būtent kalbant apie Vakarus, negi taip lengva juos įtikinti, kad Ukraina yra prie to prisidėjusi? Gal vis dėlto Rusijos propagandos dėmesys yra labiau skirtas vidinei auditorijai?

– Na, Kremlius tikrai dirba keliais frontais, keliomis kryptimis. Ir net jei sakytume, kad prie šio teroristinio išpuolio niekaip neprisidėjo Kremlius, tai jis bus išnaudotas visais būdais. Taip, jis skirtas, visų pirma, išnaudoti padėtį viduje, bet taip pat ir išorėje. Žvalgybos tarnybos užsienyje puikiai supranta. Bet mes kalbam apie demokratines visuomenes. Ką dar įvardijo būdamas gyvas Vladimiras Žirinovskis, demokratinių valstybių silpnybė yra viešoji nuomonė, mums reikia ją suformuoti. Rusija tą ir daro.

– Na, ukrainiečiai nuogąstauja. Dar prieš savaitgalį buvo pasirodę pranešimų, kad ukrainiečiai mato, jog rusai komplektuoja 100 tūkst., kuriuos mestų į Ukrainą galimam puolimui vasarą. 100 tūkst. – jūsų nuomone, rusai gali tai greitai padaryti? Nes čia yra ne tik žmonės, juos reikia ir apginkluoti.

– Deja, mano turimomis žiniomis, yra netgi šiek tiek daugiau karių sutelkta. Ir jie gali būti panaudojami puolimui ne tik vasarą, bet ir visiškai netrukus. Visgi, aš galvočiau, kad šiuo metu, ką jūs ir pastebite dėl technikos trūkumo, greičiausiai šie šturmo desanto daliniai bus naudojami kaip rezervas arba kaip papildomos pajėgos.

– Patiems ukrainiečiams pastaruoju metu, atrodo, kad sekasi naikinti itin svarbius taikinius – tai ir naftos perdirbimo gamyklos, ir du dideli desantiniai laivai. Kur čia ukrainiečių sėkmė ir ką jie naudoja? Dėl to, kad vakariečiai sakė, mūsų ginkluotės Rusijos teritorijoje naudot negalima.

Mes turim reikalų su teroristine Rusija ir tai, ką ji skelbia, visada reiktų vertinti kaip dezinformacija arba informacija, kuri skirta tam tikriems tikslams.

– Turiu pasakyti, kad per tuos daugiau negu du karo metus ukrainiečių gynybos pramonė pažengė į priekį. Tam tikra informacija, kuri yra viešojoje erdvėje, rodo tai, kad ukrainiečiams pavyko pasigaminti ir balistines raketas, ir didelį atstumą galinčius įveikti bepiločius lėktuvus, ir jūrų dronus. Dar tos papildomos žinios apie Ukrainos laivyną, kurį padeda statyti Turkija. Visa tai yra nukreipta į tai, kad Rusija Juodojoje jūroje neturėtų laisvės veikti ir galvojant apie Krymo išlaisvinimą.

– Bet kol kas turbūt ukrainiečių dėmesys nukreiptas į vasarą ir tą galimą puolimą. Kokios galimybės ukrainiečiams patiems atsilaikyti prieš tokį puolimą, jeigu, kaip jūs sakote, yra net daugiau negu 100 tūkst. karių?

Maskvos koncertų salėje – didžiulis išpuolis

Scanpix nuotr.

– Manau, kad viskas priklauso ne tik nuo JAV, bet apskritai visos Vakarų paramos. Du dalykai čia yra labai svarbūs. Vienas dalykas – mes turime visi kartu surasti priešnuodį prieš Rusijos naudojamas aviacines bombas ir kuo skubiau perduoti naikintuvus. Nes aviacinės bombos sukelia dideles bėdas fronte. Antras dalykas – aprūpinti ukrainiečius artilerija. Jeigu mes susiimsim ir greitai duosim aviaciją, toliašaudę artileriją, ukrainiečiai tikrai sugebės atstovėti ir apsiginti.

Rašyti komentarą
Komentarai (90)

xp

spektaklis kaip 911 tik aišku mažo biudžeto

Tikrasis dirigentas putinas

Kodėl prieš rinkimus nebuvo to siaubo o po rinkimų

Zurabas Smardalidze

Greta Tumberg - visiems aisku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS