TBT išdavė arešto orderius dviem aukštiems Rusijos kariškiams | KaunoDiena.lt

TBT IŠDAVĖ AREŠTO ORDERIUS DVIEM AUKŠTIEMS RUSIJOS KARIŠKIAMS

  • 0

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) antradienį pranešė, kad išdavė arešto orderius dviem aukštiems Rusijos kariškiams dėl įtariamų nusikaltimų, įvykdytų per plataus masto karą Ukrainoje.,

 

Jis įvardijo šiuos du asmenis – armijos generolą leitenantą ir laivyno admirolą Sergejų Kobylašą ir Viktorą Sokolovą – ir nurodė, kad įtariami jų nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2022 metų spalio iki 2023 metų kovo.

Tai tik antras kartas, kai tarptautinis teismas viešai paskelbė apie arešto orderius, susijusius su Rusijos karu Ukrainoje. 2023 metų kovą teismas paskelbė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo vaikų teisių kontrolierės arešto orderį dėl karo nusikaltimų, kaltindamas juos asmenine atsakomybe už vaikų grobimą iš Ukrainos.

Pastaruosius orderius Kremlius pavadino niekiniais.

S. Kobylašas ir V. Sokolovas ieškomi dėl karo nusikaltimo: atakų nukreipimo į civilinius objektus ir pernelyg didelės atsitiktinės žalos civiliams gyventojams arba žalos civiliniams objektams, ir nusikaltimo žmoniškumui: nežmoniškų veiksmų.

Šiuo laikotarpiu buvo vykdoma įtariama smūgių kampanija prieš daugybę elektros jėgainių ir pastočių, Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdyta daugelyje Ukrainos vietų.

Teismas nurodė, kad prokurorų pateiktus įrodymus išnagrinėję teisėjai teigė, jog yra pagrįstų priežasčių manyti, kad šie du vyrai yra atsakingi už raketų smūgius, kuriuos jų vadovaujamos pajėgos nuo 2022 metų spalio 10-osios iki bent 2023 metų kovo 9-osios vykdė prieš Ukrainos elektros infrastruktūrą.

„Šiuo laikotarpiu buvo vykdoma įtariama smūgių kampanija prieš daugybę elektros jėgainių ir pastočių, Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdyta daugelyje Ukrainos vietų“, – sakė TBT.

Nuo invazijos pradžios prieš daugiau nei dvejus metus Rusijos pajėgos ne kartą taikėsi į Ukrainos infrastruktūrą.

TBT teigė, kad ši kampanija „kvalifikuotina kaip elgesys, apimantis daugkartinius veiksmus prieš civilius gyventojus, vykdant valstybės politiką“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pasveikino TBT sprendimą išduoti arešto orderius šiems rusams.

„Kiekvienas Rusijos vadas, įsakęs smogti Ukrainos civiliams gyventojams ir svarbiausiai infrastruktūrai, turi žinoti, kad teisingumas bus įvykdytas. Kiekvienas tokių nusikaltimų vykdytojas turi žinoti, kad bus patrauktas atsakomybėn“, – sakoma V. Zelenskio pranešime socialiniuose tinkluose.

Mažai tikėtina, kad kuris nors iš įtariamųjų bus perduotas Hagos teismui. Rusija nėra tarptautinio teismo narė, nepripažįsta jo jurisdikcijos ir atsisako išduoti teismo apkaltintus įtariamuosius.

Teismas neatskleidė išsamios informacijos apie orderius, „siekdamas apsaugoti liudytojus ir tyrimą“.

Tačiau jis teigė, kad paskelbė apie orderius „atsižvelgdamas į tai, kad, įtariama, tebevyksta elgesys, panašus į nagrinėjamą šioje situacijoje, kuris prilygsta tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimams“. TBT teigimu, jų paskelbimas „gali padėti užkirsti kelią tolesniam nusikaltimų darymui“.

Gairės: TBT, arešto orderiai, du rusų kariškiai, Sergejus Kobylašas, Viktoras Sokolovas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS