Susidūręs su orlaiviu Tokijo oro uoste užsidegė lėktuvas: nelaimė pareikalavo penkių gyvybių | KaunoDiena.lt

SUSIDŪRĘS SU ORLAIVIU TOKIJO ORO UOSTE UŽSIDEGĖ LĖKTUVAS: NELAIMĖ PAREIKALAVO PENKIŲ GYVYBIŲ

  • 3

Tokijo Hanedos oro uoste susidūrus „Japan Airlines“ lėktuvui ir pakrančių apsaugos orlaiviui, žuvo penki pastarajame buvę žmonės, pranešė Japonijos transporto ministras.

„Kas dėl pakrančių apsaugos lėktuvo, mums buvo pranešta, kad kapitonas ištrūko, o penkių žmonių žūtis patvirtinta“, – žurnalistams sakė Tetsuo Saito (Tecuo Saitas).

Anksčiau antradienį pranešta, kad judriame Tokijo Hanedos oro uoste susidūręs su pakrančių apsaugos orlaiviu, turėjusiu vykti į žemės drebėjimo išvakarėse supurtytą centrinę šalies dalį, užsidegė keleivinis oro bendrovės „Japan Airlines“ lėktuvas „Airbus“.

Pasak transliuotojo NHK, visi „Airbus“ lėktuve buvę 379 keleiviai ir įgulos nariai evakuoti.

Pranešama, kad „Japan Airlines“ lėktuvas buvo ką tik atskridęs iš Japonijos šiaurinėje Hokaido saloje esančio Saporo oro uosto.

Pakrančių apsaugos orlaivio kapitonas ištrūko ir liko gyvas, tačiau buvo sužeistas, sakė T. Saito, įspėdamas, kad „dar nesame pasiekę tokio etapo, kad galėtume paaiškinti [avarijos] priežastį“.

Televizijos ir socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip „Japan Airlines“ laineris juda kilimo ir tūpimo taku, kol iš po jo ir už jo išsiveržė didelis liepsnų ir dūmų pliūpsnis.

Socialiniame tinkle „X“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip nuo keleivinio lėktuvo šono pripučiama avarine čiuožykla leidžiasi žmonės, iš lėktuvo galo veržiantis liepsnoms.

Visi 367 lėktuvo keleiviai ir 12 įgulos narių buvo skubiai išlaipinti, o dešimtys gaisrinių mašinų apipurškė lėktuvo fiuzeliažą.

Tačiau jiems nepavyko užgesinti liepsnų, besiveržiančių pro šalia sparnų esančius langus, ir ugnis netrukus apėmė visą orlaivį.

„Lėktuve išplito dūmai, ir aš pagalvojau, kad gali būti labai blogai, – oro uoste žurnalistams pasakojo vienas keleivis. – Pranešime buvo nurodyta, kad galinių ir vidurinių durų negalima atidaryti. Taigi visi išsilaipino pro priekines.“

„Lėktuve darėsi karšta, ir, tiesą sakant, maniau, kad neišgyvensiu“, – komentaruose, kuriuos parodė transliuotojas NHK, sakė viena keleivė.

Misijos pojūtis

Pakrančių apsaugos lėktuvas ruošėsi skristi į Išikavos prefektūrą pristatyti pagalbos, kurios prireikė pirmąją 2024 metų dieną įvykus stipriam žemės drebėjimui, per kurį žuvo mažiausiai 48 žmonės.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) pagerbė žuvusius įgulos narius, vykusius padėti žemės drebėjimo aukoms.

„Tai buvo darbuotojai, kurie turėjo didelį misijos pojūtį ir jautė didelę atsakomybę už nukentėjusias vietoves. Labai gaila, – sakė jis žurnalistams. – Išreiškiu pagarbą ir dėkingumą jų misijos pojūčiui.“

Lėktuve darėsi karšta, ir, tiesą sakant, maniau, kad neišgyvensiu.

Naujienų agentūra „Kyodo News“ pranešė, kad „Japan Airlines“ lėktuvas nusileidęs ant kilimo ir tūpimo arba riedėjimo tako susidūrė su kitu orlaiviu.

Ant vieno judriausių pasaulyje oro uostų kilimo ir tūpimo tako taip pat buvo degančių nuolaužų.

Hanedos oro uosto interneto svetainėje skelbiama, kad sustabdyti vidaus skrydžiai, tačiau dauguma tarptautinių skrydžių tebevykdomi.

Šalies transporto ministerijos pareigūnas teigė, kad vyksta incidento tyrimas, įskaitant informacijos pasikeitimą tarp kitų reisų įgulos ir oro eismo kontrolės.

Japonijoje rimta komercinės aviacijos avarija nebuvo įvykusi jau kelis dešimtmečius.

Didžiausia tokia nelaimė įvyko 1985 metais, kai centrinėje Gunmos regiono dalyje sudužo iš Tokijo į Osaką skridęs „Japan Airlines“ lėktuvas. Tąsyk žuvo 520 keleivių ir įgulos narių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ne išpuolis

Tiesiog lėktuvas vežė pagalbą nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo ir dėl kažkieno žioplumo laiku neatlaisvino pakilimo tako. Žemės drebėjimas ten juk tokio pat stiprumo kaip buvo Turkijoje, sugriovimai epicentre nemaži, ir smūgiai dar tęsiasi. Ir dar gali tęstis savaitę dvi. Žiema, žmonėms reik visko.

apta

kuo orlaivis skiriasi nuo lektuvo?

kremliaus autai

Ar tarp ju neskrido koks kacapas? Kazko Japonijoje padaznejo slapti teroristiniai ispuoliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS