Ar gydytojo rezidento konsultacija yra visavertė? | KaunoDiena.lt

AR GYDYTOJO REZIDENTO KONSULTACIJA YRA VISAVERTĖ?

Gydytojo rezidento konsultacijai užsiregistravusi Rasa sunerimo, ar gaus kvalifikuotą konsultaciją, ar tokios konsultacijos atitinka įprastas. Kauno klinikų atstovas patikino, kad rezidentų konsultacija vyksta prižiūrint gydytojui specialistui ir yra visavertė.

Ar skirs tyrimus?

Į redakciją kreipusis pakaunės gyventoja Rasa pasakojo, kad, turėdama siuntimą pas gydytoją kardiologą, nusprendė registruotis konsultacijai Kauno klinikose.

„Ten laisvų laikų patekti pas gydytojus kardiologus nėra. Atsiradus galimybei, užsiregistravau šios specializacijos gydytojo rezidento konsultacijai. Tačiau dabar nervinuosi – nežinau, ko iš tokios konsultacijos tikėtis, ar ji bus visavertė, ar rezidentas gali skirti reikalingus tyrimus, procedūras, vaistus? Ar, gavus tokią konsultaciją, nereikės dėl to paties pakartotinai vykti į tikro gydytojo konsultaciją?“ – svarstė Rasa.

Dirba prižiūrimi kitų

Į Rasos klausimus atsakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Podiplominių studijų centro dekanas, Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. dr. Juozas Kupčinskas. Jis patikino, kad rezidentų konsultacijos – visavertės, nes juos prižiūri už rezidentą atsakingi konkrečios specializacijos gydytojai.

„Gydytojai rezidentai teikia asmens sveikatos priežiūros paslaugas Medicinos gydytojo (ar gydytojo odontologo) medicinos normoje nurodytos kompetencijos ribose, jiems mokamas darbo užmokestis. Šie gydytojai gali skirti reikiamus tyrimus, medicinos procedūras, išrašyti siuntimus, skirti vaistus ir jų receptus, atlikti laikino nedarbingumo ekspertizę medicinos gydytojo normoje nustatytos kompetencijos ribose. Už gydytojo rezidento darbą atsakingas gydytojas specialistas – rezidento vadovas, kuris, priklausomai nuo rezidentūros studijų laiko, nustato gydytojo rezidento kompetencijos ribas teikiant specializuotas paslaugas ir vykdo jo priežiūrą“, – teigė J. Kupčinskas.

Tikros konsultacijos

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Podiplominių studijų centro dekano teigimu, rezidento priežiūrą vykdantis gydytojas nebūtinai turi sėdėti tame pačiame kabinete, kai rezidentas konsultuoja pacientą. Pasak LSMU atstovo, galimi gydytojo rezidento priežiūros būdai – medicininės dokumentacijos peržiūrėjimas, konsultavimas telefonu, nuotolinis konsultavimas, tiesioginė priežiūra, pavyzdžiui, dalyvaujant konsultacijos metu, atliktų tyrimų vaizdų pakartotinis peržiūrėjimas ir įvertinimas, demonstracinis mokymas ir kt.

Už gydytojo rezidento darbą atsakingas gydytojas specialistas – rezidento vadovas.

J. Kupčinskas priminė, kad Kauno klinikos – universiteto ligoninė, kurioje teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, vyksta sveikatos priežiūros specialistų mokymas ir atliekami moksliniai tyrimai.

„Universiteto ligoninėse dirbantys gydytojai rezidentai – tai gydytojai, baigę vientisąsias medicinos studijas, turintys medicinos gydytojo (arba gydytojo odontologo) diplomą ir Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos išduotą Medicinos gydytojo (arba gydytojo odontologo) licenciją. Dirbdami universiteto ligoninėse, gydytojai rezidentai toliau tęsia specializuotas savo pasirinktos krypties studijas“, – teigė profesorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tai tiek

Labai įdomu,laisvų vietų pas gydytojus nėra,bet su rezidentu dirbs ir gydytojas...Pasakykit tiesiai,juk reikia kaip nors išmokinti dirbti,reikalinga praktika,todėl ir vyksta toks konsultavimas ir gydymas,o kai operuoja klinikose,juk net nežimom užmigdyti ,kas operavo ,gydytojas apie kurį galvojame,rezidentas,o gal net praktikantas...

moxlas

Kai gydytojas gauna diploma, jis jau gali dirbti t.y. gydyti ir joks istatymas jam nedraudzia gydyt. Kai sis gydytojas nusprendzia kad nori mokytis toliau ,istoja i rezidentura ir imamas vadint rezidentu jau kazkodel pacientam ima nebetikt. Rezidenturos vietu visada buna maziau nei baigusiu gydytoju, tad visada bus dirbanciu gydytoju, kurie gyvenime net nepasieks rezidento statuso ir kaip dirbo taip ir toliau sekmingai dirbs Cia tas pats kaip zmogus girtusi jog baige 9 klases ir visi dziaugtusi koks jis protingas, o kitas pasigirtu kad nera baiges vidurines nes mokosi 12klasej ir visi imtu aiskint koks jis debilas nes dar vidurines nebaiges.

> pacientė

nereikia lia lia. Neseniai viena pacientė čia rašė, kad poliklinikoje jai nesugebėjo nustatyti ligą. Kartą nuėjusi pas draugę pensininkę ir pasiskundusi. Tai pensininkė gydytoja vien iš nusiskundimų, be jokių tyrimų jai pasakė, kad yra akmenligė, ką vėliau poliklinikoje ir patvirtino. Taip kad, aš rūšiuočiau specialistus pagal tai, ką jie mato - ar žmogų, ar pinigą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS