Ekspertė: valgyti galima ir dekoratyvinius moliūgus | KaunoDiena.lt

EKSPERTĖ: VALGYTI GALIMA IR DEKORATYVINIUS MOLIŪGUS

Valgyti galima ir dažniausiai dėl grožio sodinamus dekoratyvinius moliūgus, tačiau jie būna ne itin skanūs ir turi mažai minkštimo. Taip LRT RADIJUI sako Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio ir maisto mokslo instituto profesorė Honorata Danilčenko. Ji priduria, kad moliūgo skonį paprastai lemia ir tai, kaip jis auginamas.

– Kokioje patalpoje reikėtų laikyti iš lauko atsineštus moliūgus?

– Tamsu ar šviesu – nėra labai svarbu. Vėsuma – taip pat. Reikėtų, kad temperatūra siektų apie 10 laipsnių šilumos. Tada moliūgas labai puikiai išsilaikys. Drėgmė turėtų būtų kaip kambaryje – apie 60–70 proc. drėgnio. [...] Žinoma, moliūgą galima išlaikyti ir visus metus. Tai padaryti įdomu, bet kam? Kai ateina pavasaris, moliūgai jį taip pat jaučia, todėl prasideda atvirkštiniai gyvybiniai procesai – cukrus virsta krakmolu. Bus ne tas skonis. Geriau, jei yra galimybių moliūgus perdirbti ir turėti perdirbtus.

– O koks šių metų moliūgų derlius?

– Šiemet moliūgų derlius buvo šiek tiek mažesnis. Tuo visi skundžiasi. Gal geresnį derlių gavo šiaurės Lietuvos ūkininkai, nes ten buvo daugiau lietaus. [...] Ir pas mane pačią, – nors ir buvo laistoma, ko gero, per vėlai pradėjau tai daryti.

Paprastai neprofesionalūs mūsų daržininkai neturi laistymo sistemų, o su kibiriuku daug vandens neprineši. Pagal šių metų sąlygas reikėjo, kad tie moliūgai būtų mulčiuoti. Tada drėgmė būtų išsilaikiusi ilgiau. Kitu atveju – išpili porą kibirų, ir vanduo tuoj pat išgaruoja. Juk naktys taip pat buvo šiltos – apie 24 laipsnius. Manau, kad derliaus užteks. Tie, kurie turi rekordininkus, tikrai dalinsis, nes didelis moliūgas turi būt greitai suvartotas – supjaustytas jis ilgai nesilaiko.

– Ar užšaldytas moliūgas praranda savo gerąsias savybes?

– Gerųjų savybių tikrai nepraranda, bet jį atitirpinant reikia surinkti skystį,  kuris nubėga, nes jame atsiranda dalis vandenyje tirpstančių vitaminų. Žinoma, prekinė moliūgo išvaizda jau nebus tokia graži, bet jį galima panaudoti įvairioms košėms, sriuboms.

– Ar vizualiai galima atskirti, ar moliūgas užaugintas naudojant chemines trąšas?

– Vizualiai to neįvertinsite, bet galima pajusti chemines medžiagas prapjovus moliūgą.

– Ar galima sodinti sėklas, kurias gauname iš savo moliūgų, ar geriau pirkti parduotuvėje?

– Jeigu pasodinote grynaveislius moliūgus, galite juos sėti ir auginti. Pageidautina, kad šalia nebūtų kokio aguročio ar agurkų, nes jie tos pačios šeimos nariai, todėl apsidulkins. Tuomet tai turės įtakos moliūgo formai. Jei ant sėklų pakuotės nurodyta F1 arba F2, vadinasi, tai yra hibridas. Jeigu jam sąlygos bus ne visai geros, jis būtinai vėliau atsigims į savo tėvus ir jau bus kitoks, todėl galima nusivilti arba kaip tik – sužinoti, iš kokių moliūgų buvo sukurtas hibridas.

– Ar valgomi dekoratyvūs moliūgai?

– Valgomi, bet ten labai mažai minkštimo. Dar norėčiau paminėti, kad reikėtų pirkti moliūgus, kurių žievė plona. Tai rašoma ant pakuotės. Jos išmesti nereikia – galima sudžiovinti, daryti miltus ar ką nors kita. Dekoratyvūs moliūgai paprastai būna labai prėski, nelabai skanūs.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Okei

SUSIJUSIOS NAUJIENOS