Kas sveikiau: putpelės ar vištos kiaušinis? | KaunoDiena.lt

KAS SVEIKIAU: PUTPELĖS AR VIŠTOS KIAUŠINIS?

Dažnai manoma, kad putpelės kiaušinis – gerokai vertingesnis nei vištos, tačiau esama savybių, pagal kurias pastarasis gerokai pirmauja.

Kiaušinis – gyvūnininės kilmės maisto produktas, susidedantis iš dviejų pagrindinių dalių: baltymo, kuriame yra visos svarbios, nepakeičiamos aminorūgštys, ir trynio, kuriame daug vitaminų, mineralinių medžiagų, taip pat ir riebalų bei cholesterolio.

Nors neseniai kalbėta, kad dėl cholesterolio reikėtų riboti kiaušinių vartojimą, tačiau gydytojo Alvydo Unikausko teigimu, per savaitę galima suvalgyti 6–7 kiaušinius.

Vienas vištos kiaušinis lygus 5 putpelės kiaušiniams. Tiesa, palyginti maistines šių kiaušinių savybes sudėtinga, mat vieno vitamino gausiau vienuose, kito – kituose. Riebesni ir kaloringesni – putpelės kiaušiniai.

Skiriasi jie ir lukšto savybėmis: putpelės kiaušinį galima valgyti su lukštu, jį žmogaus organizmas puikiai suvirškina. Vištos kiaušinio lukštas skrandžiui daug sunkiau įveikiamas, be to, čia dažniau slepiasi ir salmonelės sukėlėjai.

Juos naikinti gydytojas siūlo kiaušinius gerai plaunant po tekančiu vandeniu su muilu bei ilgiau verdant.

Mėgstantys skystai virtus kiaušinius dažniau rizikuoja užsikrėsti salmonelėmis, tačiau suvalgius tokį kiaušinį ilgiau išlieka sotumo jausmas.

Daugiau apie kiaušinių savybes – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu

strucio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS