Lietuvos medikai skambina pavojaus varpais: vėjaraupiai lenkia koronavirusą | KaunoDiena.lt

LIETUVOS MEDIKAI SKAMBINA PAVOJAUS VARPAIS: VĖJARAUPIAI LENKIA KORONAVIRUSĄ

Kol visuomenės ir medikų dėmesys sutelktas tik į koronaviruso sutramdymą, šalyje ir toliau fiksuojamos kitos užkrečiamosios ligos. Viena labiausiai paplitusių – vėjaraupiai, kuria vien per pirmus du šių metų mėnesius užsikrėtė beveik 3 tūkst. žmonių, daugiausia – mažamečiai vaikai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per šių metų sausį ir vasarį Lietuvoje užfiksuoti 2 737 vėjaraupių susirgimo atvejai.

Anot šio centro specialistų, vėjaraupiai registruojami visus metus, tačiau infekcijai būdingas sezoniškumas – sergamumo pakilimai stebimi žiemą ir pavasarį.

Vien pernai vėjaraupiais persirgo 18 486 žmonės. Vėjaraupių pikas pernai buvo pasiektas balandį, kai šia liga užsikrėtė 3 040 žmonių, gegužę išsilaikė panašus skaičius (2 948), o jau liepą fiksuota tik 630 vėjaraupių atvejų.

Vėjaraupiai yra viena labiausiai užkrečiamų infekcinių ligų, o imlumas jai yra visuotinas, tai reiškia, kad, susidūrus su virusu, neturintiesiems imuniteto tikimybė, kad susirgs vėjaraupiais, siekia iki 90 proc.

Didžiausias sergamumas vėjaraupiais – tarp 2–6 metų vaikų.

Dažniausiai ši liga plinta vaikų kolektyvuose.

Anot specialistų, virusas, sukeliantis vėjaraupius, yra itin lakus, jis neilgai išsilaiko aplinkoje – yra jautrus ultravioletiniams spinduliams, lauke greitai žūva, todėl dažniausiai užsikrečiama tik uždarose patalpose per oro lašelius, sergančiajam kosint, čiaudint ar kalbant.

Galimas dalykas, kad dėl koronaviruso karantino uždarius ikimokyklines įstaigas vėjaraupių atvejų kovą ir balandį bus fiksuojama mažiau.

Vėjaraupiai – ūmi virusinė liga, sukeliama "varicella zoster" viruso, pasireiškianti karščiavimu, pūsleliniu odos ir gleivinių bėrimu. Persirgus vėjaraupiais virusas lieka žmogaus organizme slaptojoje fazėje, o jai aktyvavusis (dažniausiai sulaukus 50 m.) išsivysto juostinė pūslelinė.

Specialistų teigimu, vėjaraupiai itin pavojingi kūdikiams ir nėščiosioms, taip pat tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs.

Tačiau vėjaraupių vakcina negalima skiepyti nėščiųjų (jų atsparumu vėjaraupiams reikia pasirūpinti iki planuojant nėštumą).

Suaugusiems žmonėms vėjaraupiai pasireiškia sunkesnėmis formomis, jiems komplikacijų išsivystymo rizika – daug kartų didesnė nei vaikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

to As

Visiškai su jumis sutinku. Žurnaliugos kraupinimus laužia iš piršto. O gal atspausdino kokių 1-2 metu senumo rašinėlį - tada tokia vėjarauplių, niežų, tymų ir etc.epidemijas dirbtinai slėpė visi visuomenės centrai, biurai ir kiti lodariai turėje atidžiai sekti kokia yra visuomenės sveikata ir pranešinėti SAM apie epidemijas

Tai

Kad kitos, nei COVID19, ligos ne žaliųjų verygų prioritetas. Nei gumbai, nei širdys, nei sąnariai jiems dabar nė motais, tiesiog jos ignoruojamos...

tai

jau ne nesamones o u spec t puolimas pries eutautas pradedant nuo mazesniu ir vaikais kurie musu palikimas ir ateitis kuo greiciau uzdaryt visas sienas ir issiust visus imigrantus savo salin o pirmiausia pareikalauti prezidento kad pakeistu visa vadovybe ir /teisesauga/ kurie /paskende/ korupcijos liune ir nenori matyti nieko tik pinigus barstomus nezinia iskur o kad visa tai ir juos liecia dzin buktai jiems zadamas paralelinis pasaulis o si paliksime satanistam zydam?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS