Liko vos savaitė: sodinti mišką kviečia Nacionalinis miškasodis | KaunoDiena.lt

LIKO VOS SAVAITĖ: SODINTI MIŠKĄ KVIEČIA NACIONALINIS MIŠKASODIS

Artėja miškininkų ir gamtos mylėtojų laukiamiausia pavasario šventė – Nacionalinis miškasodis. Šiais metais jis ypatingas – minime Dainų šventės šimtmetį ir kviečiame visus – miškui ir dainai neabejingus piliečius kartu su miškininkais, balandžio 20 d. pasodinti net 100 simbolinių girių visoje Lietuvoje. 

  „Miško sodinimas yra vienas esminių miško ciklo etapų, kuomet tinkamai išaugintus, atsparius sodmenis miškininkai sodina kiekvieną pavasarį nuo kovo vidurio iki gegužės pradžios. Plotai, kuriuose miškasodžio metu su visuomene bus sodinami medeliai yra įvairūs: miškas sodinamas atkuriant plotus, kuriuose buvo nukirsti žievėgraužio tipografo pažeisti eglynai, kirtavietėse, kuriose buvo iškirsti brandą pasiekę medynai. Taip pat įveisiami ir visiškai nauji miškų plotai, kuriuose miško niekada nebuvo. Kasmet pasodiname apie 30 mln. naujų medelių, o pastaraisiais metais jaučiame didelį visuomenės susidomėjimą, norą patiems prisidėti atkuriant ir įveisiant naujus miškus – su visuomene kasmet pasodiname vidutiniškai 1,5 mln. sodmenų“, – sakė VMU vadovas Valdas Kaubrė.  

„Kitą šeštadienį praleiskime prasmingai. Su šeima, draugais ar kolegomis atvykime į miškasodį ir prisidėkime prie mūsų pasididžiavimo – miškų – gausėjimo. Juk šiandien pasodintomis 100 simbolinių girių po 100 metų džiaugsis mūsų vaikaičiai“, – sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.   

Nacionalinio miškasodžio pavadinimas šiemet yra įkvėptas šimtmetį mininčios Dainų šventės, taip pat pavadintos „Kad giria žaliuotų“. Patys Dainų šventės organizatoriai sako, kad ši tema pasirinkta siekiant įkvėpti žmones ne tik dainuoti apie Lietuvos gamtos grožį, bet ir veikti tam, kad šis grožis būtų išsaugotas ateities kartoms.  

Šiandien dalyvauti medžių sodinimo šventėje jau užsiregistravo daugiau nei 8000 dalyvių, kurie bursis visuose 25-iuose urėdijos regioniniuose padaliniuose skirtingose girininkijose vieningam tikslui – sodinti mišką. Visi miškasodžio metu sodinami sodmenys yra išauginti moderniuose VMU medelynuose, kur naudojamos naujausios ir pažangiausios, aukščiausią sodinukų kokybę užtikrinančios technologijos. Nacionalinio miškasodžio „Kad giria žaliuotų“ metu bus sodinami mišrūs medynai, sudaryti iš daugiau nei trijų vietinių medžių rūšių: ąžuolų, beržų, liepų, eglių, pušų, juodalksnių, bukų ir kitų.  

Nacionalinis miškasodis – kilni ir graži, dešimtmečius skaičiuojanti tradicija, kurios metu miškininkai kviečia visuomenę susipažinti su medžių sodinimo technologijomis bei miškininkų darbu ir savomis rankomis prisidėti prie šalies miškų atkūrimo bei įveisimo. Jau daugelį metų medelių sodinimo šventė prasmingam tikslui suburia įvairaus amžiaus, skirtingų profesijų piliečius, verslus ir organizacijas, visoje Lietuvoje, kurie nėra abejingi ir nori prisidėti prie šalies miškingumo didinimo. Šiais metais, Nacionaliniam miškasodžiui minint lietuvių tautai svarbią progą – Dainų šventės šimtmetį, sulaukiama kaip niekad didelio visuomenės susidomėjimo. Toks aktyvus gamtai neabejingų, mūsų tautos tradicijas puoselėjančių piliečių įsitraukimas tik dar kartą parodo, kad mūsų tautą tikrai vienija meilė miškui ir dainai.  

Iki Nacionalinio miškasodžio likus vos savaitei raginame visus dar nespėjusius užsiregistruoti, bet norinčius dalyvauti burtis į grupeles, kviesti šeimos narius, kolegas, bičiulius ar atvykti po vieną ir kartu su miškininkais sodinant mišką prisidėti prie Lietuvos miškingumo didinimo. Įprasminkite savo meilę miškui, gamtai ir dainai – balandžio 20 d., 10 val. susitikime girioje!  

Norint dalyvauti šventėje – privaloma registracija: https://registracija.vmu.lt/ 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

ALGIRDAS.

Gėdos neturit KERTAT PLYNUS KIRTIMUS , IMAT MILIJARDUS EURŲ , O SODINTI , ATEIKIT D U R N E L I A I Į TALKAS , --ŠPYGA JUMS TAUKUOTA

nu

Miškakirtis kiaurus metus , miškasodis vieną savaitgalį, vat tai atsigriebsim.

IKEA

Sodinkit, sodinkit kuo greičiau, nes mums tuoj nebeliks ką gabentis vilkikų vilkikais iš Lietuvos! Tik neužmirškit mūsų vilkikų išmaltą buvusio miško paklotę sutvarkyt iš pradžių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS