Medicina tobulėja: melanomą atpažins ir per nuotrauką | KaunoDiena.lt

MEDICINA TOBULĖJA: MELANOMĄ ATPAŽINS IR PER NUOTRAUKĄ

  • 1

Medikams pastebint, kad odos ligų ir alergijų daugėja, mokslininkai sugalvojo, kaip užkirsti tam kelią taikant ankstyvą diagnostiką.

Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip mokslinė fantastika, tačiau dabar kiekvienas gali sužinoti, ar apgamas ant kūno – pavojingas, ar ne, tiesiog jį nufotografavęs. Kauniečiai sukūrė programėlę, atpažįstančią melanomą, kuri įspėja, kada nedelsiant reikia eiti pas gydytoją.

„Mobilaus telefono dėkliukas, elektroninė lupa, prisideda, užsifiksuoja, dedasi prie mobilaus telefono. Aplikacijos pagalba pasidaro dermatoskopinis prietaisas, kuris tą nuotrauką gali pateikti tolimesniam apdorojimui kompiuteryje“, – kalbėjo „DTS Solutions“ direktorius Linas Eidimtas.

Nuotraukai patekus į specialią programėlę, dirbtinis intelektas ją išnagrinės ir pateiks atsakymą apie apgamo pavojingumą.

„Per nuotrauką galime pabandyti diagnozuoti, kas čia per darinys. Dirbtinis intelektas išanalizavo, nustatė, kad 82 proc. karcinoma, viena iš odos vėžio atmainų“, – pasakojo L. Eidimtas.

Mokslininkas, mokęs dirbtinį intelektą atpažinti ligą, sakė, kad paklaidų pasitaikyti gali, tačiau tikslumas – didelis.

„Mūsų tyrimai parodė, kad iki 95 proc. galime patikimai atpažinti melanomą ir ją diagnozuoti kaip melanomą“, – teigė KTU Dirbtinio intelekto centro tyrėjas Vidas Raudonis.

Programa atpažįsta apgamus ir nustato pavojingus darinius pagal tam tikrus kriterijus.

„Spalvos, formos, tekstūra, kontūrų padėtis, pagal tai priimamas sprendimas“, – sakė V. Raudonis.

Visgi inovacijos kūrėjai sakė, kad ir ką parodytų programa, kilus įtarimų, be medikų konsultacijos geriau patiems apie ligą nespręsti.

„Žmogus pasižiūrėjo, gavo žinutę. Jeigu mato, kad gali būti pavojingas variantas, užsiregistravo į klinikas, pasiėmė siuntimą, ten medikai specialistai ištiria detaliau“, – nurodė L. Eidimtas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pasak mokslininkų, toks ligos nustatymas išmaniaisiais prietaisais – ateitis.

„Patikrins sąkandį, pėdas, diabetines pėdas, kraujotaką akyje. Artėjame prie momento, kai spręsime individualizuotos medicinos klausimą“, – šnekėjo KTU Dirbtinio intelekto centro tyrėjas.

Gydytojai sako, kad ši inovacija gerokai sumažins eiles pas dermatologus ir sutaupys gydytojų laiko, nes dažnai pacientai ateina išsitirti apgamo be rimtos priežasties.

„Turime labai daug odos darinių rudos spalvos, kurie panašūs į melanomą. Iš patirties galime pasakyti, kad didžioji dalis pacientų, 95 proc., kreipiasi dėl gerybinių navikų, kuriems nereikia jokių gydymo priemonių“, – aiškino Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė Skaidra Valiukevičienė.

Laiku nediagnozuotas gali sukelti paciento mirtį, nes yra plintantis.

Medikai pastebi, kad sergamumas melanoma Lietuvoje auga.

„Laiku nediagnozuotas gali sukelti paciento mirtį, nes yra plintantis. Labai svarbi melanomos ankstyva diagnostika. Lietuvoje sergamumo melanoma ir mirtingumo nuo jos rodikliai didėja“, – nurodė S. Valiukevičienė.

Esą efektyviausias šios ligos gydymas – laiku pastebėta problema. Gydytojai ragina atkreipti dėmesį, jei ant kūno pastebėjote didesnius, išvešėjusius juodus, rudus darinius.

Kauniečių sukurta programėlė, kuri atpažįsta melanomą iš nuotraukos, randama telefonų operacinių sistemų parduotuvėse nuo kovo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O kada

bus galima per nuotrauka pastoti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS