Tėvai bijo vaikams atlikti tuberkuliozės testą: dėl visko kalta praėjusi pandemija? | KaunoDiena.lt

TĖVAI BIJO VAIKAMS ATLIKTI TUBERKULIOZĖS TESTĄ: DĖL VISKO KALTA PRAĖJUSI PANDEMIJA?

  • 2

Pastaruoju metu vis daugiau gyventojų užsikrečia tuberkulioze. Medikus labiausiai neramina tai, kad daugėja tėvų, kurie ne tik, kad neleidžia savo kūdikių skiepyti nuo šios ligos, tačiau atsisako ir testavimo.

Visi vaikai prieš pirmą klasę turi būti patikrinti dėl tuberkuliozės, tačiau praeitais metais toks testas buvo atliktas tik pusei būsimų pirmokų. Kodėl vis daugiau tėvų baiminasi ne tuberkuliozės, o jos testo, plačiau – LNK reportaže.

„Tikrintis reikia, jei gydytojas kažką įtaria, nemanau, kad kažkas blogo“, – teigė mama.

„Pasitikiu medicina. Jei rekomenduoja, tai reikėtų pasitikrinti“, – nuomonę išsakė moteris.

Deja, taip mąsto ne visi. Anot Nacionalinio sveikatos centro, vis daugiau tėvų nenori, kad jų vaikai būtų tikrinami dėl tuberkuliozės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Kadangi tėvai turi klaidingus įsitikinimus, kad tuberkulino mėginys yra vakcina. Ir jei yra nusiteikę prieš vakcinas, tai automatiškai nenori ir tuberkulino mėginio, nes galvoja, kad tai irgi vakcina“, – sakė Nacionalinio sveikatos centro atstovė Gabrielė Hartwig.

„Tuberkuliozės skiepą gauna kiekvienas naujagimis, gimęs ligoninėje. Tada pieš mokyklą vaikai yra tikrinami“, – kalbėjo Centro poliklinikos šeimos gydytoja Jūratė Šumilienė.

Praėjusiais metais toks testas buvo atliktas tik pusei būsimų pirmokų.

„Tendencija, kad tėvai daro mažiau skiepų, tuo pačiu atsisako testų“, – teigė J. Šumilienė.

„Tai pavojinga tuo, kad jei vaikams neatliks tų mėginių, tai neišaiškins ligos laiku. O kuo sunkesnė forma, tuo sunkesnis gydymas“, – kalbėjo G. Hartwig.

Iki COVID-19 pandemijos dėl tuberkuliozės kasmet buvo ištiriama apie 70 proc. būsimų pirmokų. Medikai įsitikinę, kad būtent pandemija turėjo įtakos mažėjimui, nes tėvams atsirado nepagrįstos baimės.

„Tokio amžiaus vaikai paprastai bijo, tėvai pataikauja vaikams“, – kalbėjo gydytoja.

Sergamumas tuberkulioze Lietuvoje išlieka vienas didžiausių Europos Sąjungoje. 2022 m. beveik 700 gyventojų buvo diagnozuota ši liga. Medikai ragina testuotis.

„Į odą švirkščiamas tuberkulinas, tai yra baltymas, kuris išskirtas iš susilpnintų tuberkuliozės bakterijų. Mėginio vieta vertinama pi 48 val.“, – sakė G. Hartwig.

Teigiamas tuberkulino mėginio rezultatas, nereiškia, kad vaikas būtinai serga.

„Tai reiškia, kad jis užsikrėtęs, tačiau šios bakterijos nesidaugina jo organizme, neturi jokių simptomų, jis neserga ir neplatina ligos“, – kalbėjo G. Hartwig.

Praeitais metais iš visų testuotų vaikų 23 nustatyta tuberkuliozė. Šešiems iš jų diagnozuota atvira tuberkuliozės forma.

Anot medikų, tik 5–10 proc. žmonių užsikrėtusių tuberkuliozės bakterijomis, suserga tuberkulioze. Didžiausia rizika susirgti tiems, kurių imuninė sistema susilpnėjusi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Badytis nenoriu

Kam tą 'mantu' daryt ar svitintis kai geriausias variantas daryt Quantuferon gold tyrima... tikslumas ar ne 99% , O 'mantu' parodo tik alergiją injekcijos ingredientams! Be to NEREGISTRUOTA Lietuvoje šita vakcina dėl tuberkuliozės... Kam patiks badyt savo kūdikį su neregistruota, neaiškia vakcina kuri 'neapsaugo' nuo plaučių tuberkuliozės! Kur logika... Jos nėra!!!

Eikit peklon su savo Gavnopoliais

Antras straipsnis per dieną apie tą patį.Vėl žmones nori į paranoją įvaryti.Tėvai vaikams nepataikauja,o patys,savu kailiu išbandė,kaip sako- nepagrįstas baimes,ir sužinojo,ką tai reiškia komplikacijos po vakcinų.Kai patys vos kojų nepakratė,arba vakcinuoti artimieji jų akyse, kelių dienų bėgyje po vakcinos mirė,tai dabar ne vienam nebesiverčia liežuvis, tyčiotis iš savo vaikų,kad bailiai begemotai,bijantys adatos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS