Tik pusė būsimų Lietuvos pirmokų tikrinami dėl tuberkuliozės | KaunoDiena.lt

TIK PUSĖ BŪSIMŲ LIETUVOS PIRMOKŲ TIKRINAMI DĖL TUBERKULIOZĖS

Pernai tik pusė būsimų Lietuvos pirmokų buvo patikrinti dėl tuberkuliozės. Ši liga pernai buvo nustatyta 23 testuotiems vaikams, šešiems diagnozuota atvira forma, penktadienį pranešė LNK Žinios.

Medikai sako, kad tėvai mažiau skiepija vaikus, tokiu būdu mažiau skiepija ir nuo tuberkuliozės. Lietuvoje skiepą nuo tuberkuliozės gauna kiekvienas ligoninėje gimęs naujagimis.

Po to prieš mokyklą atliekamas Mantu reakcijos tyrimas. Mantu reakcija yra tuberkuliozės diagnostikos vienas metodų, paremtas organizmo reakcija į tuberkuliną. Tuo metu prieš skiepus nusiteikę tėvai mano, kad tuberkulino mėginys yra vakcina, todėl atsisako tikrinti savo vaikus dėl tuberkuliozės.

Pasak LNK, iki COVID-19 pandemijos kasmet buvo ištiriama apie 70 proc. būsimų pirmokų. Medikai įsitikinę, kad būtent pandemija turėjo įtakos mažėjimui, nes tėvams atsirado nepagrįstos baimės. Be to, vaikai bijo tyrimų.

Sergamumas tuberkulioze Lietuvoje yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje, pernai beveik 700 gyventojų buvo diagnozuota ši liga.

Medikai ragina testuotis – laiku nenustačius ligos ir susirgus sunkesne forma, sveikstama ilgiau.

Tuberkuliozė yra gyvybei pavojinga infekcinė liga, pirmiausiai pažeidžianti plaučius. Tuberkuliozės sukėlėjas yra oro lašeliniu keliu plintančios bakterijos, kuomet aktyvia atvira tuberkuliozės forma sergantis žmogus čiaudi, kosi, kalba.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, ji yra trylikta pagrindinė mirties priežastis pasaulyje.

Ligos požymiai – apetito stoka, naktinis prakaitavimas, dusulys, kosulys, bendras silpnumas, karščiavimas, kūno masės mažėjimas, atsikosėjimas krauju, skrepliavimas, skausmas krūtinėje, drebulys.

Riziką susirgti tuberkulioze didina nusilpusi imuninė sistema, chemoterapija, artimas kontaktas su aktyvia atvira tuberkulioze sergančiu asmeniu, vaikai iki 2–5 metų amžiaus, taip pat nevakcinuoti vaikai, vyresnis amžius, piktnaudžiavimas alkoholiu ir narkotikais, prasta mityba, badavimas, darbas sveikatos priežiūros įstaigose.

Tuberkuliozė dažniausiai pažeidžia plaučius, tačiau ji gali pažeisti ir kitas kūno dalis, pavyzdžiui, smegenis, inkstus ar stuburą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Žudynės įstatymų vardu:

Krito Pramonė. Paskui - Ekonomika. Paskui - Kultūra. Vėliau - Švietimas. Dabar eilė Sveikatos apsaugai. Kas sekantis ir kas dar liko ?

Jūs čia rimtai?

Iš asmeninės patirties.Nuo skiepų komplikacijos irgi būna pastovus kosulys,dusulys ir kraujavimas iš plaučių,nes trūkinėja kraujagyslės.Kad pridengtų,jog tai nuo skiepų,pasako,kad tuberkuliozė ir pradeda gydymą,nors tas jų mantu tyrimas nieko nerodo.Tada dar labiau pablogėja.Reikalaujant tyrimų,atsako,kad jau padaryti ir kartoti nereikia,o prie blogėjančios savijautos, man tiesiog reikia priprasti!Pasakius,kad bus kreipiamasi į teisininkus, dėl sveikatos sutrigdymo,pasako kad tai komplikacija nuo skiepų ir kad daug kam taip yra.Taigi,būkite atidūs dėl savo ir savo vaikų sveikatos ir aklai daktarais nepasitikėkite.

O kam tikrinti

Jei penkis kartus paskiepija ir dar papurškia chemtrailių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS