Vyriausybė pritarė projektui dėl palankesnių pagalbinio apvaisinimo sąlygų sudarymo | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ PROJEKTUI DĖL PALANKESNIŲ PAGALBINIO APVAISINIMO SĄLYGŲ SUDARYMO

Trečiadienį Vyriausybė pritarė pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektui, kuriame numatoma nustatyti embrionų laikymo terminus, panaikinti amžiaus, nuo kurio atliekamas vaisingumo išsaugojimas, ribą, išplėsti kompensuojamų pagalbinio apvaisinimo paslaugų ir vaisingumo išsaugojimo paslaugų mastą.

Projektu siūloma suteikti teisę vaisingumo išsaugojimo paslaugas gauti asmenims, nepriklausomai nuo jų amžiaus, jeigu esama sveikatos būklė, galimi sveikatos sutrikimai, paskirtas gydymas kelia pagrįstų abejonių dėl asmens reprodukcinės sveikatos ir tas abejones patvirtina gydytojų konsiliumas.

„Šiuo metu Lietuvoje jaunesniems nei 14 metų vaikams ir paaugliams, sergantiems onkologinėmis ar kitomis vaisingumą žalojančiomis sunkiomis ligomis ir būklėmis, vaisingumo išsaugojimo procedūros nėra teikiamos“, – nurodoma projekte.

Taip pat projektu siūloma numatyti embrionų laikymo terminą ir finansavimo galimybes. Embrionai sutuoktinių ar partnerių lėšomis galėtų būti saugomi nurodytą terminą, bet ne trumpiau kaip dvejus metus ir ne ilgiau kaip dešimt metų, nebent asmenys yra pareiškę valią ilgesniam embrionų saugojimo terminui.

Pasibaigus laikymo terminui, mirties atveju ar pasibaigus santuokai, embrionų laikymas gali būti tęsiamas valstybės lėšomis, jei asmenys yra sutikę dėl embrionų panaudojimo donorystei, tačiau ne ilgiau kaip dešimt metų nuo embrionų donacijos pradžios.

„Šiuo metu embrionai neterminuotai saugomi lytinių ląstelių banke už sutuoktinių, kurių pagalbiniam apvaisinimui jie buvo sukurti, lėšas. Embrionų atsisakyti jie gali tik donuodami juos kitų porų pagalbiniam apvaisinimui praėjus ne mažiau kaip 24 mėn. po embrionų sukūrimo“, – teigiama projekte.

Be to, siūloma nustatyti embrionų sunaikinimo galimybes: besivystantis embrionas gali būti sunaikinamas tuo atveju, kai pasibaigia embrionų laikymo terminas, mirties ir pasibaigusios santuokos ar partnerystės atvejais. Visgi, jei asmenys įstatymo nustatyta tvarka pareikštų sutikimą dėl saugomų embrionų panaudojimo donorystei, embrionai naikinami nebūtų.

Projektu siūloma išplėsti kompensuojamų pagalbinio apvaisinimo paslaugų ir vaisingumo išsaugojimo paslaugų mastą. Siūloma finansuoti asmens sveikatos priežiūros specialistų konsultacijas, ištyrimą, gydymą ir atitinkamų medicinos technologijų taikymą, lytinių ląstelių, embrionų ir reprodukcinių audinių paruošimo, laikymo, įsigijimo ir paskirstymo, embrionų, kuriems įstatymu tęsiamas saugojimą bei laikymo išlaidas. Siūloma kompensuoti iš PSDF arba valstybės biudžeto lėšų sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka.

Šiuo metu Lietuvoje PSDF biudžeto lėšomis pagal numatytus kriterijus atitinkančioms poroms yra kompensuojami du pagalbinio apvaisinimo ciklai, tačiau dalis susijusių paslaugų vis dar lieka nekompensuojamos.

Projektą ketinama pateikti Seimui pavasario sesijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Katalikiškos mokyklos mokinys.

Iš pradžių per visus galus kišo kontraceptikus,dabar didina finansavimą dirbtiniam apvaisinimui.Geras verslo planas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS