Daugumai lietuvių vegetariškas maistas vis dar išlieka per brangus | KaunoDiena.lt

DAUGUMAI LIETUVIŲ VEGETARIŠKAS MAISTAS VIS DAR IŠLIEKA PER BRANGUS

 Vegetariškas maistas skinasi kelią ir pas mažesnių miestų vartotojus. Panevėžyje daugėja kavinių, kurios į dienos meniu įtraukia bent po vieną vegetarišką patiekalą. Tačiau verslininkai atviri: maitinti klientus vien tokiu maistu – neapsimoka. Norint išsilaikyti, tektų kelti kainas, o tai atbaidytų žmones.

Pastebima, kad vegetariškų kavinių patiekalais susigundo ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Į vienintelę mieste vegetarišką kavinę kasdien ateina per šimtą žmonių. prieš trejus metus ją atidariusi verslininkė sako norėjusi įrodyti, kad vegetarai ne vien salotas valgo.

„Tiesiog suduriame galą su galu, o didelio verslo, kad turėti pelną ir kažką plačiau vystyti nėra galimybės. Brangu ta prasme, kad darbas yra brangus, mes viską darome nuo pat pradžios, neturime jokių pusgaminių“, – pasakojo „Rasayana“ savininkė Rasa Valiūnienė.

Kitų kavinių meniu – vegetariškų patiekalų vos keli, tačiau verslininkai taip pat pastebi, kad klientai vis daugiau jų užsisako ne tik pietaudami, bet ir pobūviams. Pasak verslininkų, stengiamasi į dienos pietų meniu įtraukti nors vieną vegetarišką valgį.

„Suvartojimas  pietų – du trečdaliai mėsiškų patiekalų, o trečdalis tų vadinamų vegetarinių, lengvesnių. Galvoju, kad paklausa vegetarinių patiekalų didėja ne tik pas mus, bet ir visoje Lietuvoje, o  ateina vasara ir žmonės norės dar daugiau lengvesnių patiekalų“, – sakė „Žalias žiogas“ direktorė Birutė Sargūnienė.

Tačiau restoranų, kavinių ir viešbučių asociacijos atstovė Panevėžyje įsitikinusi, kad gaminti vegetariškus patiekalus verslininkams neapsimoka. Jos teigimu, klientai nori pigaus maisto, o pagaminti jį kartais brangiau nei mėsiškus valgius. Esą pakėlus kainas dėl mažos perkamosios galios nedaug panevėžiečių pajėgtų skanauti vegetariškų patiekalų restoranuose ar kavinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

O gal paskaičiuokime? kg agurkų kainuoja 11 lt, kg kiaulienos faršo tiek pat Kg agurkų užtektų dienai vienam žmogui, o iš kg faršo pagaminami pietus keletui šeimos narių dviem dienom. Kas pigiau gaunant atlyginimo minimumą? Na o kas liečia sveiką mitybą tai iš tiesu neaišku kas sveikiau, nes nėra nustatyta kategoriškai koks maisto produktas sveikas, o koks ne. tai tik atskiros žmonių grupės isitikinimo reikalas.

Dina

Gerai,jei valgai savo augintas daržoves ir vaisius.Prieš metus buvo rodomos laidos apie daržovių ir vaisių apdorojimą chemikalais.Būtų galima pagalvoti,kad kažkas pasikeitė.Vynuogių ar kitų uogų -nepurškia,citrusinių žievelė nepritraukia nuodų,o daržovėse nėra nitratų.Jei augina pardavimui,tai tręšia ne tik mėšliuku.Ką pats augini,gali garantuoti,kad tik pelenai ar kompostas maitina dirvą.Paskui stebisi iš kur tos odos ar žarnyno ligos.

hm

tačiau taip niekas galutinai ir neįrodė, kad vegetariškas maistas yra sveikesnis, ypač dabar, kai žinome kaip tos daržovės ir vaisiai yra auginami. Juose nuodingų medžiagų gali būti daugiau, nei naudos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS