Prezidento patarėja: daugiausiai uždirbantys gali labiau dalintis su valstybe | KaunoDiena.lt

PREZIDENTO PATARĖJA: DAUGIAUSIAI UŽDIRBANTYS GALI LABIAU DALINTIS SU VALSTYBE

Lietuvoje mažinant pajamų nelygybę jomis su valstybe galėtų labiau dalintis daugiausiai uždirbantys gyventojai, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

„Su ja (pajamų nelygybe – BNS) reikia kovoti ir ta kova, be jokios abejonės, yra didinant mažiausias ir vidutines žmonių pajamas dirbančiųjų ir, be jokios abejonės, sudarant sąlygas tiems, kas uždirba labai daug, turi daugiau pajamų, tiems žmonės sudarant mokestines sąlygas dalintis su visuomene solidariai (...) daug pajamų turintiems dalintis su visuomene, su valstybe, prisidėti daugiau adekvačiai savo uždirbamomis pajamomis, įvedus teisingumą ir tai veda į nelygybės mažinimą“, – antradienį Žinių radijui sakė I. Segalovičienė.

Anot jos, šalies mokesčių sistemoje galėtų atsirasti papildomos lengvatos vaikus auginančioms šeimoms.

„Prezidentas kitų metų biudžetui siūlo būtent įvesti papildomą šeimos mokesčio lengvatą, kuri būtent iš apačios – mažas ir vidutines pajamas uždirbančius žmones, kurie turi vaikų, jiems būtų sudaromos geresnės sąlygos ir mes įdiegtume labai svarbų komponentą mūsų mokesčių sistemoje tai yra atsižvelgimą į žmonių ne tik tą uždirbamas pajamas, bet būtent ir į išlaidas“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Prezidentas kitų metų biudžetui siūlo būtent įvesti papildomą šeimos mokesčio lengvatą.

 

Prezidentūra palaiko Vyriausybės parengtoje mokesčių reformoje numatomą didesnį apmokestinimą didžiausias pajamas gaunantiems gyventojams – tokiu būdu surinktos lėšos galėtų finansuoti lengvatas šeimoms.

„Šalies vadovas palaiko tą mokesčių reformos komponentą, skirtą aukštų pajamų sumavimui ir agresyviam jų apmokestinimui ir siūlo iš to finansuoti šeimos mokesčio lengvatą“, – teigė prezidento patarėja.

Vyriausybė siūlo apmokestinti pajamas sumuojant visų rūšių pajamas, 60–180 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydžio pajamas gausiantys gyventojai turėtų papildomai sumokėti 5 proc., o virš 180 VDU – 7 proc. Iki 60 VDU pajamoms būtų taikomas 20 proc. gyventojų pajamų mokestis.

I. Segalovičienė sako, kad mažiausių ir vidutinių pajamų didinimas turėtų būti numatytas formuojant kitų metų biudžetą keliant minimalią mėnesinę algą bei neapmokestinamųjų pajamų dydį.

„Prezidentas ragina didinti mažas ir vidutines pajamas uždirbantiems ateinančiame biudžete ir tiek minimali mėnesinė alga, tiek neapmokestinamas pajamų dydis turėtų didėti, taip pat tikimės sėkmės dėl šeimų mokesčio lengvatos įvedimo“, – sakė ji.

Taip pat, anot jos, turėtų būti didinamos pensijos: „Pensijų didinimas turi likti vieną iš tų labai aiškių krypčių Lietuvoje ir mes matome ir kitų metų biudžete turėtų didėti pensijos, ne tik tas įprastas indeksavimas, bet bus pritaikytas ir papildomas indeksavimas, kad pensijos augtų sparčiau“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS