A. Izgorodinas: atsigaunant vartojimui prekių kainos nebeturėtų mažėti | KaunoDiena.lt

A. IZGORODINAS: ATSIGAUNANT VARTOJIMUI PREKIŲ KAINOS NEBETURĖTŲ MAŽĖTI

Statistikams kovą fiksavus artimą nuliui metinę infliaciją ir daugiau nei 2 proc. kritusias vartojimo prekių kainas, jos toliau kristi nebeturėtų, sako analitikas.

Pasak „Citadele“ banko ekonomisto Aleksandro Izgorodino, atsigaunant gyventojų vartojimui, tikėtina, jog įmonės nebemažins produkcijos kainų.

„Kainos iš esmės normalizuojasi ir ateina prie tokio lygio, kuris palankesnis vartotojams. Bet matau išankstinių indikacijų, kad antrąjį metų pusmetį arba nuo vasaros pradžios Lietuvos vidaus vartojimas turėtų pradėti augti. Ir tas augimo tempas vasarą turėtų tik spartėti“, – BNS antradienį sakė A. Izgorodinas.

„Atsigaunant gyventojų perkamajai galiai, atsigaunant vartojimui, įmonės nematys daug logikos kainoms mažinti, nes perkamoji galia atsigauna ir vartojimas turėtų sustiprėti“, – teigė jis.

Anot analitiko, Lietuvos vartotojų pasitikėjimo, gyventojų nuomonės apie finansus ir santaupas rodikliai rodo, kad vidaus vartojimas turėtų sustiprėti.

Atsigaunant gyventojų perkamajai galiai, atsigaunant vartojimui, įmonės nematys daug logikos kainoms mažinti, nes perkamoji galia atsigauna.

 

Valstybės duomenų agentūra antradienį paskelbė, kad kovą metinė infliacija buvo artima nuliui (0,2 proc.) ir buvo mažiausia nuo 2020 metų gruodžio. Mėnesio defliacija siekė 0,2 proc., o vidutinė metinė infliacija – 4,8 proc.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 2,4 proc., paslaugų – išaugo 6,2 proc.

A. Izgorodino teigimu, po metų pradžioje smukusio vartojimo prekių kainos stabilizuojasi, artėja prie vartotojams palankesnio lygio.

„Dėl sumažėjusių energetikos kainų ir lėto vartojimo įmonės atitinkamai koreguoja kainas žemyn tam, kad grąžintų vartotojus į vartojimą. Tą rodo ir mėnesio infliacija, nes pirmąkart nuo metų pradžios turėjome defliaciją. Vėlgi, daugiausia prekių sąskaita“, – kalbėjo analitikas.

Ekonomisto teigimu, metinę paslaugų infliaciją lėmė atlyginimų augimas, o toliau kylant darbo užmokesčiui, paslaugų kainos neturėtų mažėti.

Pasak A. Izgorodino, „Citadele“ prognozuoja, jog prekės ir paslaugos šiemet brangs 1,7 proc.

„Infliacija sulėtės, bet žiūrint iš gyventojų perkamosios galios atsigavimo neprognozuočiau ryškaus infliacijos sulėtėjimo Lietuvoje, nepaisant to, kad šių metų pradžia yra labai pozityvi“, – sakė ekonomistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kada baigs

Tie galimai užsakyti lobistų ale ekonomistai peizalioti nesamones.?

O kur

cia jos mazejo? Ir kada?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS