K. Starkevičius siūlo drausti žemės ūkio produktų ir pašarų tranzitą per Lietuvą | KaunoDiena.lt

K. STARKEVIČIUS SIŪLO DRAUSTI ŽEMĖS ŪKIO PRODUKTŲ IR PAŠARŲ TRANZITĄ PER LIETUVĄ

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius siūlo uždrausti ne tik importuoti, bet ir tranzitu gabenti žemės ūkio produktus ir pašarus per Lietuvą.

Pasak K. Starkevičiaus, pakeitimai siūlomi siekiant, kad šie produktai nepatektų į Lietuvą. 

„Tada negalės krovininiai grūdai keliauti per Klaipėdos uostą ir visi kiti produktai, jeigu kas dar keliauja. Išskyrus, aišku, tuos, kurie gabenami pagal sutartis su Kaliningradu. Tie kiekiai, kurie buvo iki karo su Ukraina, tie skaičiai nemažėja“, – BNS teigė jis. 

Pasak jo, kol kas maisto produktai nėra sankcionuojami, todėl jie keliauja per Klaipėdos uostą.

„Todėl visi ir pro pirštus žiūrėjome. Nei vadovai (Lietuvos – BNS) kėlė šį klausimą (dėl rusiško maisto – BNS). Reikia klausti jų, kodėl“, – kalbėjo K. Starkevičius.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad per Latvijos ir Estijos uostus gabenami dar didesni rusiškų žemės ūkio produktų kiekiai.

Tada negalės krovininiai grūdai keliauti per Klaipėdos uostą ir visi kiti produktai, jeigu kas dar keliauja.

 

„Ką mes, Europa, neapsirūpiname maisto produktais? Rusija eina per visus vartus, kokie tik gali būti. Išnaudoja visus kelius. Paleidžiame, nes esame visa Europa be stuburo. Patys jiems suteikiame galimybes už šituos pinigus pirktis bairaktarus ir atakuoti Ukrainą. Tarytum neišsimaitintume. Tas klausimas ir yra – kodėl Europa ginklų, amunicijos Ukrainai neduoda, rusišką produkciją perka...“, – aiškino parlamentaras.    

Praėjusią savaitę beveik 20 įvairių frakcijų parlamentarų iš Kaimo reikalų ir Ekonomikos komitetų pasiūlė laikinai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus.

Seime įregistruotos tai numatančios Žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymo pataisos. K. Starkevičius siūlo papildyti šias pataisas.

Jeigu Seimas jas priimtų, draudimas galiotų nuo balandžio 15 dienos iki 2025 metų liepos 1-osios. Vyriausybė turėtų patvirtinti konkretų produktų ir pašarų sąrašą.  

BNS turimais duomenimis, 2021 metais geležinkeliu ir autotransportu iš Rusijos į Klaipėdos uostą buvo atgabenta 169,2 tūkst. tonų kviečių ir kukurūzų, 2022 metais – 154,8 tūkst. ( 8 proc. mažiau), 2023 metais – 146,9 tūkst. (5 proc. mažiau), o šiemet per sausį ir vasarį rusiškų avižų, kviečių ir kukurūzų tranzitas siekė 41,5 tūkst. tonų, iš jų kviečių – 24,4 tūkst. tonų.

Latvija praėjusią savaitę laikinai uždraudė Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijos ir pašarų importą, tačiau ne tranzitą.

Žemės ūkio ministerija šį pirmadienį pranešė nuo kovo vidurio griežtinsianti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę, tačiau visiškai uždrausti jų įvežimo nesieks.

Riboti rusiškų grūdų tranzitą ragino ir sausį protestus surengę Lietuvos ūkininkai.  

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

skiep

ar ne naudingiau butu gautus pinigus uz tranzita panaudot gynybai? Juk tuos grudus ves kiti ir pinigus pasiims.

Ką gi

Su savo draudimais jau iškėlėte trąšų kainas, atidavėte jų monopolį Rusijai, tai dabar "laikas imtis maisto" dar vieno kainų kėlimo?

pagalvojus

Kažkam labai norisi sužlugdyti Klaipėdos uosta, kas toliau - nusipirkti už eurą "nepelningą" objektą ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS