Kai kurios maisto prekės brango apie 150 proc.: baltoji mišrainė taps prabanga? | KaunoDiena.lt

KAI KURIOS MAISTO PREKĖS BRANGO APIE 150 PROC.: BALTOJI MIŠRAINĖ TAPS PRABANGA?

  • 4

Šventinės vaišės šiemet – mažiausiai trečdaliu brangesnės. Specialistai skaičiuoja, kad pastaruoju metu brango beveik viskas, todėl net lietuvių pamėgta baltoji mišrainė kai kam per šventes gali tapti prabanga, praneša LNK.

Nei pjaustyti, nei virti, nei kepti, o užsisakyti jau pagamintą Kūčių vakarienę šiemet bus brangiau.

„Kūčių vakarienė vienam asmeniui pabrango apie 5 eurus“, – sakė Vilniaus „Bernelių užeigos“ direktorė Ramunė Kulbytė-Radziukienė.

Jei maisto produktų, šildymo, elektros ir kuro kainos toliau augs kaip ant mielių, patiekalai gali kainuoti ir dar daugiau.

„Jei tikrai viskas brangs taip, kaip dabar brangsta, mes esame priversti branginti ir mūsų produkciją, kadangi kitaip neišgyvensime“, – aiškino R. Kulbytė-Radziukienė.

Tačiau ne ką sutaupyti pavyks ir tiems, kurie dvylika patiekalų šventiniam stalui ketina ruošti patys.

„Nemėsinis krepšelis ant Kalėdų stalo bus pabrangęs galbūt net 30–40 proc.“, – tikino „Prizer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Net ir lietuvių pamėgta baltoji mišrainė kai kuriems gali tapti prabanga. Šiemet ją pasigaminti bus trečdaliu brangiau nei pernai, mat vienintelis nepabrangęs jos ingredientas – majonezas.

Bulvės – plius 150 proc., morkos – apie 100 proc. pabrango, žirneliai, pramoninės bakalėjinės prekės – 10 proc. brangiau.

„Bulvės – plius 150 proc., morkos – apie 100 proc. pabrango, žirneliai, pramoninės bakalėjinės prekės – 10 proc. brangiau“, – vardijo P. Čepkauskas.

Skaičiuojama, jog taip lietuvių pamėgtos bulvės didžiuosiuose prekybos centruose kai kada kainuoja daugiau nei bananai. Šiemet jos brango 150 proc.

„Praeitais metais buvo 18 centų, o šiais metais jas perkame po 39 centus, per geresnę akciją – 29 centus“, – kalbėjo P. Čepkauskas.

R. Vilimo / „BNS Foto“ nuotr.

Praėjusiais metais daržovių kaina už kilogramą svyravo nuo 15 ir 20 centų, o šiemet jau kainuoja dvigubai – 30–40 centų. Aliejus šiemet pabrango 80 proc. – vidutiniškai nuo 1 euro 10 centų iki 2 eurų. Kadangi aliejus kainuoja brangiau, tai brango iš šventiniam stalui būtina silkė. Tiesa, nežymiai – iki 15 proc. Brangesni ir miltai, juoda duona, kiaušiniai, vištiena bei mandarinai. Tiesa, apklausos rodo, kad gyventojai šiemet labiau linkę išlaidauti dovanoms, o ne maistui.

„Sakyčiau, kad žmonės vis tiek bus linkę švęsti ir stalas bus gausus vaišių. Tik yra žmonių, kuriems tam reikės ilgiau ruoštis ar įdėti daugiau pastangų, galbūt patiems daugiau gaminti“, – tikino „Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Labiausiai pastaruoju metu pigo kava, obuoliai, sviestas, pomidorų sultys ir cukrus. Šventinėms vaišėms gyventojai pinigines paploninti žada maždaug 70 eurų. O kad į akcijas dairosi jau dabar, pripažino ne vienas.

Tiesa, prieš Kalėdas ir Naujuosius metus lietuviai plūsta apsipirkti ir į kaimyninę Lenkiją. Tai padaryti dar labiau vilioja atpigęs zlotas ir žemesnės nei Lietuvos degalinėse benzino kainos.

Specialistai prognozuoja, kad sausį maisto kainos Lietuvoje dar labiau šoktels. Nors skirtingas pajamas gaunantys tai pajus nevienodai.

 

 

GALERIJA

  • Kai kurios maisto prekės brango apie 150 proc.: baltoji mišrainė taps prabanga?
  • Kai kurios maisto prekės brango apie 150 proc.: baltoji mišrainė taps prabanga?
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Kas liečia bulves ,maksimoje kur parduodamos po 0,59 ct. ,tai mano uošvis kaime gražesnes kiaulėms verda ,ėskite jūs kiaulės patys tas kiaulines bulves ,LIDLE tokios kainuoja po0,29 ct.,iš principo turguje nusipirkau po 0,70 cent. Dabar tas rašytojas rašo ,kad negalės žmonės pasigaminti dėl daržovių kainos mišrainių ,tai gal jie valgo kibirais mišraines.

Julia

Bus GEROVČŽĖ tuščiais pilvais. Mažiau reikės šikpopierio, daktarų kaip persivalgoma ir bus aibės laiko pabūti gamtoje o ne miegoti apsvaigus prie stalo. Vien pliusai...

Op

Jei bulvės kainuoja - 19 centų, tai ji ir kainuoja tiek. Gerai pabrango 3 centais. Bet jei parduotuvė sugebą padaryti 25% nuolaidą bulvei, kažkaip atrodo, kad tos kainos pučiasi parduotuvių lentynose, o ne pas gamintojus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS