Lietuvos verslą smaugia energijos kainos: tokio sprendimo, kuris problemą išspręstų, nėra | KaunoDiena.lt

LIETUVOS VERSLĄ SMAUGIA ENERGIJOS KAINOS: TOKIO SPRENDIMO, KURIS PROBLEMĄ IŠSPRĘSTŲ, NĖRA

  • 1

Vokietijos vyriausybė paskelbė apie 65 mlrd. eurų pagalbos paketą gyventojams ir verslui dėl energetikos kainų. Iš energetikos įmonių bus susirenkami viršpelniai, išteklių kainoms nustatomos lubos. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas davė pažadą didžiausios Europos ekonomikos gyventojams, kad padės jiems išgyventi artėjančią žiemą, kuri bus labai brangi.

Tuo metu Lietuvos verslo bent jau kol kas laukia tik nežinia. Lietuvos Vyriausybė pinigų suplanavo tik gyventojams. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentu Sigitu Besagirsku.

– Kaip jums atrodo Vyriausybės planas?

– Kol kas nematome aiškių žingsnių. Gal planas ir bus geras, bet kol kas jo nėra arba jis yra nepaviešintas.

– Vyriausybė sako, kad reikės 1 mlrd. eurų ar dar daugiau. Ar tai ir bus tie pinigai, kurie padės išgyventi šią žiemą?

– Galbūt. Klausimas, kam, kaip greitai ir kaip jie bus paskirstyti. Šiuo metu nėra sektoriaus, kuriam sunkiau ar lengviau už kitus. Dabar visiems yra blogai. Pavyzdžiui, įmonė sako, kad jie parduoda vokiečiams. Vokiečiai sako, jog norėdami dirbti nenuostolingai turi pirkti už tam tikrą kainą, kuri yra mažesnė, nei buvo šiemet, jeigu kalbėsime apie kitus metus. Tiek lietuviai kaip gamintojai, tiek vokiečiai kaip pirkėjai turi pasidalinti minusą. Norint nebankrutuoti reikia pasiskolinti ir išgyventi metus. Todėl paskolų reikia visiems išgyvenimui.

– Ar lengvatinės paskolos, kurias žada Ekonomikos ir inovacijų ministerija, būtų tas išsigelbėjimas?

– Taip, tai galėtų būti gelbėjimosi ratas, jeigu jos ateitų pakankamai greitai. Mes jau matome signalą iš žiniasklaidos ir įmonių, kad kai kurios įmonės stabdo gamybą, kai kurios ruošiasi stabdyti prieš sezoną. Iš paslaugų sektoriaus irgi matome neigiamų ženklų iš įmonių, kurios susidurs su didelėmis kainomis už energijos išteklius ir kurių sąnaudų struktūrą energetika sudaro didelę arba ženklią dalį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kai susitinkate su savo asociacijos kolegomis, kokie yra jų pasiūlymai?

– Matome kelis sprendimus, kurie palengvintų kovą. Tokio sprendimo, kuris problemą išspręstų, nėra, kainų nesumažinsime. Vienas iš sprendimų yra toks. Alternatyvios energijos gamintojai gamina apie 20 proc. reikiamos energijos. Jie sutinka sumažinti kainas 5–7 kartus, jeigu valstybė įsipareigotų supirkinėti iš jų energiją už fiksuotą kainą kokius 5–7 metus. Tokiu būdu visi išsisprendžia savo problemas. Nėra tokių, kurie turės viršpelnius, nėra pralošusių. Tai yra labai normalus procesas energetikoje, kai fiksuojama kaina keliems metams į priekį, bet kaina yra stipriai mažinama.

Šiandien iš dyzelio gaminti elektrą yra gerokai pigiau, bet yra visokių biurokratinių problemų.

Kitas pasiūlymas – rezervinių galių panaudojimas: Elektrėnai, Kruonis, Panevėžys. Jeigu leistumėme toms elektrinėms ne miegoti, o gaminti elektrą, ženkliai sumažintume ypač pikines kainas ir tai leistų šiek tiek sumažinti kainą.

Didžiosios įmonės turi dyzelinius generatorius. Šiandien iš dyzelio gaminti elektrą yra gerokai pigiau, bet yra visokių biurokratinių problemų. Įmonės turi ilgiausius sąrašus, ką jos turi padaryti, kad jie galėtų nuolat gamintis iš dyzelio. Tvarką reikėtų supaprastinti ir galbūt net leisti įmonėms, kurios gaminasi sau elektrą iš dyzelio, nemokėti akcizo arba atidėti akcizo mokėjimą ir tai didžiosioms įmonėms leistų išspręsti problemą.

Įmonės, kurios nori įsidiegti saulės, vėjo energiją iki šios žiemos savo teritorijoje, bet problema – vėl biurokratija. Techninių sąlygų išdavimas – du mėnesiai, dar kažkas – mėnuo, prisijungimas prie „ESO“ – dar mėnuo ir jau ateina pavasaris. Siūlymas yra labai paprastas. Jeigu tai yra ne miesto ar „Natura 2000“ teritorija, leisti visą biurokratiją susitvarkyti vėliau.

– Kaip reaguoja politikai į tai, ką siūlote?

– Aš tik penktadienį su politikais pasidalinau kai kuriais pasiūlymais. Visi linkčiojo galvas. Bet dažnai tuo viskas ir baigiasi.

GALERIJA

  • Lietuvos verslą smaugia energijos kainos: tokio sprendimo, kuris problemą išspręstų, nėra
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

geyropa

vyriausybė ta proga galėtų nesukinėti laikrodžių, palikti vasaros laiką, bus vakarais šviesiau ir elektros susitaupys .juk visada akcentavo, kad laiko sukinėjimas ale prisideda prie taupimo. tik ne žiemą, kai 5 vakaro jau tamsu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS