„Litgrid“: elektros rinka gegužę pereis prie apskaitos kas 15 minučių | KaunoDiena.lt

„LITGRID“: ELEKTROS RINKA GEGUŽĘ PEREIS PRIE APSKAITOS KAS 15 MINUČIŲ

  • 2

Nuo šių metų gegužės elektros gamyba ir vartojimas Lietuvoje bus apskaitomas kas 15 minučių, o ne kas valandą, kaip iki šiol, pranešė elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“. Pasak įmonės, kitąmet kas 15 minučių bus matomos ir elektros kainos. 

„Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovas Donatas Matelionis sako, kad prie naujo, trumpesnio laiko vieneto pereina visa Europos rinka. Pasak jo, tokia tvarka operatoriams leis efektyviau balansuoti vėjo ir saulės gamybą, kuri yra nepastovi ir priklauso nuo oro sąlygų, o tinklų naudotojai galės lanksčiau išnaudoti savo gamybos resursus.

„Pokyčiai bus daromi palaipsniui, pradedant nuo gamybos ir vartojimo apskaitos, o jau kitąmet elektros kainas turėtume matyti nebe įprastais valandos, bet 15 minučių periodais“, – pranešime sakė D. Metelionis.

Šiemet gegužės 1 dieną įsigalios naujos elektros perdavimo sutartys su rinkos dalyviais. Jų sąlygas sausį suderino Valstybinė energijos reguliavimo taryba. Jose taip pat numatytos atsinaujinančių išteklių elektrinių ribojimų taisyklės, apskaitos pokyčiai prie vieno taško prijungtiems gamintojams.

Balansavimo paslaugos, prekyba biržoje ir atsiskaitymas už disbalansą prie 15 min. periodų pereis vėliau šiemet ir kitų metų pradžioje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

100% elektros krize arteja

brangsz.... spekulentai gyvens...

sikna

elektra brangs

SUSIJUSIOS NAUJIENOS