Ministerija: neįvykdžius trijų rodiklių Lietuva negali teikti antro prašymo RRF paramai | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: NEĮVYKDŽIUS TRIJŲ RODIKLIŲ LIETUVA NEGALI TEIKTI ANTRO PRAŠYMO RRF PARAMAI

Nepasiekus trijų rodiklių iš 19-kos Lietuva negali pateikti antrojo prašymo Europos Komisijai (EK) dėl šimtų milijonų Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) paramos, sako Finansų ministerijos atstovas.

Pasak ministerijos Investicijų departamento patarėjo Pauliaus Baniūno, prašymą planuota teikti iki šių metų pabaigos – po to, kai EK patvirtino atnaujintą Lietuvos RRF lėšų panaudojimo planą.

„Jeigu kalbėti apie patį artimiausią antrąjį mokėjimo prašymą, kuris po atnaujinto plano preliminariai turėjo būti teikiamas šiais metais, iki šių metų pabaigos, tai šiuo metu turime nepasiektus tris rodiklius iš devyniolikos“, – Seimo Audito komitete trečiadienį kalbėjo P. Baniūnas.

„Kol nesame galutinai pasiekę rodiklių, be abejo, mokėjimo prašymo negalime teikti“, – teigė Finansų ministerijos atstovas.

Kol nesame galutinai pasiekę rodiklių, be abejo, mokėjimo prašymo negalime teikti.

 

Pasak jo, didžiausią riziką keliantys nepasiekti rodikliai – nauja paskatų verslui investuoti į mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) sistema bei šiuo metu Seime svarstomi socialinio draudimo įmokų pakeitimai.

„Didelės rizikos rodikliai yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos dėl paskatų verslui investuoti į MTEP atnaujinimą. Čia iš tikrųjų veiksmai buvo atlikti ir neformaliai buvo atsiskaityta Europos Komisijai, tačiau su ja kyla diskusijų dėl tų veiksmų pakankamumo“, – aiškino P. Baniūnas.

„Kitas rodiklis susijęs su visu mokesčių pertvarkos paketu. (...) Rodiklyje taip pat yra numatyti socialinio draudimo įmokų pakeitimai. Jie yra pateikti Seimui, šiuo metu yra svarstomi, tai tiesiog tikimės, kad dėl jų taip pat pavyks sutarti“, – kalbėjo Finansų ministerijos atstovas.

Anot jo, trečias nepasiektas rodiklis, už kurį atsakinga Žemės ūkio ministerija, – patikslintas projektų finansavimo sąlygų aprašas – artimiausiu metu turėtų būti pasiektas.

Kitas rodiklis susijęs su visu mokesčių pertvarkos paketu.

 

„Žemės ūkio ministerija tiesiog turi patikslinti projektų finansavimo sąlygų aprašą ir tai jau tikrai yra baigiamoji stadija, todėl mes jo tikrai netraktuojame kaip didelės rizikos“, – sakė P. Baniūnas.

Finansų ministerija anksčiau skelbė, jog antruoju prašymu tikimasi gauti apie 230 mln. eurų RRF lėšų. 

Europos Komisija gegužę išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų, šie pinigai išmokėti už pirmuosius apie 30 rodiklių.

Tuo metu 26 mln. eurų parama tada buvo laikinai sulaikyta už neįvykdytus du rodiklius, tačiau antradienį EK Lietuvai leido panaudoti beveik 9 mln. eurų iš šios sumos.

RRF plane iš viso yra 191 rodiklis, jų pažanga stebima kartu su Komisijos ekspertais.

EK spalį patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS