S. Gentvilas siūlo biometano neapmokestinti akcizu – sprendimo Seime tikimasi pavasarį | KaunoDiena.lt

S. GENTVILAS SIŪLO BIOMETANO NEAPMOKESTINTI AKCIZU – SPRENDIMO SEIME TIKIMASI PAVASARĮ

Verslo atstovai prašo išaiškinti, koks akcizo tarifas nuo sausio taikomas biodujoms, įskaitant ir biometaną. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigia, jog dabar biometanas kainuoja triskart brangiau nei gamtinės dujos, todėl skatinant verslą investuoti į biodujų gamybą jis siūlo šio kuro neapmokestinti akcizu.

S. Gentvilas įregistravo tai numatančias pataisas ir siūlo biodujų neapmokestinti nuo balandžio, tačiau neaišku, kada Seimas svarstys pataisą – Biudžeto ir finansų komitetas antradienį nesutiko jos svarstyti ir siūlyti Seimui priimti kartu su mažesniu suskystintų naftos dujų (SND) tarifu.

„Turėtume pasiūlyti tai Vyriausybei įvertinti ir pavasario sesijoje tą klausimą išspręstume“, – antradienį teigė komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

S. Gentvilo teigimu, dabar biometanas kainuoja triskart brangiau nei gamtinės dujos. 

„Tą reikia spręsti. Gamtinės dujos, importinės dujos konkuruoja su biodujomis. Šiandien gamtines dujas gali už 35 eurus nusipirkti, o biometanas kainuoja tris kartus daugiau. Mokestine prasme niekaip neskatiname ir ūkininkai, paukštynai neinvestuos, jeigu nematys valstybės paramos“, – komitete aiškino ministras. 

Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas Gytis Kauzonas sako, kad įstatyme turėtų būti išaiškinimas.

Taikyti akcizą pačiai švariausiai alternatyvai, kuri pagaminta iš atliekų, būtų (...) neteisinga.

 

„Taikyti akcizą pačiai švariausiai alternatyvai, kuri pagaminta iš atliekų, būtų (...) neteisinga“, – antradienį Biudžeto ir finansų komitete teigė G. Kauzonas.

Vėliau BNS jis sakė, kad šalies paukštynai ketina investuoti į biodujų gamybą, todėl jie nori aiškumo dėl mokesčių.

„Todėl šį klausimą ir keliame – prieš investicijas mums reikia žinoti, ar bus apmokestinama, nes nuo to priklauso atsiperkamumas“, – BNS teigė jis. 

Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Mindaugas Maciulevičius įsitikinęs, kad biometanui turėtų būti taikomas ne tik nulinis akcizo tarifas, bet ir anglies dvideginio (CO2) mokestis.

„Kad paskatintume virsmą, kad pramonė saugiau investuotų, (...) bet dabar girdime, kad biometanui, kuris tvarus, ketinama akcizą taikyti tokį patį, koks yra gamtinėms dujoms, o kuris netvarus – SND tarifą“, – komitete kalbėjo M. Maciulevičius.

S. Gentvilas taip pat mano, kad biometanas turi būti pigesnis negu iškastinis kuras, todėl jis su konservatoriumi Jonu Gudausku Seime įregistravo pataisas, numatančias, kad šis kuras nebūtų apmokestinamas akcizu.

Pakeitimais siūloma biodujoms, kurios pagamintos iš biomasės, įskaitant biometaną, netaikyti nei naftos dujų ir dujinių angliavandenilių, nei gamtinių dujų akcizų.

Valstybinė mokesčių inspekcija yra išaiškinusi, kad biometanas, atitinkantis gamtinių dujų kokybės bei sudėties reikalavimus ir naudojamas kaip variklių degalai, apmokestinamas 23,6 euro už vieną megavatvalandę (MWh),  naudojamas šildymui, išskyrus verslą, – 1,08 euro, o verslo reikmėms – 0,54 euro.

Jei biodujos neatitinka gamtinių dujų reikalavimų, joms taikomas SND akcizo tarifas – 304,1 euro už toną.

Valstybės duomenų agentūros duomenis, 2022 metais Lietuvoje biodujų suvartojimas siekė 22,8 mln. kubinių metrų: paslaugų sektoriuje – 12 mln. kubų (112,5 tūkst. MWh), o pramonėje – 10,8 mln. kubų (101,2 tūkst. MWh).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

alis...

ne apkrauti mokesčiais, o mokėti subsidijas...

:)))

parodykit didesni durniu nei gentvilas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS