Ūkininkai ir ministerijos sutarė, kad žemės įsigijimas turi būti griežtinamas | KaunoDiena.lt

ŪKININKAI IR MINISTERIJOS SUTARĖ, KAD ŽEMĖS ĮSIGIJIMAS TURI BŪTI GRIEŽTINAMAS

  • 3

Draudimui Lietuvoje įsigyti daugiau nei 500 ha dirbamos žemės vienam ūkiui ar su juo susijusiems asmenims praktiškai neveikiant, ūkininkų atstovai ir ministerijos sutaria, kad žemės įsigijimo tvarka turi būti griežtinama.

Susitikime su Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų atstovais penktadienį dalyvavę ūkininkų atstovai pritarė Žemės ūkio ministerijos siūlymams, sutarta dėl bendro tikslo, taip pat, kad Žemės ūkio ministerija parengs atitinkamus įstatymų pakeitimus ir teiks svarstyti Vyriausybei, atsižvelgus į ūkininkų organizacijų pastabas dėl gyvulininkystės ūkių apskaitymo., pranešė Aplinkos ministerija.

Lietuvos ūkininkų sąjunga pasiūlė, kad 500 ha žemės ploto valdymas neturi būti susietas nei su viena žemės ūkio šaka. Šiuo metu taikomos išimtys gyvulininkystės ūkiams, leidžiant jiems įsigyti daugiau nei 500 ha. žemės. Tačiau, sąjungos teigimu, nėra aiškaus mechanizmo, kaip atsisakius gyvulininkystės iš ūkio bus išperkami plotai, viršijantys 500 ha ribą. Taip, jų vertinimu, sukuriama prielaida per susijusių asmenų ūkius mėtyti gyvulių bandas ir vėl gauti leidimus pirkti žemę virš 500 ha.

Išgirdome, kad teisinis reguliavimas dėl gyvūlininkystės ūkių apskaitymo nėra aiškus, todėl jį peržiūrėsime.

 

„Išgirdome, kad teisinis reguliavimas dėl gyvūlininkystės ūkių apskaitymo nėra aiškus, todėl jį peržiūrėsime“, – pranešime sakė aplinkos viceministrė Monika Juodvalkė.

Žemės ūkio viceministras Donatas Dudutis teigė, kad siūlomais Civilinio Kodekso ir Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pakeitimais siekiama užkardyti galiojančių šio įstatymo nuostatų galimą apėjimą ir perteklinį ūkių stambėjimą, stiprinti šeimos ūkius.

Siūloma drausti įsigyti daugiau žemės nei dabar leidžiama, sudarant iki 25 proc. įmonės akcijų ar iki 10 ha žemės valdančios įmonės perleidimo sandorį bei įsteigiant kelias įmones.

Siūloma keisti valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypų nuomos taisykles nustatant, kad nuomos teisė į sklypą ar jo dalį galėtų būti perleidžiama kitiems asmenims ne tik tais atvejais, kai sklypas išnuomotas atvirajame aukcione arba perleidžiami išnuomotame sklype esantys statiniai, įrenginiai, bet ir kai ūkis perleidžiamas giminaičiams.

Susitikime dalyvavo Žemės ūkio rūmų, Žemės ūkio tarybos, Žemės ūkio bendrovių asociacijos, Ūkininkų sąjungos, Šeimos ūkininkų sąjungos, Jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos, Daržovių augintojų asociacijos, Miško ir žemės savininkų asociacijos nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

joo

kažkada 380 000 pasirašė prieš žemės pardavimą užsienieičiams /Žemės Referendumas buvo valdančiųjų žiurkių ir Liandzbergo dirbtinai sužlugdytas../ o dabar tik sutarinėja? Viskas kas reik jau nupirkta

Aha!

Bibilotaite va ir gestarbeiteriu "issigando",kai ju jau virs 500 tukstanciu atvezta! Tai ir su zeme taip,kai mafija jau issidalino.

Plikis \\\\\.../////

Kai nuslino paskutinis plaukas,nusipirkau šukas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS