V. Čmilytė-Nielsen: Vyriausybės siūlomas SND akcizo mažinimas iš dalies atliepia ūkininkų lūkesčius | KaunoDiena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: VYRIAUSYBĖS SIŪLOMAS SND AKCIZO MAŽINIMAS IŠ DALIES ATLIEPIA ŪKININKŲ LŪKESČIUS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad pirmadienį parlamente teikiamas Vyriausybės siūlymas mažinti akcizo suskystintosioms naftos dujoms (SND) tarifą iki 41 euro už toną yra „geras pirmas žingsnis“, iš dalies atliepiantis ūkininkų reikalavimus.

„Šiandien yra geras pirmas žingsnis, siūloma koreguoti dydžius, įvyks pateikimas ir tikimasi, kad per šią savaitę pavyks Seimui priimti sprendimą. Tai iš dalies atlieps apie ką kalbėjo ūkininkai“, – parlamente žurnalistams kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, vėlesnėse įstatymo svarstymo stadijose bei komitetuose taip pat gali būti aptartas kompensacijų ūkininkams dėl sumokėto didesnio akcizo klausimas.

„Svarstomi įvairūs mechanizmai, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas (Mindaugas Lingė – ELTA) minėjo apie įmanomas galimybes. Viskas čia komitetų rankose ir diskusijos tęsis. Šiandien susirinkome į neeilinę sesiją, kad priimtume pateiktus Vyriausybės siūlymus, žiūrėsime kaip jiems seksis Seime“, – tvirtino ji.

Vyriausybė praeitą savaitę pritarė Akcizų įstatymo projektui, pagal kurį beveik 7,5 karto mažinamas pastovus akcizo SND tarifas. Seimui šią savaitę bus siūloma skubos tvarka SND apmokestinimą sumažinti nuo 304 iki 41 euro už toną.

ELTA primena, kad pirmadienį Seime prasideda neeilinė parlamento sesija, kurios metu ketinama priimti Akcizų įstatymo pataisas. Numatoma rengti posėdžius vasario 12, 14 ir 15 dienomis.

Sprendimą šaukti neeilinę sesiją paskatino sausį sostinėje vykęs ūkininkų protestas ir jo metu iškelti reikalavimai. Nuo naujųjų įsigaliojęs naujas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas – 304,1 Eur/t – sukėlė didelį nepasitenkinimą tarp ūkininkų. Reaguodama į kritiką, Žemės ūkio ministerija registravo Akcizų įstatymo projektą, kuriame gyventojams bei verslui SND akcizas mažinamas iki 41 Eur/t. Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė šiam pasiūlymui.

Verslo struktūros anksčiau prašė nustatyti 13,94 Eur/t SND akcizą, o Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas yra sakęs, jog tarifas galėtų siekti apie 20 Eur/t.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klaustukas

O prie ko čia šita ponia kiša savo kcizinį trigrašį, nori būti viena iš geriečių?

PimpieC

Pradžioje neatlikę jokių skaičiacimų - politiškai motyvuotai padidino (manau jog specialiai, o ne per klaidą), o kilus triukšmui - pavaidins dabar "geručius, rūpestingus"....Krokodilo ašarą netgi išspaus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS