V. Mitalas: mokesčių reforma nesumažins pajamų nelygybės | KaunoDiena.lt

V. MITALAS: MOKESČIŲ REFORMA NESUMAŽINS PAJAMŲ NELYGYBĖS

Valdančiajai koalicijai priklausančios Laisvės frakcijos vadovas Vytautas Mitalas sako, kad Finansų ministerijos kelerius metus rengta ir šiemet mažiausiai du kartus jau tikslinta mokesčių pertvarka gyventojų pajamų nelygybės apčiuopiamai neleis sumažinti.

Pasak jo, todėl mokesčių reformos tikslu nurodyti pajamų nelygybės mažinimą yra nesąžininga. 

„Reforma pajamų nelygybės klausimo neišspręs“ – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) pareiškė V. Mitalas.  

„Pajamų nelygybė – figos lapelis, kuriuo bandoma prisidengti darant reformą“, – teigė V. Mitalas. 

Jam pritarė „darbietis“ Vytautas Gapšys: „Reforma pasiklydo ir kryptyje, ir tiksle“. 

Pasak V. Mitalo, pajamų nelygybę matuojantis koeficientas Gini Lietuvoje siekia 35,3 balo, o ES vidurkis siekia 30 balų.  Jo teigimu, mokesčių reforma leistų šį koeficientą sumažinti tik apie 0,5 proc. punkto.

„Tai vis tiek bus gerokai didesnė pajamų nelygybė Lietuvoje nei ES vidurkis“, – svarstė jis. 

Pajamų nelygybė – figos lapelis, kuriuo bandoma prisidengti darant reformą.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė kaip tik pabrėžė, kad reforma reikalinga siekiant sumažinti pajamų nelygybę.

„Pertvarkos siūlymai, turbūt, užduoda vieną paprastą ir esminį klausimą, ką galime rinktis ar saugoti – vieną iš didžiausių pajamų nelygybių ar aukštesnes pajamas gaunančių žmonių komfortą, išsaugoti tam tikrą privilegijuotą mokestinių tarifų sistemą“, – kalbėjo komiteto vadovas.   

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad reforma siekiama sąžiningesnės ir labiau subalansuotos mokesčių sistemos. Anot jos, pajamų nelygybė mažinama per neapmokestinamųjų pajamų dydžio plėtrą, jis kitąmet turėtų augti 20 proc., iki 751 euro.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

MITALAI, bus l y g y b ė , kai

greta manęs n u o g o-- TU b ū s i nuogas.

kaunietė

ar čia tas pats Mitalas, kuris už mokesčių mokėtojų pinigus JAV išsinuomotu kabrioletu važinėjo su kažkokia savivaldybės boba kai privalėjo abu kažkur dalyvauti ? Tokie niekšeliai neturėtų kišti savo trigrašių apie teisingumą

Pilietiškas

Bet! Ar gali būti vienodos ne vienodose pareigose dirbančiųjų pajamos, pvz.: gydytojo ir valytojos irbt.t. Nebent šiuo metu galėtų vienodai gauti valytoja ir seimo narys! Tai būtų tikra ir teisinga lygybė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS