VERT tiria elektros tiekėjų sutarčių nutraukimo mokesčių pagrįstumą | KaunoDiena.lt

VERT TIRIA ELEKTROS TIEKĖJŲ SUTARČIŲ NUTRAUKIMO MOKESČIŲ PAGRĮSTUMĄ

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) aiškinasi, ar nepriklausomi tiekėjai taikė pagrįstus mokesčius įmonėms joms nutraukiant elektros tiekimo su fiksuota kaina sutartis, sako energetikos VERT pirmininkas Renatas Pocius.

„Kalbant apie komercinius vartotojus (...) esame gavę kitų Seimo narių paklausimų dėl išties pakankamai reikšmingų nutraukimo mokesčių. Šiuo metu VERT yra kreipęsis į keletą nepriklausomų tiekėjų, kurie ir taiko tokius mokesčius sutartyse, ir esame pradėję esame tyrimą, siekdami įsitikinti, kad būtent tie mokesčiai yra pagrįsti kaštais. kurie susidarė dėl to, kad kainos yra fiksuojamos“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė R. Pocius.

Pasak jo, elektros tiekėjai dar nėra pateikę pakankamos informacijos.

„Jeigu mes negausime tos informacijos, turėsime imtis kraštutinių priemonių, kad ta informacija būtų pateikiama“, – teigė R. Pociuss.

Jeigu mes negausime tos informacijos, turėsime imtis kraštutinių priemonių, kad ta informacija būtų pateikiama.

 

Komitetas trečiadienį aiškinosi, kaip taikomas Elektros energetikos įstatymo 47 straipsnis, kuriuo nuo birželio 1 dienos nustatyta, kad buitinių vartotojų bei labai mažų ir mažų įmonių sutartyse su tiekėjais draudžiama numatyti jų nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas už vienašališką sutarties nutraukimą. 

R. Pocius pažymėjo, kad nuo birželio naujose sutartyje netesybos buitiniams vartotojams ir smulkioms įmonėms nebėra taikomos.

„Galime patikinti, kad mes vėliau kreipėmės į visus likusius tris didžiuosius nepriklausomus tiekėjus ir aiškiai gavome informaciją, kad jokių mokesčių nuo birželio 1 dienos pasirašytoms sutartims (...) nė vienas iš tiekėjų netaiko“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Tuo metu į Seimo komitetą kreipęsis advokatas Marijus Velička aiškino, kad galimybę buitiniams vartotojams ir smulkioms įmonėms neatlygintai nutraukti sutartis numato dar 2021 metais priimtos Elektros energetikos įstatymo pataisos. 

Jo teigimu, taip elektros tiekėjams esą neteisėtai reikalaujant netesybų iš klientų su šia problema susidūrė daugiau nei 2 tūkst. buitinių vartotojų bei bent 200 mažų ir labai mažų įmonių. 

Pati pagrindinė problema yra ta, kad didelė dalis žmonių palūžta ir susimoka šituos nutraukimo mokesčius, kurių iš jų reikalauja.

 

„Priešingai – sutartys yra apipinamos kažkokiais mistiniais rezervacijos ar sutarties nutraukimo mokesčiais, kada buitinis vartotojas pakeitęs tiekėją po to gauna reikalavimą susimokėti ir padengti tuos kaštus“, – Seimo komitete kalbėjo M. Velička.

„Pirmiausia (problema – BNS), kad nepaisoma įstatymo ir iš žmonių yra reikalaujama šitų sumų. Antra, dar baisesnė problema, kad institucijos (VERT – BNS), kurios turi kontroliuoti, kad žmonės būtų ginami, to nedaro“, – pridūrė jis.

Pasak M. Veličkos, tokių netesybų iš buitinių vartotojų ir smulkių įmonių reikalauja „Elektrum Lietuva“ bei „Enefit“, dėl to elektros tiekėjai ir jų klientai bylinėjasi teismuose.

„Aš neabejoju, kad man pavyks teismuose laimėti šitas bylas ir įrodyti, bet pati pagrindinė problema yra ta, kad didelė dalis žmonių palūžta ir susimoka šituos nutraukimo mokesčius, kurių iš jų reikalauja“, – teigė advokatas.

Ekonomikos komiteto narys Lukas Savickas ragino rekomenduoti Energetikos ministerijai patikslinti poįstatyminius aktus numatant, kad visi elektros vartotojai galėtų vienašališkai be papildomų mokesčių nutraukti sutartis.

Komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius teigė, kad komitetas dėl to spręs artimiausiuose posėdžiuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS