VERT: iš trijų tiekėjų tik „Ignitis“ žada vartotojams grąžinti neteisėtai nuskaičiuotus mokesčius | KaunoDiena.lt

VERT: IŠ TRIJŲ TIEKĖJŲ TIK „IGNITIS“ ŽADA VARTOTOJAMS GRĄŽINTI NETEISĖTAI NUSKAIČIUOTUS MOKESČIUS

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius teigia, kad iš trijų didžiausių tiekėjų tik „Ignitis“ yra nurodęs, kad grąžins neteisėtai priskaičiuotus mokesčius į jį besikreipiantiems vartotojams dėl iki 2023 metų birželio nutrauktų elektros tiekimo sutarčių.

VERT vadovo teigimu, taryba jau dalyvauja ir teismo bylose, kur gina dėl neteisėtai nuskaičiuotų mokesčių nukentėjusių vartotojų interesus.

„VERT nusprendė šią problemą spręsti centralizuotai, nes suprasdami, kad kiekvienas vartotojas greičiausiai neturės galimybių arba žinių ar kitos priežastys gali neleisti konkrečiai kreiptis į nepriklausomą tiekėją ir (reikalauti – ELTA) grąžinti šitas sumas“, – Seimo „Demokratų frakcijos“ posėdyje antradienį kalbėjo VERT vadovas Renatas Pocius.

Jo teigimu, taryba kreipėsi į didžiausius nepriklausomus tiekėjus „Elektrum Lietuva“, „Enefit“ ir „Ignitis“, ragindama grąžinti vartotojų sumokėtas baudas už nutrauktas sutartis, tačiau kol kas tik „Ignitis“ yra nurodęs, kad grąžins permokas į jį besikreipiantiems vartotojams.

Reguliuotojas ragina vartotojus kreiptis ir tiesiogiai į nepriklausomus tiekėjus. Jeigu jie pateiktų neigiamus atsakymus, vartotojai gali kreiptis ir į VERT, kuri išnagrinės skundus.

Kaip reguliuotojas dalyvausime tose bylose, kuriose mes esame įtraukti ir teisminėse bylose.

 

R. Pociaus teigimu, dėl jau besikreipusių vartotojų skundų VERT pradėjo patikrinimus. Juos baigti ir priimti sprendimą dėl visų elektros vartotojų, kuriems tiekėjai pritaikė mokesčius po sutarčių nutraukimo, taryba planuoja iki liepos mėnesio, šis sprendimas taptų privalomas visiems tiekėjams.

„Tokiu atveju tas tarybos sprendimas taptų įpareigojantis (...) Šiandien dienai tarsi geranoriškai kreipėmės į nepriklausomus tiekėjus ir tada jau tiekėjai tą sprendimą gali skųsti, kaip ir bet kurį kitą VERT sprendimą, bet jau šiuo atveju būtų įpareigojimas nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams grąžinti šitas sumas“, – teigė R. Pocius.

„Šiandien turime problemą, kad nepriklausomiems teikėjams nėra numatyta pareiga derinti standartinių sutarčių sąlygų nei su viena institucija (...) Tos standartinės sutartys nebūtinai gali atitikti teisės aktų reikalavimus (...) Kol nėra VERT sprendimo po patikrinimo, nėra VERT nutarimo, tiekėjai šiai dienai neprivalo tuo išaiškinimu vadovautis, tai yra nuomonė (...) Šiuo aspektu yra planuojami teisės aktų pakeitimai, kuriuos mes diskutavome ir juos palaikome“, – pridūrė jis.

Šias Elektros energetikos įstatymo pataisas pavasario sesijoje siūlys Seimo Ekonomikos komitetas.

VERT Eltai pateiktais duomenimis, šiuo metu į tarybą dėl mokesčių nutraukus elektros tiekimo sutartis kreipėsi 122 vartotojai, o teismuose taryba dalyvauja 10 bylų.

„Kaip reguliuotojas dalyvausime tose bylose, kuriose mes esame įtraukti ir teisminėse bylose. Savo poziciją esame pateikę teismams ir kai kuriuose teismo posėdžiuose jau esame pristatę tą savo poziciją, atstovavę savo vartotojus (...) Mes raginame vartotojus, kurie jau yra pradėję šitą procesą, jį užbaigti“, – teigė R. Pocius.

Pasak VERT vadovo, kol kas bendra suma, kiek nepriklausomi tiekėjai reikalauja sumokėti į VERT besikreipusių vartotojų, nėra žinoma, ją tiksliai galės įvardinti po patikrinimo.

ELTA primena, jog nepriklausomi elektros tiekėjai privalo grąžinti iš buitinių vartotojų ir mažų įmonių nuo 2021 m. liepos 15 d. iki 2023 m. birželio 1 d. gautas netesybas ir kitus mokesčius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS