„Swedbank“ sumokėjo 25 mln. eurų solidarumo įnašą | KaunoDiena.lt

„SWEDBANK“ SUMOKĖJO 25 MLN. EURŲ SOLIDARUMO ĮNAŠĄ

  • 5

„Swedbank“ sumokėjo 25 mln. eurų avansinį solidarumo įnašą, pranešė banko atstovas.

Įnašas sumokėtas šiandien, BNS trečiadienį patvirtino „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Verčinskas.

Šiaulių bankas trečiadienį pranešė, jog sumokės 2,2 mln. eurų įnašą, o „Luminor“ anksčiau skelbė, kad šiam mokesčiui numatyti 7 mln. eurų.

Kiti bankai tikslių duomenų nepateikia – „Revolut“ ir Medicinos bankas BNS nurodė, kad sumas žinos tik pervedę įnašą, o Lietuvos centrinė kredito unija teigia, kad jai šį ketvirtį tokia prievolė negalioja.

Lietuvos komerciniai bankai ir kitos kredito įstaigos avansinį mokestį turi sumokėti iki rugpjūčio 31-osios.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) rugpjūčio 24-ąją pakeitė jo skaičiavimo metodiką, pagal kurią į naujo kreditavimo sąvoką neįtraukiamas lizingas, faktoringas ir obligacijos. Dėl to bankai galės dar mėnesį tikslinti deklaracijas ir per šį laiką bus atleisti nuo delspinigių.

Kaip BNS informavo Mokesčių inspekcija, įnašui mokėti būtina deklaracija trečiadienį jau parengta ir ją galima pildyti.

Lietuvos banko skaičiavimais, bendra avansinio solidarumo įnašo suma turėtų siekti apie 50 mln. eurų, o iš viso valstybė tikisi iš bankų per dvejus metus surinkti apie 440 mln. eurų: už 2023 metus – apie 250 mln. eurų, už 2024 metus – daugiau nei 150 mln. eurų.

Mokėti įnašą bankus įpareigoja šiemet priimtas Laikinojo solidarumo įnašo įstatymas. Avansinis įnašas skaičiuojamas nuo įstatymo įsiteisėjimo gegužės 16-ąją ir mokamas už antrąjį šių metų ketvirtį, kiti mokėjimai numatyti lapkričio 30 dieną ir 2024-ųjų vasario 28-ąją, o metinis įnašas – kitų metų birželio 15 dieną.

Jeigu metinės deklaracijos suma skirsis nuo ketvirtinių, bankai turės padengti jų skirtumą.

Mokestis skaičiuojamas nuo grynųjų palūkanų pajamų, daugiau kaip 50 proc. viršijančių vidutines ketverių pastarųjų metų pajamas. Mokestis įvestas šalies bankams šiemet, tikėtina, uždirbsiant virš 1 mlrd. eurų pelno, kuris laikomas netikėtu – jie pelnosi iš Europos Centrinio Banko didinamų palūkanų normų.

Mokesčio įnašus ketinama panaudoti gynybai ir karinei bei civilinei transporto infrastruktūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Teleu

O jiems dar liko daug ....pas juos be uzrasymo nepakliusi...,bet jei valdzia leidzia tai jie mus ir .....

itariu kajuk ateina

gyventojus uzstate vergaut uz paskolas is uz atlanto ...gyventojai neapsikente mokestines nastos bega...privalomu mokesciu ir prievoliu moketoju mazeja... paskolu daugiau nieks nebeduoda ...ta daba ka ministrams algas solidzias issimoket aferistu gerove jau reikalauja mokesciu i avansa...

Cha

o per metus uždirbo VIENĄ MILIJARDĄ:D) Dar kartą pagalvoju - kodėl mes neturime Lietuvos banko veikiančio šalies finansinėje rinkoje lygiomis teisėmis su šitais svetimšaliais?Taigi čia mūsų Valstybė! Ne Švedija ir net ne Skandinavija.. Gal todėl neturime, kad šitie swolaciai žino kad lietuviai momentaliai ten suneštų savo sąskaitas?:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS