Pirkėjams ir pardavėjams: trijų žingsnių taisyklė | KaunoDiena.lt

PIRKĖJAMS IR PARDAVĖJAMS: TRIJŲ ŽINGSNIŲ TAISYKLĖ

  • 0

„Regitra“, atnaujinusi transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartį, rekomenduoja vadovautis trijų žingsnių taisykle.

Namų darbai? Svarbu!

Planuojant pirkti automobilį svarbu ne tik teisingai užpildyti pirkimo–pardavimo sutartį, bet ir prieš tai atlikti namų darbus, kad būtų išvengta nesusipratimų.

„Pastebime, kad įsigyjant automobilį, klientams susidaro situacijų, kai netinkamai atliekamos tiek pirkėjo, tiek ir pardavėjo pareigos. Atsižvelgdami į tai dalijamės pagrindiniais patarimais, kurie tikrai pravers įsigyjant automobilį. Taip pat patariame naudotis „Regitros“ atnaujinta pirkimo–pardavimo sutarties forma, kurioje numatyta galimybė kartu su automobiliu pirkėjui perleisti privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą“, – sakė Renata Šostakienė, Transporto priemonių registracijos paslaugų skyriaus vadovė.

Jei planuojate įsigyti Lietuvoje jau registruotą automobilį, viešai prieinamoje paieškoje galite pasitikrinti, ar jis neturi apribojimų, pavyzdžiui, ar neareštuotas, neįkeistas. Tam reikės įvesti automobilio identifikavimo numerį (VIN) ir (arba) numerio ženklų ir registracijos dokumento numerį.

Įsitikinkite, kad perkamas automobilis turi savininko deklaravimo kodą (SDK). Šį kodą taip pat nurodykite ir pirkimo–pardavimo sutartyje.

Kaina, rida, defektai

„Regitra“ pataria naudotis atnaujintu pirkimo–pardavimo sutarties šablonu.

„Pildydami sutartį visada įsitikinkite, kad sutartį sudarote su tikruoju asmeniu, todėl rekomenduojame paprašyti pardavėjo parodyti jo asmens dokumentą. Sutartyje būtinai nurodykite tikrą automobilio kainą, ridą, defektus, pažymėkite, ar pirkėjui (įgijėjui) bus perduoti civilinės atsakomybės draudimo dokumentai. Turėdami teisingai užpildytus dokumentus ateityje išvengsite nesusipratimų, o kilus ginčui, tai taps svarbiu ir teisėtu įrodymu“, –  rašoma „Regitros“ pranešime.

Pasirašius transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartį, vėliau procesas susideda iš likusių dviejų etapų – transporto priemonės perleidimo / įgijimo (nuosavybės perleidimo) ir registravimo savo vardu.

SDK reikšmė

Pasirašius pirkimo–pardavimo sutartį, svarbu deklaruoti transporto priemonės savininko pasikeitimą.

Pranešti apie pasikeitusį transporto priemonės savininką privalo abi šalys: pirkėjas – kad gautų naują SDK, nes be šio kodo neturės galimybės transporto priemonės įregistruoti savo vardu, o pardavėjui tai svarbu dėl to, kad nebebūtų siejamas su jam nebepriklausančia transporto priemone.

Pasak R. Šostakienės, rekomenduojama pirkėjui visiškai atsiskaityti su pardavėju, o pirkėjui transporto priemonės raktelius atiduoti tik tuomet, kai pirkėjas pateiks įgijimo deklaraciją, o pardavėjas ją patvirtins.

Tik atlikus šiuos veiksmus, pirkėjas automobilį gali registruoti savo vardu.

Procesas: rekomenduojama pirkėjui transporto priemonės raktelius atiduoti tik tuomet, kai jis pateiks įgijimo deklaraciją, o pardavėjas ją patvirtins. Caranddriver.com nuotr.

Padės ir internetas

Pirkėjas automobilį registruoti savo vardu privalo per dešimt dienų. Tai galima padaryti tiek internetu, tiek ir atvykus į „Regitros“ padalinį.

Užsakius paslaugą internetu (www.eregitra.lt), transporto priemonės registracijos liudijimas ir numerio ženklai (jei juos keičiate) bus pristatyti į paštomatą arba jūsų namus.

Internetu pirkėjas gali registruoti tik tą transporto priemonę, kuri jau anksčiau buvo registruota Lietuvoje ir jai nereikalinga tapatumo nustatymo procedūra.

Atvykus registruoti automobilį į „Regitros“ padalinį, registracijos liudijimą ir numerio ženklus (jei juos keičiate) galėsite atsiimti iš karto.

Transporto priemonės registracija tampa aktyvi, kai yra atsiimamas registracijos liudijimas ir numerio ženklai (jei juos keičiate).

GALERIJA

  • Pirkėjams ir pardavėjams: trijų žingsnių taisyklė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS