Policija įspėja: vairuojantiems be medicininės pažymos grės baudos | KaunoDiena.lt

POLICIJA ĮSPĖJA: VAIRUOJANTIEMS BE MEDICININĖS PAŽYMOS GRĖS BAUDOS

  • 27

Reikšmingi pokyčiai vairuotojams – be medicininės pažymos negalios ir vairuotojo teisės. Plačiau – LNK reportaže.

Neturintys galiojančios sveikatos medicininės pažymos vairuotojai prie vairo sėsti nebegalės. Vairuotojo pažymėjimas bus automatiškai sustabdytas. Nauja tvarka įsigalioja jau kitais metais.

„Pokytis – didelis, reikšmingas ir turės įtakos kas penktam mūsų vairuotojui“, – sakė „Regitros“ vadovas Vaidas Dominauskas.

Du skirtingi dokumentai bus susieti į vieną.

„Labai norime paraginti žmones, kad rimtai pasižiūrėtų į šitą klausimą“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

„Kartais nutinka, kad atėjimas pasitikrinti sveikatos yra vos ne vienintelis žmogaus atėjimas į gydymo įstaigą. Dažnai žmogui būna naujiena, kad jam reikia akinių ar kad jis gyvena su aukštu kraujospūdžiu“, – teigė Centro poliklinikos darbo medicinos klinikos vedėja Aldona Jankavičienė.

„Būtina tikrinti sveikatą. Kaip gali neįgalūs važinėti? Pažiūrėkite, kiek užsimuša“, – sakė kalbintas vyras.

„Mūsų saugumas ne tik nuo mūsų pačių priklauso, bet ir nuo kitų atsakingumo“, – kalbėjo kitas vaikinas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Sergantys dimensija, turintys protinį atsilikimą negali vairuoti. Čia jau kategoriškai. Jei yra tikimybė, kad sveikata sutriks staiga ir dėl to kažkas nutiks eisme, žmogus negali vairuoti “, – sakė A. Jankavičienė.

Iki šiol nebuvo griežtos kontrolės. Įprastai vairuotojo pažymėjimas galioja 10 metų, o vyresniems žmonėms sveikatos pažyma išduodama trumpesniam laikotarpiui.

„Iki šiol šiek tiek prasilenkdavo terminai“, – teigė D. Jankauskienė.

Kai įsigalios nuostata, bus numatytos ir baudos.

Įstatymo nuostata turėjo įsigalioti nuo sausio 1 d. Bet įvardijus vairuotojų skaičių, kurie jau po pusantro mėnesio nebegalėtų vairuoti, nustebo tiek „Regitra“, tiek Sveikatos apsaugos ministerija.

„Mums buvo netikėta, kad vos ne 300 tūkst. vairuotojų važinėja su negaliojančiomis sveikatos pažymomis. Įsivaizduokite, kas būtų, jei jie visi vienu metu kreiptųsi į gydymo įstaigas“, – teigė D. Jankauskienė.

Kad nekiltų chaoso ir neužsikimštų medikų kabinetai, nuspręsta pratęsti pažymų galiojimą pusmečiui. Tiesa, pažyma mokama. Kainuoja apie 20 ar 30 eurų.

Vėliau nuolaidų vairuotojams nebebus.

„Kai įsigalios nuostata, bus numatytos ir baudos. Už tai, kad asmuo vairuoja nepasitikrinęs sveikatos numatytu periodiškumu, gresia baudos iki 50 eurų“, – kalbėjo Policijos departamento atstovė Jorūnė Liutkienė.

Medicininės pažymos galiojimą galima pasitikrinti „Regitros“ portale. Dalis vairuotojų jau sukruto.

„Vien per spalio mėnesį nepasitikrinusių vairuotojų skaičius sumažėjo 22 tūkst. Mūsų elektroniniame paslaugų portale apsilankė net šešis kartus daugiau vairuotojų nei įprastai“, – sakė V. Dominauskas.

„Kiek esu pastebėjęs, senyvo amžiaus žmonės neparodo posūkių, rikiuojasi į kitą juostą nepažiūrėję. Jų reakcija sulėtinta“, – apie senjorus vairuotojus pasakojo kalbintas vaikinas.

Būtent vyresni ir vairuojantys senjorai turėtų žinoti, kad artimiausiomis dienomis ministro įsakymu įsigalioja ir nauja tvarka dėl sveikatos patikrinimų dažnumo.

„Amžiaus ribos keičiasi nuo lapkričio 20 d.“, – teigė A. Jankavičienė.

Pagal naujus terminus sveikatos patikrinimai retėja.

„Mes pakeitėme vairuotojų sveikatos tikrinimo periodiškumą. Anksčiau sveikatą tikrintis reikėjo kas 10 metų žmonėms iki 55 metų. Nuo lapkričio 20 d. tai bus iki 65 metų“, – kalbėjo SAM skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Jokimaitė.

Vadinasi, dažniau nei kas penkerius metus sveikatą tikrintis reikės tik nuo 66 metų. Kita amžiaus riba – 80 metų.

„Asmenims nuo 80 metų sveikatos tikrinimai irgi retėja. Jie bus tikrinami nebe kas metus, o kas dvejus. Gavome nemažai vyresnių vairuotojų nuogąstavimų, kad jie yra diskriminuojami, kad yra tikrinami per dažnai. Jie netgi kreipėsi į lygių teisių kontrolierę“, – sakė K. Jokimaitė.

„Tas suskirstymas pagal amžių toks keistas. Reikėtų pagal sveikatos stovį“, – mintimis dalijosi kalbintas senjoras.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

alis...

„Kiek esu pastebėjęs, senyvo amžiaus žmonės neparodo posūkių, rikiuojasi į kitą juostą nepažiūrėję. Jų reakcija sulėtinta“, – apie senjorus vairuotojus pasakojo kalbintas vaikinas." va... tas postringautojas tai tikrai blogai mato... posūkių nerodo tik geltonplunksniai ereliai...

alis...

iki kada teisės galioja yra parašyta dokumente... keisi dokumentą,- praeisi ir medpatikrą... bet turi gauti ir medpatikros dokumentą... tada bus viskas čiki-čiki...o dabar kelia audrą vandens stiklinėje...

alis...

teisės - tai dokumentas... o kur medicininės pažymos dokumentas?... tai kaip gali bausti, jei dokumentas apie medpažymą nėra išduotas?... iš kur tas vairuotojas gali žinoti kada jis ėjo tą medpatikrą? juk medpopierėlio tai nėra?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS