Vairuotojai, dėmesio: išvydę rekordinius skaičius imasi pokyčių | KaunoDiena.lt

VAIRUOTOJAI, DĖMESIO: IŠVYDĘ REKORDINIUS SKAIČIUS IMASI POKYČIŲ

  • 41

Geros žinios vairuotojams – valdžia net pusmečiu vėlina vairuotojų medicininių pažymų galiojimo terminą, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo „Regitros“ atstovas Lukas Vosylius.

– Kiek šiuo metu vairuotojų visoje Lietuvoje, kurie turi nebegaliojančius sveikatos pažymėjimus?

– Reikia paminėti, kad skaičius nuolat kinta, tačiau jis – įspūdingas. Dėl šio skaičiaus ir buvo priimtas sprendimas pratęsti medicininių pažymų galiojimo terminus.

– Ar tas skaičius rekordinis? Ar iki šiol nėra buvę tokio didelio vairuotojų skaičiaus?

– Tenka pripažinti, kad įvardinti skaičiai nustebino tiek mus, tiek Sveikatos apsaugos ministerijos atstovus. Šiandien turime sprendimą pratęsti pažymų galiojimą. „Regitros“ duomenimis, sausio 1d. tokių vairuotojų būtų net 264 tūkst.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar vairuotojams reikėtų dažniau tikrintis sveikatą? Kaip nutinka su tais eismo įvykiais? Ar pastebėta, kad tie vairuotojai, kurie turi negaliojančias medicinines pažymas, linkę daryti eismo įvykius gerokai dažniau?

– Kaip žinome, vairuotojo pažymėjimas galioja dešimt metų. Tačiau žiūrint pagal žmonių amžiaus grupes, tam tikrų amžiaus grupės vairuotojų pažyma yra išduodama trumpesniam laikotarpiui. Kitaip tariant, asmuo turi galiojantį vairuotojo pažymėjimą, bet jo sveikatos pažyma pasibaigia penkerių metų laikotarpyje. Tokio kontrolės klausimo iki šiol nebuvo. Tačiau dabar teisės aktų nuostatomis tie du dokumentai bus susieti ir prasidės kontrolė.

– Ar esate pasiruošę tam, kas laukia? Juk užplūs didžiuliai vairuotojų srautai.

– Valstybės įmonė „Regitra“ yra pasirengusi saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatų įgyvendinimui. Kviečiame visus vairuotojus apsilankyti „Regitros“ vairuotojų portale, prisijungus per „Regitros“ interneto svetainę. Esame sukūrę skiltį, kurioje galima pasitikrinti medicininės pažymos galiojimą. Pabrėšiu, kad „Regitra“ rengdamasi įstatymo nuostatų įgyvendinimui, susistemino visus duomenis, perkėlė juos iš e.sveikatos svetainės.

Reikia paminėti, kad skaičius nuolat kinta, tačiau jis – įspūdingas.

Savo įžvalgomis taip pat pasidalijo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Tomas Bagdonas.

– Kodėl nusprendėte pratęsti tą terminą?

– Praėjusių metų Seimas priėmė įstatymo pataisas dėl eismo saugumo ir medicininės patikros, susietos su vairuotojo pažymėjimu. Pasižiūrėjome, kiek vairuotojų pasitikrino savo sveikatą ir kiek laikosi būsimo įstatymo įsigaliojimo, tai medicininių patikrų tikrai padaugėjo. Dalis žmonių tikrai prisižiūri savo sveikatą. Bet yra ir nemažai tokių, kurie arba nežinojo, arba tiesiog nesuskubo. Įstatymas turėjo įsigalioti nuo sausio 1 d. Maždaug 300 tūkst. vairuotojų pažyma būtų nebegaliojanti. Kad įsivaizduotume mastus, tai yra visas vairuojantis Vilnius. Tai didžiulis pokytis.

– Kodėl vairuotojai privengia tikrintis sveikatą?

– Manau, kad pagrindinė priežastis yra įprotis. Didžiajai vairuotojų daliai sveikatą reikia tikrintis kas dešimt metų. Kai darai vieną veiksmą kas dešimt metų, tai automatiškai nesusiformuoja įprotis. Taip pat patys žmonės nežino, kiek galioja jų medicininė pažyma, kai kurie net nežino, kur ieškoti.

– Kas bus vairuotojams, kurie laiku nepasitikrins sveikatos?

– Per lapkritį bus pasirašytas atitinkamas įsakymas, kuris terminą pratęs iki gegužės 31 d. Vairuotojai per tą laiką turi pasitikrinti savo sveikatą, turėti galiojančią medicininę pažymą. Jei medicininė pažyma nebus pratęsta, tai policijos pareigūnai sustabdę ir pamatę, kad pažyma negalioja, automatiškai sustabdys ir vairuotojo pažymėjimo galiojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

šiaudinis

Jei tas sveikatos tikrinimas turėtų įtakos, tai avarijų būtų masiškai. Kadangi taip nėra, tai tada tik pinigų rinkimas.

Benkartai

Visi šnypščiantys nuomonių skelbėjai tikriausiai jau pensinio amžiaus. Kam taip bijot pasitikrint sveikatą kas 5 metus? Turbūt bijot, kad teisių nebeduos, nes nematot net varpos savo. Ar verkiat, kad bus labai brangu vienąkart per 5 metus pasitikrint sveikatą? Čia iš tos serijos jaučiuosi nepakartojamai ir sekančią dieną griovy nuo diabetinio šoko.

kaunietis

aš, išvydęs dar vieną LNK reportažą, taip pat imsiuosi pokyčių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS