„Afrikos dienose“ – Vakarų ir Rytų Afrikos kultūros tradicijos | KaunoDiena.lt

„AFRIKOS DIENOSE“ – VAKARŲ IR RYTŲ AFRIKOS KULTŪROS TRADICIJOS

Trečiadienį Vilniuje prasideda vienintelis Lietuvoje Užsaharės kultūrą pristatantis festivalis – „Afrikos dienos“. Tryliktus metus tradiciškai gegužės mėnesį kviečiantis kultūros renginys šiemet parengė keturių dienų programą, kurioje kvies nusikelti į Rytų Afriką, į Keniją ir į vakarinę žemyno dalį, į Gvinėją.

„Afrikos žemyno kultūra – be galo įvairi ir turtinga. Kviečiame pamatyti, kad Afrikoje yra labai daug skirtingų šalių, tautų, genčių, kurios iki šiol stengiasi išlaikyti per šimtmečius puoselėtas kultūros tradicijas. Jos – unikalios, gali atrodyti egzotiškos, tačiau norime pakviesti pažvelgti su smalsumu ir taip dar labiau pažinti planetą, kurioje gyvename visi kartu. Juo labiau, kad globalizacija paliečia net atokiausius kampelius ir net tos ilgametės žmonijos paveldo tradicijos, kurias pristatome šiemet, jau pamažu nyksta“, – sakė vienas festivalio organizatorių, perkusininkas Gediminas Mačiulskis, pats nemažai metų tyrinėjantis Vakarų Afrikos kultūrą.

Būtent iš Vakarų Afrikoje esančios Gvinėjos į Vilnių specialiai „Afrikos dienoms“ atvyksta pasaulinio garso atlikėjai: vienos iš labiausiai gerbiamų Vakarų Afrikos muzikantų dinastijos sūnus – perkusininkas Billy Nankouma Konate, šiemet minintis 30 metų sukaktį tarptautinėje scenoje ir garsios Gvinėjos choreografų šeimos atstovas – Aboubacar Sylla, šokių pasaulyje žinomas Bobzi Record vardu.

Su žiūrovais jie susitiks didžiajame festivalio koncerte gegužės 9 d. ir muzikos bei šokio kūrybinėse dirbtuvėse gegužės 10 d. ir 11 d.

Iš Kenijos specialiai į festivalį atskrido šioje Rytų Afrikos šalyje gyvenanti fotomenininkė, knygų autorė, keliautoja, aktorė Eglė Aukštakalnytė–Hansen, jau šiandien Vilniuje, menu fabrike „Loftas“ pristatysianti parodą „Mama Afrika“.

Ypatingoje fotografijų kolekcijoje užfiksuoti Kenijos ir Tanzanijos teritorijose gyvenančios masajų genties unikalūs papročiai bei apeigos, į kurias įprastai svetimšaliai nepatenka, tačiau lietuvei tai pavyko.

„Nuotraukos čia skamba ryškiai, prasmingai. Labai įdomu, kaip šioje techno nuotaikos, gamyklinėje aplinkoje susijungia modernizmas ir tradicija. Žmonėms bus tikrai įdomu. Tradicija pamažu nyksta ir tampa istorija, tad džiaugiuosi, kad ji yra užfiksuota, o šioje erdvėje ji tampa dar gyvesne“, – į susitikimą šiandien 19 val. kvietė E. Aukštakalnytė–Hansen.

Susitikimą su fotomenininke palydės Victoro Diawaros projekto „Afrodelic“, jungiančio elektroninę ir tradicinę afrikietišką muziką, koncertas. „Afrikos dienų“ koncertai gegužės 8 d. ir 9 d. vyks menų fabrike „Loftas“, įėjimas nemokamas.

Festivalį organizuoja VšĮ „Afrikos būgnai“, LR Užsienio reikalų ministerija, asociacija LATGA, menų fabrikas „Loftas“. Tarptautinei Afrikos dienai skirtas festivalis Lietuvoje organizuojamas kasmet: per dvylika jo gyvavimo metų čia pristatyti Senegalo, Malio, Dramblio Kaulo Kranto, Gvinėjos, Ganos, Ugandos kultūros ypatumai.

GALERIJA

  • „Afrikos dienose“ – Vakarų ir Rytų Afrikos kultūros tradicijos
  • E. Aukštakalnytė.
  • „Afrikos dienose“ – Vakarų ir Rytų Afrikos kultūros tradicijos
  • G. Mačiulskis.
  • „Afrikos dienose“ – Vakarų ir Rytų Afrikos kultūros tradicijos
  • B. Konate.
  • B. Konate.
  • „Afrikos dienose“ – Vakarų ir Rytų Afrikos kultūros tradicijos
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS