Vilniuje suskambo didžiausias Baltijos šalyse karilionas | KaunoDiena.lt

VILNIUJE SUSKAMBO DIDŽIAUSIAS BALTIJOS ŠALYSE KARILIONAS

Sekmadienį sostinės Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje atidarytas karilionas. Iš 61 varpo sudarytas instrumentas yra didžiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Pirmąkart suskambančio kariliono tūkstančiai vilniečių ir miesto svečių klausėsi prisėdę ant bažnyčios šventoriaus pievos, užplūdę aplinkines gatves, išlindę pro langus ir net įsitaisę ant bažnyčios tvoros. Prireikė beveik dvejų metų, kad karilionas atsirastų sostinės Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokšte, kurį varpus lieję olandų meistrai pavadino idealiu šiam instrumentui.

Brolis Pijus žada, kad karilionas skambės kasdien. „Kiekvieną dieną 12 val. bus trumpas šaukinys, tada 13 val. bus koncertas – kokių 5 minučių, 18 val. prieš Mišias – šaukinys ir 19.30 val. bus grojama senovinė giesmė „Salve Regina“. Ir norime įvesti tradiciją, kad kiekvieną sekmadienį koncertas vyktų gyvai“, – sako Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios rektorius brolis Pijus.

Pirmieji karilioną išbandė Julius Vilnonis ir Giedrius Kuprevičius. Pastarojo teigimu, instrumentas itin kokybiškas ir palyginti didelis, tad juo bus galima atlikti viską.

„Įvykis – didžiulis, išeiname į pasaulį ir tai yra atsvara visoms blogoms žinioms, kurias paskelbiam. Ant to laikosi valstybė. Ir, jei kas pyks, kad skamba karilionas, tai jie nedraugiški Lietuvai“, – teigia kompozitorius G. Kuprevičius.

Nors pykčių, pasak Vilniaus arkivyskupo, būti neturėtų. Kartais priekaištų dėl skambančių varpų turi viešbučių savininkai, bet, juokauja, juk patys viešbučius prie varpų pasistatė. Užtat dabar su karilionu Vilnių jau galima vadinti tikru miestu.

„Negali būti miestas be varpų. Nuo senovės ir dabar varpai yra Dievo buvimo priminimas. Šitie varpai mums primena esminius dalykus [...], tai šaukimas žmonėms ir grožis, kurį patyrėme šiandien“, – sako Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Vilniaus karilioną sudaro 61 varpas, mažiausias sveria 8 kilogramus, didžiausias – 3,5 tonos. Iki šiol Lietuvoje buvo tik du karilionai: 35 varpų – Kaune ir 48 varpų – Klaipėdoje.

Skaičiuojama, kad visuose pasaulio žemynuose yra per 600 karilionų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rimantas

Nei kuprevicius nei vilnonis nezavi savo valdisku muzikavimu, uztat Raimundas Eimontas- tkras profas- improvizatorius. Negabus valdo pasauli- TIKRA TIESA.O pavydas- musu tautinis ypatumas!

Vilnietis

Buvau Vilniaus kariliono pristatymo šventėje. Nepaprastai dvasingas renginys! Ačiū kariliono sumanytojams, rėmėjams ir kūrėjams, o ypač broliui Pijui. Dabar kas sekmadienį 13 val. ateisiu pasiklausyti kūrinių, kuriuos žada atlikti Lietuvos ir užsienio karilionieriai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS