Nuo tako Vilniuje nuslydo lėktuvas: įvardijo, kokie pavojai yra realūs, o kokios baimės – perdėtos | KaunoDiena.lt

NUO TAKO VILNIUJE NUSLYDO LĖKTUVAS: ĮVARDIJO, KOKIE PAVOJAI YRA REALŪS, O KOKIOS BAIMĖS – PERDĖTOS

Vilniaus oro uoste nuo pakilimo-tūpimo tako nuslydęs lėktuvas apie galimus ir menamus pavojus priminė visai šaliai. Ko iš tiesų turėtume baimintis, o dėl ko – lengviau atsikvėpti?

TV3 laida „TOP 3“ šiandien ne tik pakvies apsiavus guminius batus pasisvečiuoti jau nuo gruodžio potvynius kenčiančių lietuvių namuose, bet ir išgirsti, kas juos tokiose vietovėse skatina gyventi. O laidoje apsilankęs Praeities žvalgo pseudonimu žinomas Šarūnas Jasiukevičius atskleis visa tai, ko nežinojome apie priedangas – kur ir kada karo atveju slėptis tikrai nederėtų? Galiausiai paskutinėje laidos temoje – menami ir iš tiesų egzistuojantys pavojai, apie kuriuos šį savaitgalį mums nemaloniai priminė Vilniuje nuo tako nuslydęs lėktuvas.

Pirmoji laidos tema pakvies pažvelgti savo didžiausioms baimėms į akis. O štai beveik 200 žmonių viena iš tokių baimių praėjusį šeštadienį virto realybe. Vilniaus oro uoste nuo pakilimo-tūpimo tako nuslydęs lėktuvas apie galimus ir menamus pavojus netrukus priminė visai šaliai.

Ko iš tiesų turėtume baimintis, o dėl ko – lengviau atsikvėpti, papasakos patyręs lakūnas Igoris Lobanovas, jau 15 metų pilotuojantis civilinės aviacijos lainerius ir dalyvaujantis akrobatinio skraidymo čempionatuose.

Pavyzdžiui, tuos, kurie baiminasi turbulencijos, lakūnas skubės raminti. „Lėktuvai turi labai didelę atsparumo tiek turbulencijai, tiek perkrovoms atsargą. Jie tikrai ne krištoliniai“, – sakys jis.

O ar žinojote, kodėl kiekviena aviakompanija rekomenduoja prisisegti saugos diržus net ir tais atvejais, kai tą skatinantis padaryti ženklas yra neįjungtas? Anot I. Lobanovo, atsakymas žinomas ne visiems. Tai – giedro oro turbulencija, susidaranti dėl ypatingai stipraus vėjo atmosferoje sukeltų oro sūkurių, ir nematoma plika akimi.

O kaip su žaibu? Daugelis nustebs sužinojęs, kad lėktuvams išvengti žaibo kirčių yra beveik... neįmanoma.

Į lėktuvą žaibas greičiausiai trenks.

„Į lėktuvą žaibas greičiausiai trenks. Amerikiečiai yra pateikę statistiką, kad oro linijų flotilėje nėra skrendančio lėktuvo, kuris nėra trenktas žaibo. Tačiau visos sistemos ir kuro bakai yra apsaugoti nuo poveikio“, – neįtikėtiną faktą atskleis ir Lietuvos aviacijos muziejaus direktorius Mindaugas Kavaliauskas.

Apie pavojus, mūsų galinčius tykoti net priedangose, papasakos antrasis laidos siužetas. Juk, klausydamiesi naujienų apie karą, ne kartą esame išgirdę apie įvairiausias neva apsisaugoti skirtas priedangas – nuo bažnyčių iki požeminių perėjų. Šio pirmadienio laidoje paramą į Ukrainą nuolat vežantis Praeities žvalgas Š. Jasiukevičius apie tokias slėptuves papasakos iš savo patirties.

Anot jo, priedangos bažnyčiose primena Mariupolio dramos teatro tragediją, kai nuo Rusijos bombų žuvo keli šimtai žmonių. O štai požeminės perėjos, anot Š. Jasiukevičiaus, geriausiu atveju galėtų būti lyginamos su… mėsmale.

„Požeminė perėja tampa pavojinga vieta, nes tai – sutelktas taikinys. Įsivaizduokite – į vieną galą, kai viduje koks tūkstantis žmonių, pataiko bomba. Tada per kitą pusę juos išpūs kaip faršą, kadangi sprogimo bangai nebus kur dėtis“, – sakys jis.

Galiausiai žiūrovų lauks ir pasakojimas apie Žalgirių kaimą. Simboliška, kad jis vadinasi būtent taip, nes ten gyvenantys žmonės kantrybe nė kiek nenusileidžia tiems žalgiriečiams, kurie žaidžia krepšinį Kaune!

Tai – kaimas, kurį apsemia kasmet, artėjant pavasariui. Tad kodėl, jei žino, kad situacija nuolat kartojasi, žmonės ir toliau renkasi ten gyventi?

Kelionei į Žalgirių kaimą susiruoš laidos žurnalistas Tomas Loiba. Jis ne tik keliaus į apsemtą kraštą ir su ugniagesių valtimis aplankys kaimo gyventojus, bet ir po jų kambarius pasivaikščios su guminiais batais.

„TOP 3“ – pirmadieniais-ketvirtadieniais, 21 val. per TV3.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS