Panerių memoriale – atnaujinimo darbai: lankytojų laukia naujovės | KaunoDiena.lt

PANERIŲ MEMORIALE – ATNAUJINIMO DARBAI: LANKYTOJŲ LAUKIA NAUJOVĖS

  • 0

Panerių memoriale įgyvendintas pirmasis tvarkybos darbų etapas: senus suoliukus pakeitė nauji, jų įrengta daugiau, taip pat pakeisti visi informaciniai stendai.

Kaip pirmadienį pranešė Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus (VGŽIM), šiuose stenduose nuo šiol skelbiama aktualesnė ir patrauklesnė informacija.

„Netrukus Lietuvos visuomenei ir užsieniečiams bus pristatyta nauja internetinė Panerių memorialo svetainė. Ji suteiks informacijos ne tik apie memorialą – lankytojų patogumui bus sukurtas virtualus turas ir audiogidas, pasakojantis apie svarbiausius Panerių memorialo objektus“, – nurodoma pranešime.

Muziejus apie atnaujinimus skelbia Lietuvai minint 80-ąsias Vilniaus geto sunaikinimo metines – kai kurie politikai, žydų bendruomenės atstovai kritikuoja Lietuvą, jog ši nepakankamai rūpinasi memorialo atnaujinimu.

Anot muziejaus, paskutinį kartą Panerių memorialo teritorija buvo atnaujinta 1983–1985 metais.

„Tada Paneriai funkcionavo kaip „tarybinių piliečių“, „Vilniaus gyventojų“, „civilių gyventojų“, nužudytų hitlerininkų, atminimo vieta. Faktas, kad dauguma jų buvo žydai, ignoruotas“, – teigiama pranešime.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena oficialiai minima rugsėjo 23-iąją, ji skirta pagerbti Vilniaus geto likvidavimo aukas.

Vilniaus getas buvo įkurtas sostinės senamiestyje nacių okupacijos metais 1941 rugsėjo 6 dieną. Iš pradžių Vokiečių gatvė jį dalijo į dvi dalis – Didįjį ir Mažąjį getus. Pastarasis netrukus buvo likviduotas, liko Didysis getas. Iš viso Vilniaus gete kalinta apie 40 tūkst. žydų, jis sunaikintas 1943-iųjų rugsėjo 23-iąją. 

Iš geto kalinių žydų nacių okupacijos pabaigos tesulaukė 2−3 tūkst. žmonių.

Per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje išžudyta daugiau kaip 90 proc. iš daugiau nei 200 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais pripažinti maždaug 800 lietuvių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS