Sostinės Santaros klinikose pradėjo veikti padalinys, koordinuosiantis donorystę regione | KaunoDiena.lt

SOSTINĖS SANTAROS KLINIKOSE PRADĖJO VEIKTI PADALINYS, KOORDINUOSIANTIS DONORYSTĘ REGIONE

  • 1

Kaip trečiadienį pranešė klinikos, Santarose veikiantis centras yra vienas iš trijų Regioninių donorystės paslaugų koordinavimo centrų: nuo liepos pradžios taip pat sujungti Kauno ir Šiaulių regionai (koordinuoja Kauno klinikos), o Klaipėdos universiteto ligoninė koordinuoja Klaipėdos regioną.

Pasak Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro vadovo profesoriaus Tomo Jovaišos, donorystės paslaugų koordinavimo centras yra papildoma struktūra šalia jau egzistuojančios Nacionalinio transplantacijos biuro sistemos.

„Pagrindinės naujos Santaros klinikų komandos funkcijos – kasdienis kontaktas su visomis regiono ligoninėmis. Būtent – kasdienis, nes intensyviojoje terapijoje paciento būklė gali kisti labai sparčiai“, – teigia T. Jovaiša.

Pagrindinės naujos Santaros klinikų komandos funkcijos – kasdienis kontaktas su visomis regiono ligoninėmis.

Anot jo, svarbus ir komandos profesionalumo, įgūdžiu aspektas.

„Jeigu už donorystę atsakingi asmenys išbarstyti po visas regiono ligonines, juos apmokyti įstatyminės bazės reikalavimų, bendravimo ir kitų dalykų yra labai sunku. Kitas reikalas, kai komanda suformuota vienoje įstaigoje, po vienu stogu“, – pažymi klinikų atstovas.

Koordinavimo centruose kiekvieną dieną dirba specialistas, kuris, esant reikalui, gali vykti į regiono ligoninę ir ten medikams padėti, konsultuoti, identifikuoti potencialius donorus.

T. Jovaiša pažymi, kad organų donorystės ir transplantacijos procesas yra sudėtingas ir susideda iš kelių dalių.

„Iki šiol turėjome gerai veikiančią sistemą, kai donoras jau identifikuotas: įsijungia transplantacijų koordinatoriai, vyksta recipiento parinkimas, atliekami būtini tyrimai, organizuojamas visas transplantacijos logistikos procesas“, – sako jis.

Anot mediko, etapas iki efektyvaus donoro identifikavimo iš esmės buvo deleguotas gydymo įstaigoms ar gydantiems medikams, o tai kėlė iššūkių, tačiau atsiradus sistemai, apimančiai visą regioną, tokia užduotis „tampa įgyvendinama“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O

Kas algas naujai valdiskai kontorai mokes a

SUSIJUSIOS NAUJIENOS