Vilniuje statomi grupinio gyvenimo namai: žmonės su negalia gyvens oriau ir savarankiškiau | KaunoDiena.lt

VILNIUJE STATOMI GRUPINIO GYVENIMO NAMAI: ŽMONĖS SU NEGALIA GYVENS ORIAU IR SAVARANKIŠKIAU

  • 2

Gruodžio 6-ąją simboliniu kapsulės įkasimu pažymėtos žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia skirtų grupinio gyvenimo namų statybos. Juose gyventojai padedant socialiniams darbuotojams bus mokomi patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais: tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje, pasigaminti valgyti, susimokėti mokesčius, naudotis viešuoju transportu ar dalyvauti įvairiose užimtumo veiklose.

Grupinių gyvenimo namų kūrimas – vienas svarbiausių institucinės globos pertvarkos žingsnių, garantuojančių ne tik žmonių su negalia teisių užtikrinimo klausimą, bet ir gyvenimo kokybės bei integracijos sėkmę. Naujai statomuose grupinio gyvenimo namuose planuojama apgyvendinti dešimt žmonių, turinčių intelekto ar psichosocialinę negalią.

„Pertvarkome visą institucinės globos sistemą siekdami užtikrinti visavertį žmonių su negalia gyvenimą ir integraciją visuomenėje. Kaip alternatyva didelei globos institucijai šie jaukūs ir šiuolaikiški grupinio gyvenimo namai kurs gyventojams palankią aplinką tobulėti bei sudarys sąlygas dalyvauti vietos bendruomenės gyvenime“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Grupinio gyvenimo namai negalią turintiems žmonėms statomi sostinės Naujininkų rajone, adresu Tunelio g. 8. Tai yra jau antrasis šiais metais sostinėje pradėtas statyti projektas vykdant bendruomeninių paslaugų, skirtų intelekto ar psichosocialinę negalią turintiems vilniečiams, plėtrą.

Pertvarkome visą institucinės globos sistemą siekdami užtikrinti visavertį žmonių su negalia gyvenimą ir integraciją visuomenėje.

„Labai svarbu tęsti paslaugų plėtrą žmonėms su negalia ir suteikti jiems kuo individualesnes paslaugas, užtikrinti galimybę rinktis ir spręsti patiems kur gyventi, skatinti kuo didesnę asmenų su negalia savirealizaciją ir savarankiškumą. Labai vertinu visų savivaldybių pastangas plėtoti tiek grupinius namus, tiek apsaugotą būstą, o ypač tas savivaldybes, kurios ženkliai prisideda prie paslaugų plėtros, ne tik ES, bet ir vietos biudžeto lėšomis“, – pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Statybos užtruks metus

Grupinius gyvenimo namus planuojama pastatyti ir įrengti iki 2024 metų pabaigos, todėl būsimi šių namų gyventojai čia jau galės sutikti kitas šv. Kalėdas. Dviejų aukštų pastatas ir jo prieigos bus pritaikyti tiek judėjimo, tiek psichosocialinę negalią turintiems asmenims.

„Statybų kapsulės įkasimas žymi pirmąjį šio projekto žingsnį bei labai atsakingą įsipareigojimą Vilniaus miestui ir bendruomenei. Individualių poreikių turintiems žmonėms skirti namai nėra tik techninis projektas – tai visam miestui svarbi socialinė erdvė, ir mes džiaugiamės galėdami prisidėti. Kartu kursime ne tik pastatus, bet ir gerinsime visuomenės narių gyvenimus“, – sakė bendrovės „Veikus“ vadovas Andrius Guzaitis.

Grupinio gyvenimo namai priskirti biudžetinei įstaigai Valakampių socialinių paslaugų namai, jų išlaikymu rūpinasi Vilniaus miesto savivaldybė. Tunelio gatvėje statomų grupinio gyvenimo namų rangos darbų vertė – 1,69 mln. Eur, lėšos bus skirtos iš ES lėšų fondo ir Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto. Projekto administravimą vykdys UAB „Vilniaus vystymo kompanija“, rangos darbus – UAB „Veikus“.

GALERIJA

  • Vilniuje statomi grupinio gyvenimo namai: žmonės su negalia gyvens oriau ir savarankiškiau
  • Vilniuje statomi grupinio gyvenimo namai: žmonės su negalia gyvens oriau ir savarankiškiau
  • Vilniuje statomi grupinio gyvenimo namai: žmonės su negalia gyvens oriau ir savarankiškiau
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

trumpai

Galimai jiems ir stato . Juk nerašys ,kad stato personoms su psichiniu nukrypimu į iškrypusį seksą .

Anonimas

Kada bus pedikų namai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS