Vilniuje veikiantis universitetas sulaukė Baltarusijos režimo grasinimų | KaunoDiena.lt

VILNIUJE VEIKIANTIS UNIVERSITETAS SULAUKĖ BALTARUSIJOS REŽIMO GRASINIMŲ

  • 6

Vilniuje veikiantis Europos humanitarinis universitetas (EHU) sulaukė Baltarusijos režimo grasinimų. Šiame kontekste iš pareigų ketvirtadienį pasitraukė universiteto rektorius Krzystofas Rybinskis, rašo portalas Delfi.lt.

Skelbiama, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas universitetą grasina paskelbti ekstremistine organizacija, o tai baltarusių studentams ir dėstytojams tėvynėje grėstų realiu įkalinimu.

Aukštojoje mokykloje imta nuogąstauti ir dėl čia galimai esančių A. Lukašenkos režimo bendradarbių, kadangi, kaip pažymi portalas, kai kurie dėstytojai dažnai, be didelių kliūčių vyksta į Baltarusiją.

Delfi.lt duomenimis, dalis EHU darbuotojų ir studentų ryšius su universitetu jau nutraukė.

EHU: rektoriaus pareigas K. Rybinskis paliko ne dėl Baltarusijos valdžios grasinimų

K. Rybinskis paliko EHU rektoriaus pareigas, tačiau tai nesusiję su Baltarusijos žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija, kad Minsko režimas EHU ketina paskelbti esktremistine organizacija, sako universitetas.

Kaip BNS pirmadienį informavo EHU atstovas Vilius Alesius, vasario 29 diena buvo paskutinė K. Rybinskio darbo diena, jis pasitraukė dėl šeimos nario pablogėjusios sveikatos.

„Šiuo metu laikinai rektoriaus pareigas eina Vilius Šadauskas. Naujo rektoriaus paieška bus paskelbta netrukus ir tikimasi, kad naujas rektorius savo pareigas eis nuo šio rudens“, – sakė V. Alesius.

„Sausio mėnesį Baltarusijos propagandinėje žiniasklaidoje buvo pasirodžiusios tokios žinutės. Daugiau žinių ar signalų šiuo metu mes neturime. Reikia suprasti, jog rėžimas visomis išgalėmis stengiasi sustabdyti protų nutekėjimą į Vakarus“, – BNS teigė V. Alesius.

Universiteto atstovo teigimu, studentų, po pirmo semestro nutraukusių studijas buvo, bet tai nebuvo didesnis skaičius, nei lyginant su praeitais metais tuo pačiu metu.

„Kaip ir įprastai, teikiame įvairias atsargumo rekomendacijas savo bendruomenės nariams, kurie, esant būtinybei, turi grįžti namo. Deja, kaip universitetas, negalime įtakoti geopolitinių įvykių ir jų pasekmių“, – sakė V. Alesius.

EHU yra privatus 1992 metais Minske įsteigtas ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas universitetas. Prieš 18 metų aukštoji mokykla priėmė Lietuvos Vyriausybės kvietimą ir persikėlė į Vilnių.

2019 metais Lietuvos Vyriausybė universitetui suteikė specialių statusą. Ši aukštoji mokykla pripažinta kaip veikianti egzilio sąlygomis dėl politinių priežasčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Prisisteigė tų UNIVERŲ kaip sovietmety moterų konsultacijų...ant kiekvieno kampo.....Bet anos nors naudą moterims nešė.....

Ar cia

tas,kurio steigeja Cichanovskaja!? Gaila,kad tik Lukasenka reaguoja,nes pas mus toks qrvu lizdas pasidare,kad ne tik Baltarusijai kenkiame.

Anonimas

labai gerai o tai valstybė visoki šūda įsteigia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS