Riaušių prie Seimo byloje pradedama kaltinamųjų apklausa | KaunoDiena.lt

RIAUŠIŲ PRIE SEIMO BYLOJE PRADEDAMA KALTINAMŲJŲ APKLAUSA

Riaušių prie Seimo byloje trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo kaltinamųjų apklausą.

Pirmasis parodymus davė vienas iš kaltinamų 2021-ųjų rugpjūčio riaušių dalyvių, klaipėdietis Tomas Janušauskas. Jis liudijo nuotoliniu būdu.

Vyras savo kaltę pripažįsta ir teigia, kad stengsis atlyginti žalą.

„Negaliu pasakyti, kad mane išprovokavo žmonės, aš stengiuosi vadovautis savimi. Neadekvatūs, neapgalvoti veiksmai, ne ten buvau, gaila, kad ten atsiradau, dabar rinkčiausi kitokį kelią, į tokius dalykus daugiau nesivelčiau. Gailiuosi dėl tokių veiksmų. Pareigūnų gyvenime nesu stumdęs“, – teismui sakė T. Janušauskas.

Jis tikino, kad kitų kaltinamųjų nepažįsta visiškai.

„Nuėjau ne į tą pusę, čia ne mano gyvenimo kelias. Aš nenorėjau atlikti tokių veiksmų, nežinau daugiau, ką pasakyti. Suprantu savo klaidą, aš pats nežinau, kodėl aš tenai buvau. Vidinis balsas pasakė kažką daryti“, – kalbėjo T. Janušauskas.

Kaltinime rašoma, kad jis į pareigūnus mėtė kiaušinius. Pasak jo, kažkoks žmogus juos padėjo ant žemės.

„Susigundžiau“, – pripažino kaltinamasis.

Vyras sakė, kad nenorėjo skiepytis nuo koronaviruso, dėl to nebuvo įleidžiamas į parduotuves, išvargo psichologiškai.

„Būtų buvus normali diskusija tarp žmonių ir Seimo narių, nieko nebūtų buvę“, – teigė jis.

T. Janušauskas pripažino, kad spyrė pareigūnui, stumtelėjo operatorių, dengė jo kamerą. Vyras tikino, kad tuo metu neplanuotai buvo atvykęs su šeima į Vilnių.

„Čia pavaikščiojom, pasisėmėm kitų žmonių idėjų – aš apie politiką nenusimanau nieko, bet buvo įdomu. Vis labiau kibirkščiavo apie Seimą, man įdomu buvo, kas vyksta“, – sakė jis.

Šioje byloje 87 asmenys kaltinami dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių. Dalis kaltinamųjų pripažįsta kaltę, dalis neigia, kiti kaltę pripažįsta iš dalies.

Byloje yra 25 nukentėjusieji ir 242 liudytojai iš visos Lietuvos. Šiemet iš viso numatyta surengti 16 teisiamųjų posėdžių.

Byloje jau išspręsta per 200 įvairių proceso dalyvių prašymų, tarp jų – leisti išvykti iš šalies, dalyvauti teisme nuotoliu, leisti susipažinti su bylos medžiaga, prašymai pakeisti gynėją ir kiti. Taip pat priimta per 40 nutarčių dėl laikino nuosavybės teisės apribojimo.

Riaušių prie Seimo baudžiamoji byla Vilniaus miesto apylinkės teismą pasiekė sausį, dėl itin didelio proceso dalyvių skaičiaus ir ypatingai didelės apimties ji pripažinta galinčia užsitęsti, bylai nagrinėti sudaryta trijų teisėjų kolegija.

Beveik visi kaltinamieji yra laisvėje, vienam jų yra paskelbta paieška.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo – iš viso 92,6 tūkst. eurų – šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei Viešojo saugumo tarnyba.

Siekiant užtikrinti civilinius ieškinius, ikiteisminio tyrimo metu įtariamųjų 173,9 tūkst. eurų vertės turtui buvo taikomas laikinas nuosavybės teisės apribojimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Hahaha

Tikesimes kad situos patvorinius valstiecius gerai su sluotos galu i siknaskyle isprievartaus.

O Bilotaitė ar bus teisiama?

Tik klausimas: ar ne ji pasiuntė provokatorius?

Įdomu

Teismų maratonas ir cirkas dar ilgai tęsis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS